BZNR forum
Autor Poruka

<  Važni datumi i dešavanja  ~  Civilna zaštita u EU - Svetski dan civilne zastite 1.MART

galamic
Poslao: Pet Jun 18, 2010 23:14 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 17 Avg 2008 Poruke: 1572 Lokacija: Beograd
Sastanak generalnih direktora evropske civilne zaštite

Datum objavljivanja: 15.6.2010, Časopis ''ZAŠTITA''

Prošle nedelje u Madridu je održan dvodnevni sastanak generalnih direktora civilne zaštite svih država članica Evropske unije, Evropskog ekonomskog prostora, Hrvatske, Turske i Makedonije. Praksa je da se takvi sastanci održavaju dva puta godišnje u državi koja predsjedava EU-om.

Sastanku u Madridu, saopštili su su iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje Hrvatske, predsedavali su službenici Evropske komisije. Republiku Hrvatsku predstavljali su načelnik DUZS Damir Trut i šef Odjeka za multilateralnu suradnju i EU Tamara Kopal.

Najpre su predstavnici Evropske komisije obavestili države članice o najnovijim događajima u vezi s Mehanizmom za civilnu zaštitu EU-a te o spajanju civilne zaštite i humanitarne pomoći u Evropskoj komisiji ("DG Humanitarian Aid and Civil Protection").

Od 1. januara do 27. maja ove godine Mehanizam je bio aktiviran 12 puta. Što se Hrvatske tiče, ona je u okviru tog Mehanizma uputila pomoć Mađarskoj. Na osnovu zahteva za pomoć Republike Mađarske u borbi protiv poplava, Hrvatska je susjednoj zemlji poslala 100.000 vreća za pesak.

Na sastanku su generalni direktori, kažu u DZUS-u, raspravljali o više tačaka dnevnog reda:
- tri godine od usvajanja zakonskih akata s područja civilne zaštite: dostignuća, praznine i izazovi za budućnost
- jačanje mogućnosti brzog odgovora u EU (Rapid Response Capacity),
- prevencija - state of play,
- naučene lekcije iz prošlih nesreća,
- izveštaj sa seminara o psihološkoj pomoći i velikim događajima,
- izveštaj sa sastanka radne grupe za obuku.


Poslednji izmenio galamic dana Uto Mar 01, 2011 09:54, izmenjeno ukupno 1 puta
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
galamic
Poslao: Uto Mar 01, 2011 09:46 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 17 Avg 2008 Poruke: 1572 Lokacija: Beograd
Svetski dan civilne zaštite

| 01.mart.2011 |

BEOGRAD - Svetski dan civilne zastite obeležava se danas, a ta zaštita u Srbiji, posle više od dve decenije, ponovo dobija na značaju i intenzivno se radi na njenom jačanju, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Obeležavanje Svetskog dana civilne zaštite ustanovljeno je 1990. godine odlukom Generalne skupštine Međunarodne organizacije civilne zaštite (ICDO) sa ciljem da se skrene pažnja široj javnosti na značaj civilne zaštite i razvijanja svesti o značaju preventivnih i samozaštitnih mera i postupaka u slučaju elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća i drugih nesreća i opasnosti.

Prema međunarodnim standardima, civilna zaštita predstavlja organizovan odgovor države na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu.

Ona predstavlja celovit sistem i najširi oblik organizovanja, pripremanja i učešća stanovništva u humanitarnim aktivnostima i zadacima zaštite i spasavanja.

U Sektoru MUP-a za vanredne situacije, civilnoj zaštiti se poklanja velika pažnja, a taj sektor je nosilac izrade Nacionalne procene ugroženosti i Nacionalnog plana zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama. U okviru njega se planiraju, organizuju i realizuju sve mere i zadaci civilne zaštite - evakuacija, sklanjanje, zbrinjavanje, prva pomoć i medicinska pomoć, RHB zaštita, zaštita od požara, spasavanje od poplava, na vodi i pod vodom, asanacija i poslovi uništavanja neeksplodiranih ubojnih sredstava. U toku je formiranje specijalizovanih jedinica civilne zaštite, koje će biti dobro opremljene i obučene za najsloženije poslove zaštite i spasavanja, navodi se u saopštenju.

Čestitamo praznik svim pripadnicima Civilne zaštite u Srbiji i širom sveta!
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu