BZNR forum
Autor Poruka

<  Povrede na radu  ~  Teska povreda na radu - novcana odsteta

shilja
Poslao: Ned Apr 10, 2011 22:20 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 10 Apr 2011 Poruke: 1
Zdravo!

Prošle godine (2010.) sam imao povredu na radu - frakturu skočnog zgloba.

Do povrede je došlo u magacinu, gde sam hodajući unazad, ručnim viljuškarom vukao paletu sa robom i okrenut leđima, naleteo na drugu paletu sa robom, koja se nalazila na "ulici" na za to nepredviđenom mestu. Levom nogom sam zakačio u nju i izgubio ravnotežu, a ručni viljuškar, koji je po inerciji nastavio da se kreće, mi je sa druge strane pritisnuo levu nogu. Tako mi je noga, tj. predeo stopala leve noge, ostao zarobljen između palete sa robom i ručnog viljuškara, gde je došlo do nagnječenja i preloma skočnog zgloba leve noge.

Napisana mi je povredna lista, predao sam pismenu izjavu o događaju, a svedoka nije bilo.

Po rečima lekarske komisije priznata mi je teška telesna povreda na radu. Komisija mi je rekla i to da nemam pravo na bolovanje (isplatu 100% zarade) duže od 30 dana jer sam zaposlen preko omladinske zadruge na obavljanju privremenih i povremenih poslova.

Po rečima poslodavca svi zaposleni (bilo preko zadruge ili u stalnom radnom odnosu) imaju životno osiguranje (Delta Generali).

Sa posla sam odsustvovao oko 40 dana (gips-longeta tri nedelje, fizikalna terapija dve nedelje).
Isplaćena mi je 100% zarada za sve dane odsustva, jer je poslodavac onih 10 dana (6 radnih) vodio kao slobodne dane, deo odmora, ili kao da sam radio (nisam siguran).

Posle dva meseca došao je inspektor zaštite na radu i tom prilikom sam mu ispričao i pokazao gde je i kako je došlo do povređivanja.

Da li imam pravo na novčanu odštetu za pretrpljenu povredu? Kakva je procedura za dobijanje novčane odštete?

Nisam više zaposlen kod istog poslodavca.

Unapred hvala!
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
ivanjovanovic19
Poslao: Sre Apr 13, 2011 12:32 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 02 Nov 2009 Poruke: 33 Lokacija: Sabac, Beograd
To moras proveriti sa ljudima iz omladinske zadruge, a evo zasto, ne verujem da je poslodavac kod koga si se povredio predvideo u ugovoru sa Delta Generali osiguranjem da osigurava i zaposlene od drugog poslodavca. Taj ugovor sklapa tvoj poslodavac sa osiguravajucom kucom. Rok za naplatu odstete je obicno 3 godine od datuma povredjivanja. Detalji o tome kako se izracunava premija su obicno u posebnom dokumentu koji se zove uslovi polise.
Inspekcija rada ti ne moze pomoci jer je sa stanovista bznr sve ispostovano (zbrinjavanje povrede, prijava povrede, vodjenje evidencije i isplata plate).
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
galamic
Poslao: Sre Apr 13, 2011 20:00 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 17 Avg 2008 Poruke: 1572 Lokacija: Beograd
Preuzeta stručna mišljenja:

Uputstva

Ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova

Odredbom člana 198. Zakona o radu data je mogućnost poslodacu da može za obavljanje privremenih i povremenih poslova da zaključi ugovor sa licem koje je član omladinske ili studentske zadruge i koje nije starije od 30 godina

Poslodavac može radno da angažuje zadrugara omladinske, odnosno studentske zadruge, pod uslovom da ima nalog od zadruge za rad kod poslodavca ili se zaključuje ugovor između zadruge i poslodavca kojim se utvrđuju obaveze, prava i uslovi rada člana zadruge.

Poslodavac i zadruga samostalno se opredeljulju da li će pre upućivanja omladinca na rad kod poslodavca zaključiti ugovor ili će zadruga samo dati nalog. Bez obzira koji je akt osnov za radno angažovanje, isti mora da sadrži osnovne elemente: obaveze i prava poslodavca i zadrugara i uslove rada koje je poslodavac dužan da obezbedi zadrugaru za vreme radnog angažovanja

Obaveze zadruge

-isplata naknade za rad zadrugaru, obracun i kalkulacije,

-uplata poreza na dohodak građana

-plaćanje doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalnog
oboljelja.

-evidencije rada i zarade, poreske prijave, prijave odjave radnog staza kod fonda pio I zdravstva

Propisano je da sredstva ostvarena radom zadrugara, koja poslodavac uplaćuje zadruzi u bruto iznosu, čine prihod zadruge. Ova sredstva se sastoje od:

1) neto zarade, odnosno naknade za rad zadrugara
2) sredstva za troškove poslovanja i druge zajedničke potrebe
3) sredstva za plaćanje poreza, doprinosa i drugih obaveza.

Poslodavac zadruzi uplaćuje naknadu za rad u bruto iznosu i taj iznos predstavlja prihod zadruge i zadrugara. Iz ostvarenog bruto prihoda koji pripada zadrugaru, zadruga obračunava i uplaćuje porez na dohodak građana, doprinose za socijalno osiguranje i obračunava iznos za isplatu zadrugaru

Obavezno socijalno osiguranje

Lica koja obavljalju privremene i povremene poslove preko omladinske ili studentske zadruge imaju pravo na osiguranje za slučaj povrede na radu i profesionalnog oboljelja, odnosno prava za slučaj invalidnosti i telesnog oštećenja prouzrokovanog povredom na radu ili profesionalnom bolešću (član 4. stav 1. tačka 2) Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i (član 8. stav 1. tačka 11) Zakona o zdravstvenom osiguranju. Ukoliko dođe do povrede ili invalidnosti, ova lica mogu ostvariti prava koja pripadaju osiguraniku po osnovu preostale radne sposobnosti, a po osnovu telesnog oštećenja pravo na novčanu naknadu.

Osnovicu na koju se plaća doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje čini ugovorena naknada po stopi od 4% za PIO i 2% za zdravstveno osiguranje za slučaj povrede na radu i profesionalnog oboljelja. (za studente i lica na skolovanju do 26 god. starosti)

Za lica koja nisu na skolovanju ili su starija od 26 godina, placaju se puni doprinosi

za PIO 22% i zdravstvo 12.30% i nezaposlenost 1.5%, od svake ugovorene bruto osnovice, a vreme provedeno na radu im se računa u penzijski staž.

Prava zadrugara

- pravo na naknadu za rad,
- pravo na zastitu na radu,
- pravo na osiguranje za slučaj povrede na radu ili profesionalnog oboljelja.

Obaveze Poslodavca gde zadrugar radi;

-da zaključi pojedinačni ugovor o privremenim poslovima sa zadrugom i zadrugarom,

-da obračuna radni učinak i uplati ugovorenu naknadu zadruzi,

Obavljanje poslova preko omladinske zadruge je rad van radnog odnosa.

Prema Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu ("Sl. glasnik RS", br. 101/2005), za povredu na radu odgovoran je poslodavac kod koga se radovi izvode, koji je po zakonu obavezan da na poslovima na kojima se radovi izvode preduzme sve mere radi obezbeđenja i zaštite života i zdravlja zaposlenih koji rade na tim poslovima. U slučaju povrede na radu, povrednu listu popunjava poslodavac kod koga se povreda dogodila. Idea Idea Idea
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu