BZNR forum
Autor Poruka

<  Lice za BZR  ~  KOEFICIJENTI ZA OBRACUN PLATA

gala
Poslao: Čet Feb 02, 2012 12:37 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 13 Dec 2010 Poruke: 45
Interesantno da nisam naisla na pitanje koliki je koeficijent za obracun plata lica za bezbednost.
Posto u uredbama nije definisano kao posebno radno mesto sa kojim se radnim mestom poistovecuje.
Koliko je povecanje kada se polozi strucni ispit.
Da li se dobija povecanje samo za jedan strucni ispit ili za svaki polozeni
Da li se dobija samo povecanje za odgovorno lice.
Da li se dobija povecanje za svaku oblast posebno za odgovorno lice (npr. bezbednost, protivpozarna zastita, otpad, zabrana pusenja, vanredne situacije, sve su to oblasti koje se nama dodeljuju).

Da li postoji neka uredba koja nama daje prava ili samo obaveze.


Deca obicno pitaju, povodom unapredjenja, imenovanja, ... a kolika ce sad da ti bude plata.

Da li neko ima konkretne odgovore na ova decja pitanja.

Hvala u ime svih koji su pitali, plase se da pitaju, ili se prave fini pa ne pitaju
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
milutin.jelić
Poslao: Čet Feb 02, 2012 13:20 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 21 Apr 2008 Poruke: 137
Nigde nema da piše! A iskustva su različita, uglavnom takva da bi ova pitanja STALNO trebalo postavljati, tj. loša do zla boga. Barem u domaćim firmama. I nije samo problem u tome što vam natovare nove obaveze, a to ne nagrade adekvatno.
Veći je problem što neadekvatno plaćanje znači nerazumevanje suštine BZR i mesta stručnog lica. Shvataju vas kao nužno zlo da bi se ispunila zakonska obaveza pa im onda malo i vredite.
Ako uspete da poslodavcu i vrhovnom menadžmentu objasnite šta je zapravo BZR i ulogu stručnih lica, verovatno će vam i adekvatno platiti vaš rad.

U suštini, lice za BZR je menadžer i trebao bi da ima rang u firmi kakav imaju drugi menadžeri: za pravne, finansijske, komercijalne i dr. poslove.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
srecko
Poslao: Čet Feb 02, 2012 13:23 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 25 Maj 2008 Poruke: 56 Lokacija: između Dunava i Velike Morave
Jednostavno:

Onoliko koliko poslodavac ceni Vas, odnosno poslove koje mu završavate!!!
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
gala
Poslao: Uto Feb 07, 2012 14:41 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 13 Dec 2010 Poruke: 45
Жалосно.
Да добијамо онилико колико нас процене, и да смо увек на процени посматрању то сам знала.

Интересовало ме је конкретно која су наша реална, извињавам се, законска права, добила сам одговор и захваљујем се господину Јелићу.

Мада можда би неко могао да потегне питање провере (приликом инспекцијског надзора) коефицијената за обрачун плата лица за безбедност и здравље на раду, противпожарну заштиту, одговорно лице за....(овде постоје разне одговорности, не бих да набрајам, свака може да се дефинише посебно).

Ово наводим из разога што у Правилнику о коефицијентима не постоји ни у једној ставки (говорим о јавним предузећима, предпостављам да је и у другим исто) наведено радно место као постојеће у некој од институција (образовним, у култури, у физичкој култури, у заводима за спорт, у разним заводима, институтима за социјалну и здравствену заштиту, у разним здравственим установама,...).
Постоје различити коефицијенти за директоре и неке запослене у зависности од броја запослених, па ако закон прописује стручну спрему лица за безбедност и здравље на раду у зависности од броја запослених, лица за обављање послова противпожарне заштите у односу на категорију угрожености од пожара, мислим да би могли да нас убаце и у неки правилник о коефицијентима за обрачун плата.
Шефови служби добијају 4% с тим да нигде не стоји да морају имати положен неки стручни испит (или је бар тако у пракси).
У осталом да се ја не бавим толико правним стварима требало би да имамо заступнике који би се бринули о нашим правима.
А што не бисмо имали свој синдикат, пошто их има већ у толиком броју (а за нас од свих постојећих никаква корист).
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
milutin.jelić
Poslao: Ned Feb 12, 2012 14:59 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 21 Apr 2008 Poruke: 137
Očigledno, jedan važan posao kod poslodavaca i jedna društveno važna funkcija za funkcionisanje tržišne privrede i zaštite zaposlenih (a i okoline - životne sredine) je podcenjena i degradirana. Nerealno je očekivati da se, čak i da postoji volja za to, nešto propisima može rešiti. Propisi i ovakvi kakvi jesu ne ograničavaju bolji položaj zaštitara. Problem je u nerazumevanju značaja ove funkcije od strane poslodavaca i u nepostojanju organizacije koja će se izboriti za status struke. Zato, pozivam sve forumaše da radimo na dva kolioseka.
1. da EDUKUJEMO svoje poslodavce, da im svakodnevno dokazujemo važnost i značaj onoga što radimo, pre svega za njih i njihove profite. Samim tim će naš i status i zarade biti bolji.
2. Da se organizujemo kao struka zaštitara. Evo, pokrećem pitanje organizovanja STRUKOVNOG UDRUŽENJA ZAŠTITARA. Forumaši, predložite članive inicijativnog odbora. Ako svoja udruženja imaju vozači, medicinske sestre, komunalci... zašto ne bi imali i mi. Predlažite u inicijativni odbor ljude koji se oglašavaju na Forumu (i/ili druge) pa da vidimo, da li možemo da se organizujemo.

O ovome se i ranije diskutovalo ali nije bilo "kritične mase". Ajde da probamo .
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
gala
Poslao: Čet Feb 23, 2012 14:19 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 13 Dec 2010 Poruke: 45
Јако добар предлог.
Не ради се само о томе да се удружимо. Пар удружења већ постоје. Питање је колико стварно раде. Јер наш проблем не зависи од ангажовања појединца (додуше може и тако само да нађемо неког веома утицајног појединца). Наши проблеми се базирају на глобалним проблемима који се базирају на законима и још више на њиховој реализацији без утицаја рођака и познаника.

"ВОДИ, СЛЕДИ ИЛИ СЕ СКЛОНИ" јако добра и применљива пословица.
Живимо у друштву великих вођа. Бити вођа значи бити доследан ривал онима који то већ јесу, што је веома тешко постићи. Следи или се склони,... ако можемо мирно да спавамо и ако нам је савест чиста то је још боља опција.
Превенција и информисање (дозирано бомбардовање информацијама), су показали највише успеха код нас и уопште. Развијање свести самих запослених, њихово образовање у самим предузећима али пресвега преко медија, помоћи ће највише нашем циљу. Тренутно се налазимо, углавном, између запосленог који делимично познаје своја права, и обично се држи оног што му иде у прилог и веома често не усаглашава са својим обавезама и послодавца који је оптерећен наметнутим издацима и мучи се са порезима и доприносима (а свако би волео да му каса буде пунија).
Наша обавеза, као едукатора се завршава са законски предвиђеном обуком и пријатељским саветима. Морали би смо имати већег утицаја на послодавце што ћемо веома тешко постићи индивидуално.
Удружење је добра замисао, али ако би радило од врха а на нама је да радимо (што смо и до сада) као едукатори запослених и послодавца. Организују се семинари за лица одговорна за безбедност и здравље на раду, лица одговорна за противпожарну заштиту,... (и то са веома високим котизацијама и осталим трошковима које физичко лице тешко себи може да приушти, а предузећа тешко прихватају). Едукација наших колега је веома захтевна. Можда је треба Удружење применити на послодавце, не препуштати све индивидуалцима којима посао зависи од среће и упорности инспектора (да не кажем некорумпираности). Распитамо се ми и међу собом, договарамо, трудимо се да је све по закону, ни начију штету, у свестрану корист, али је веома тешко изборити се за драгоцено време послодавца који има толико тога од обавеза. И још би послодавац трбао знати да шефови служби, директори погона, одељења, одговарају за своје организационе јединице а он за све. Самим тим би трбало да схвате да је лице за безбедност одговорно само њему и да многе ствари зависе само од њих двоје, јер они су одговорни. Нисмо сви рођени за менаџере, добијали смо дипломе за струку и толико посла имамо да нам менаџерство дође као луксуз. Поред свих обавеза ми сањамо (бар појединци) да нас разумеју не као намет већ као потребу и помоћ, што у ствари и јесмо.
Можда је преопширан коментар, али бих хтела да укажем на чињеницу да без помоћи са нашег стручног брха око едукације нашег пословног врха, све ће ићи веома спорије и теже.
Поздрав свим колегама који учествују у решавању глобалних и индивидуалних проблема.
И онима који само посматрају.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Zoran Božinović
Poslao: Pet Feb 24, 2012 11:15 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 22 Jul 2009 Poruke: 59 Lokacija: Kragujevac
Колегинице потпуно се слажем са вама. Суштина нашег проблема јесте у системском недостатку. Држава није успела да послодавце убеди у неопходност успостављања квалитетног система БЗР у коме би лица за БЗР имала положај који заслужују а то првенствено зато што није показала на личном примеру да спроводи законе. Нпр. лица за безбедност и здравље на раду у судовима (дакле институцији државе која треба да санкционише кршење закона) немају положен стручни испит, са МУП-ом је слична ситуација, а о испитивањима услова радне околине, средстава рада или периодичним прегледима не треба ни расправљати. Евиденције из области БЗР у државним органима па чак и у локалним самоуправама су имагинарна категорија што само показује селективну примену прописа. Када се подвуче линија, испада да је једини циљ доношења прописа у области БЗР био узимање новца за разноразне лиценце а да суштински ништа није промењено на боље. Тачно је да се након сваке несреће, нарочито на градилиштима, одређују високе казне за предузећа и одговорна лица, али је суштинска ствар, превентивно деловање, остала негде у сенци јер се акције предузимају тек када се нешто деси, а то је управо оно што су нас уверавали да ће бити промењено применом "нових" прописа из области БЗР. Наравно лица за БЗР су и даље "млађи референти" само што нам је додатно погоршан статус јер смо приморани да се "замерамо" послодавцу тиме што, схватајући своју одговорност, тражимо одређена средства како би остварили законски минимум. Послодавци углавном иду логиком "уколико не мора јавно предузеће, (државни орган, ...) не морам ни ја" па на захтеве лица за БЗР одговарају негативно или чак са претњама. Држава мора да престане да послодавцима пружа алиби за овакво понашање и да лица за БЗР ставља између "чекића и наковња", у супротном, џаба нам знање и ентузијазам кад су нам руке везане и то на леђима.

_________________
Bezbednost pre svega-bezbednost odmah!
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
ZJZ
Poslao: Sub Feb 25, 2012 09:12 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 23 Mar 2011 Poruke: 97
Svaka čast kolega, svaka Vam je na mestu.
Ja to pokušavm da kažem još banalnije,
kako može da se bori neko protiv pušenja i savetuje podmladak da ne treba da puše, kada on sam puši Exclamation
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
galamic
Poslao: Sub Feb 25, 2012 10:25 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 17 Avg 2008 Poruke: 1572 Lokacija: Beograd
Poštovani, o temi ''Položaj inženjera i drugih profila stručnja zaštite na radu, zaštite od požara i zaštite životne sredine, pa sada i savetnika za upravljanje otpadom i sl'' mnogo je govoreno i pisano.

Važno je biti svestan činjenice da položaj ''struke'' mogu izboriti samo oni čije je stručno znanje iz navedenih delatnosti, naravno uz podršku i pomoć i drugih profila strunih zvanja koji su se opredelili za poslove iz delatnosti zaštite.

Kao dipl. inž. brodomašinstva član sam Saveza inženjera i tehničara Srbije gde je u svojstvu kolektivnog člana i Savez zaštite na radu Vojvodine Srbija, sa sedištem u Novom Sadu, a deo pjedinačnih članstva su i inženjeri ZNR i inženjeri ZOP. Svoja opredeljenja i stavove u pogledu statusa stručnjaka zaštite više puta sam javno iznosio u korist struke iz razloga što je moje profesionalno opredeljenje od 2001. godine u oblasti poslolova zaštite a ne mašinstva.

Još jednom podsećam na tekst iz hrvatskog časopisa ZAŠTITA:
Deklaracija hrvatskih inženjera sigurnosti o položaju struke

Datum objave: 21.10.2010, 11:21, preneseno iz hrvatskog ćasopisa ''ZAŠTITA''

Originalan tekst na hrvatskom jeziku:
''Kongresna dvorana Zagrebačkog velesajma bila je ove srijede mjesto održavanja Prvog hrvatskog sabora inženjera sigurnosti na kojem se - uz medijsko pokroviteljstvo časopisa Zaštita - okupilo više od 300 inženjera sigurnosti, uzvanika, gostiju, predavača i predstavnika domaćih i inozemnih udruga iz područja sigurnosti i zaštite.

Prvi hrvatski sabor inženjera sigurnosti organiziralo je Hrvatsko društvo inženjera sigurnosti (HDIS), dok su suorganizatori skupa bili Visoka škola za sigurnost, s pravom javnosti, iz Zagreba te Veleučilište u Karlovcu i Veleučilište u Rijeci, a pokrovitelji Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva RH, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Državni inspektorat, Državna uprave za zaštitu i spašavanje, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga sindikata, Hrvatska vatrogasna zajednica, Nacionalno vijeće za zaštitu na radu, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Koordinacija sindikalnih središnjica te Ured za socijalno partnerstvo u RH.

Prema trenutnim procjenama u Republici Hrvatskoj danas radi i djeluje više od 2000 inženjera sigurnosti, što je respektabilan broj glavnih nositelja struke sigurnosti, kako danas, tako i u budućnosti. Brojni problemi i mogućnosti rada i statusa inženjera sigurnosti u praksi, rezultirale su organiziranjem jedinstvenog zajedničkog sabora inženjera sigurnosti, u svrhu rasprave i javnog isticanja zahtjeva i smjernica stručnog i društvenog napretka inženjera sigurnosti, a time i struke sigurnosti u cjelini.

Nakon što se na Saboru raspravljalo o ključnim temama statusa i problematike inženjera sigurnosti - školovanju i zapošljavanju inženjera sigurnosti, statusu inženjera sigurnosti u propisima sigurnosti (zaštita na radu, zaštita od požara, vatrogastvo, zaštita okoliša, privatna zaštita), potreba komorskom organiziranju inženjera sigurnosti te problematici i statusu inženjera sigurnosti u praksi - donesena je prva javna Deklaracija inženjera sigurnosti u Hrvatskoj, što je ujedno i bio cilj skupa.


Deklaracija inženjera sigurnosti u Hrvatskoj

"Mi, hrvatski inženjeri sigurnosti, okupljeni na Prvom hrvatskom saboru inženjera sigurnosti, 20. listopada 2010. godine u Zagrebu, nakon rasprave o svim ključnim pitanjima statusa te stručnog i društvenog napretka inženjera sigurnosti, kao glavnih stručnih nositelja struke sigurnosti, u zaključku javno ističemo, s ciljem boljitka sigurnosti ljudi, imovine i okoliša, sljedeća naša stručna načela, smjernice i zahtjeve:

• Inženjeri sigurnosti svojim stručnim visokoškolskim obrazovanjem, iskustvom u praksi sigurnosti i stalnim stručnim usavršavanjem stječu potpunu stručnu kompetenciju za obavljanje i vođenje svih stručnih poslova zaštite na radu, zaštite od požara i vatrogastva, zaštite okoliša i privatne tjelesne i tehničke zaštite osoba i imovine.
• Sva suvremena područja sigurnosti ljudi, imovine i okoliša inženjeri sigurnosti u timovima ili samostalno, trebaju voditi na načelima integralne sigurnosti, postižući tako jedinstvenost, uspješnost i ekonomičnost sigurnosti.
• Od zakonodavca zahtijevamo zakonsko određivanje inženjera sigurnosti kao glavnog nositelja struke sigurnosti i zaštite u svim nadležnim propisima zaštite, u skladu s našim stručnim nazivima i stručnim znanjima. S tim u vezi također zahtijevamo da nadležna ministarstva pri formiranju radnih skupina za izradu zakona i podzakonskih akata iz područja zaštite na radu, zaštite od požara i vatrogastva, zaštite okoliša te privatne tjelesne i tehničke zaštite osoba i imovine imenuju najmanje jednog inženjera sigurnosti.
• Od poslodavaca očekujemo, uz našu stručnu pomoć, dosljednu provedbu svih propisanih pravila zaštite, te zapošljavanje inženjera sigurnosti i zaštite na stručnim poslovima sigurnosti i zaštite. I to, jednako u privatnim tvrtkama i ustanovama, kao i u državnim i javnim organizacijama.
• Od svih drugih zainteresiranih strana, počevši od radnika i radničkih organizacija, drugih struka i organizacija, do najšire javnosti, očekujemo podršku za gospodarsko i društveno vrednovanje sigurnosti i njezino stalno unapređivanje.
• Jednako kao i druge struke, posebno inženjerske, i inženjeri sigurnosti i zaštite trebaju se, kroz ovlaštene pravne i fizičke osobe za obavljanje određenih ovlaštenih poslova sigurnosti i zaštite, organizirati u strukovnu komoru inženjera sigurnosti i zaštite. Za hitni ustroj naše strukovne komore tražimo od nadležnih državnih institucija brzo donošenje zakonske i druge regulative, na temelju naših stručnih prijedloga." (Dražen Najman)
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
gala
Poslao: Pon Feb 27, 2012 13:24 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 13 Dec 2010 Poruke: 45
Поштовани колега,
Лепо је што нас подсећате како су то други урадили. Читаћемо то Ви и неки од нас који посећују форум. Треба се нешто конкретно урадити да ова тема не би за неко време отишла на некој десетој страни...
Знамо сви колики је труд и време потребно да се нешто покрене и стане на своје ноге, али од нечег се мора кренути. Обавеза је одржавати видљивост и доступност не само преко форума,... Много тога је потребно, много улагања и залагања. И из тог разлога је се треба озбиљно приступити овом проблему.

Не треба радити по систему "на списку је" или "од кад сам, а јесам ли још увек", Као што многа удружења раде, "члан сам савета", Члан управног одбора",... Не треба нама нешто попут тога, треба нам конкретан рад како би наш положај добио на угледу.Онолико колико заслужујемо, а мислим да је много више него што данас имамо.

Погледајте вест на адреси http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/204724/Bruka:+Direktori+uzeli+pare+za+rad+%E2%80%9Ena+snegu%22.html

SKANDALOZNO BAHAĆENJE Šefova EPS-a - Novac namenjen fiziČkim radnicima na otvorenom delili inŽenjeri i poslovoĐe
Bruka: Direktori uzeli pare za rad „na snegu"

Док год се дешавају овакве ствари, док год су овакве вести актуелне док се не повуку у архиву (а то је сутрадан), док год се не врати узет новац и не преусмери коме је намењен, овакве ствари ће се и даље дешавати. Да овакви људи имају образа и стида за своје поступке не би ни дошли на насловним странама, додуше од сиклног посла вероватно нису ни стигли да прочитају вест о себи.

С оваквим ситуацијама и људима се треба ухватити у коштац. Није мала ствар. Они су своје добре позиције већ заузели, из позадине неко гура, помаже, заташкава, све према потреби,...
Дигла се прашина, слегла се прашина,...
Предпостављам да на својим рачунима нису ни приметили , тј осетили колико су то примили. Јер у суми коју добијају на рачун плате, хонорара, награда, разних учешћа, и ко зна чега још, и цела моја плата би вероватно прошла непримећено.

Свака част инжењерима који су успели и који успевају да се боре за свој положај у пословном свету (у нашем, домаћем или другом окружењу). Према томе није срамота учити од успешних. А није ни срамота потражити помоћ.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Beli
Poslao: Čet Mar 15, 2012 09:48 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 18 Feb 2011 Poruke: 21
Ja radim kao saradnik za bezbednost i zdravlje na radu ali nisam dobio nikakvo povecanje plate kad sam polozio ispit tacnije da nisam polozio dobio bih sut kartu! Laughing
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu