BZNR forum
Autor Poruka

<  Druga pitanja ZŽS  ~  Srbija protiv nuklearne energije

galamic
Poslao: Čet Apr 28, 2011 18:16 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 17 Avg 2008 Poruke: 1572 Lokacija: Beograd
Srbija protiv nuklearne energije
Srbija, 17:55 , 28. 04. 2011. | Tanjug

Ogromna većina građana Srbije, odnosno 75 odsto, protivi se korišćenju nuklearne energije za proizvodnju struje.

Istovremeno, 46 odsto smatra da ta postrojenja nisu adekvatno obezbeđena od potencijalnih katastrofa, pokazuje istraživanje koje je danas objavila agencija "Medium Galup".

Svetska javnost je podeljena po pitanju korišćenja ove vrste energije - istraživanje pokazuje da pristalice prednjače nad onima koji su protiv, 49 prema 43 odsto, a najbrojnije su u Kini 70 i Južnoj Koreji 69 odsto.

Međunarodna studija urađena je u martu i aprilu ove godine, a obuhvatila je 34.000 ljudi iz 47 zemalja, dok je u Srbiji ispitivanje sprovedeno na uzorku od 1.125 građana, navodi se u saopštenju.

Japanska javnost je snažno podeljena - uprkos zemljotresu i cumaniju koji su zadesili tu zemlji i havariji u nuklearnoj elektrani Fukušima, ovaj vid energije je vrlo važan, pa je protivnici korišćenja nuklearne energije malo prednjače u odnosu na one koji su za upotrebu.

U odnosu na Japance, korišćenju nuklearne energije se protivi 90 odsto Austrijanaca, 89 odsto Grka i 74 odsto Italijana.

Istraživanjem "Medium Galupa" je obuhvaćeno 19 od 31 zemlje sa nuklearnim postrojenjima za proizvodnju električne energije, a među njima Rumunija, Japan, Kanada i Holandija.

U njima, nakon događaja u Japanu, preovlađuje negativan odnos prema upotrebi nuklearne energije, dok je u ostalim zemljama iz ove grupe i dalje jača podrška upotrebi nuklearne energije.

Na pitanje o bezbednosti nuklearnih postrojenja, 41 odsto ispitanika u svetu se oseća bezbrižnim
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu