BZNR Forum Index
Author Message

<  Važni datumi i dešavanja  ~  Međunarodni dan borbe protiv hepatitisa 28.jul

galamic
Posted: Thu Jul 28, 2011 10:54 Reply with quote
Joined: 17 Aug 2008 Posts: 1572 Location: Beograd
Sve više obolelih od hepatitisa
Tanjug | 28. jul 2011. 10:01 |

U Srbiji ima oko 450.000 obolelih od hepatitisa B i C, a stručnjaci upozoravaju na opasnost od dobijanja ove bolesti pri tetovaži i pirsingu, intervencijama koje se obavljaju nesterilisanim instrumentima

BEOGRAD - U svetu će prvi put ove godine biti obeležen Međunarodni dan borbe protiv hepatitisa - 28. jul, a tim povodom Svetska zdravstvena organizacija navodi da oko dve milijarde ljudi na svetu boluje od hepatitisa B i C, odnosno osam do deset puta više nego od HIV-a.

Pretpostavlja se da je među njima oko 450.000 obolelih u Srbiji, a domaći stručnjaci upozoravaju na opasnost od dobijanja ove bolesti pri tetovaži i pirsingu, tretmanu kod pedikira i manikira, hirurškim i stomatološkim intervencijama ako se obavljaju nesterilisanim ili nedovoljno sterilisanim instrumentima, kao i prilikom korišćenja sredstava za ličnu higijenu osobe obolele od hepatitisa B ili C.

SZO upozorava da je hronična infekcija virusom hapatitisa najčešći uzročnik primarnog raka jetre, koji je treći najsmrtonosniji maligni tumor na svetu.

Usled dugotrajne infekcije a bez adekvatnog lečenja, jedan od četvoro ljudi, koji nose virus hepatitisa B, umire od raka ili ciroze jetre.

Dve od tri osobe, hronično zaražene hepatitisom, nisu svesne rizika od razvoja oboljenja jetre i hepatocelularnog karcinoma, koji nastaju kao posledica kasnijih komplikacija.

Zato je Svetski dan borbe protiv hepatitisa prilika da se utiče na svest o potrebi sprečavanja bolesti, njenom otkrivanju i lečenju.

"Hepatitis je upala jetre koja dovodi do oštećenja ili uništenja njenih ćelija (hepatocita), javlja se u akutnom i hroničnom obliku, a u nekim slučajevima akutni hepatitis prelazi u hronično stanje", objasnio je direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS prof. dr Dragan Delić.

Hepatitis nema specifične simptome zbog čega se često otkrije tek u poodmakloj fazi dekompenzovane ciroze ili tumora jetre i zbog toga se ova bolest naziva "tihi ubica", naveo je Delić.

On je naglasio da je, kombinovanom terapijom obolelih od hroničnog hepatitisa C, moguće izlečenje u 60 do 85 odsto slučajeva.

Doktorka Danijela Simić iz Instituta za javno zdravlja "Batut" je objasnila da se hepatitis može dobiti isključivo kontaktom sa krvlju zaraženom B i C virusima.

Prema njenim rečima, povećan rizik od infekcije imaju osobe koje su pre 1994. primale transfuzije krvi i krvnih derivata, koje boluju od hemofilije ili se nalaze na dijalizi.

Opasnosti su izloženi i korisnici psihoaktivnih supstanci, zdravstveni radnici, osobe koje stupaju u rizične seksualne odnose bez zaštite, zatvorenici, kao i oni koji žive sa obolelim od hroničnog B hepatitisa.

"Hepatitis se ne može dobiti socijalnim kontaktom sa zaraženom osobom, grljenjem, ljubljenjem, razgovorom ili sedenjem u blizini takve osobe", naglasila je doktorka Simić.

Učesnici skupa upriličenog u Beogradu uoči Svetskog dana borbe protiv hepatitisa, konstatovali da se u Srbiji dovoljno ne zna i ne govori o toj bolesti i da je upravo zato izražena diskriminacija obolelih.
View user's profile Send private message Send e-mail

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum