BZNR forum
Autor Poruka

<  Mere ZOP  ~  Znanje i stručna pomoć nesumnjiva su vrednost!

galamic
Poslao: Pet Feb 17, 2012 10:47 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 17 Avg 2008 Poruke: 1572 Lokacija: Beograd
Srbi sprečili katastrofu u Albaniji
Vecernje novosti, | 16. februar 2012. 20:58 |

Teretni voz sa benzinom koji se krajem decembra, iz rafinerije u Albaniji uputio ka „Petrohemiji“ izletelo iz šina. Naši stručnjaci istočili 490 tona sirovog eksplozivnog benzina kod grada Mbrostar-Fier

GORNJI MILANOVAC, ALIBUNAR - Samo su znanje, hrabrost i prisebnost stručnjaka iz Srbije spasli grad Mbrostar-Fier, na jugu Albanije, od razaranja posle prevrtanja sedam vagona sa ukupno 490 tona sirovog eksplozivnog benzina. Jer, i jedna jedina nestručno izazvana iskra, kako kažu, izazvala bi eksplozije i smrt ljudi u tom gradu sa oko 60.000 žitelja, na stotinak kilometara od Tirane.

Nezapamćena drama započela je dan uoči Nove godine, a akcija spasavanja potrajala je skoro do kraja januara. Danas, posle dugotrajnog i mukotrpnog povratka sa intervencije, o njoj svedoče ovdašnji akteri - istinski heroji.
Sve je počelo kada je dugačka kompozicija teretnog voza sa benzinom, krajem decembra, iz rafinerije u Albaniji upućena ka srpskoj „Petrohemiji“. Još nije utvrđeno kako, tek sedam cisterni izletelo je iz šina i prevrnulo se, pa su Albanci najpre kontaktirali austrijsku transportnu kompaniju, vlasnika vagona, ali nisu dobili pomoć. Nemajući kud, domaćini su pokušali sami da organizuju pretakanje i, srećom, shvatili da to može biti nemerljiv rizik. Onda im je preporučena firma „Eko 21“, iz Novog Kozjaka kraj Alibunara, pa su uspostavljeni kontakti. - Prihvatili smo posao, iako isprva nismo bili sigurni da ćemo uspeti - objašnjava Ljubomir Milićević, vlasnik srpske firme. - Ali kada sam Drašku Topaloviću, stručnjaku iz Gornjeg Milanovca, ispričao o čemu se radi, on je odmah „skrojio“ plan kako da izvedemo opasnu operaciju. I zaista, Topalović se, kao pravi strateg, pobrinuo za sve aspekte opasne operacije. - Nabavio sam specijalne, bestrujne pumpe, koje ne varniče, te ostalu prateću opremu. Firma iz Kozjaka obezbedila je gotovo stotinu metara creva, pa smo sve spakovali u kombi i „pasat“, a sa stručnjacima iz firme „Eko 21“ krenuo je i naš saradnik Ivan Vasović, ekspert za elektroniku. Ispratio sam ih, sa čvrstom verom u uspeh - kaže Topalović. Putovali su kroz ledene mećave, a najteža deonica bila je od Ohrida, neraščišćenim putem, do albanske granice. Isprečile su se i carinske formalnosti, te se moralo najpre u Tiranu, da se kombi otpečati, a tek potom su krenuli na odredište, u Mbrostar-Fier. - Tamo, na u 12 kilometara od mora, ne beše ni traga od snega i leda, a temperatura 18 stepeni iznad nule! Na mestu akcidenta čekalo nas je stotinak ljudi: policija, razne službe i inspekcije, vatrogasci, hitna pomoć, radoznalci... Koliko su sumnjali da ćemo uspeti, ilustruju i reči načelnika policije tog okruga: „Kad rešite da počnete posao, javite, da najpre iselimo stanovništvo i isključimo struju.“ Jedva smo ga, uz pomoć inženjera iz albanske rafinerije, ubedili da to nije potrebno. I zaista, sve je proteklo po planu - za dva dana pažljivo smo ispraznili preve dve cisterne. Tek tada su svi odahnuli, pa je pola ekipe ostalo da dovrši posao - svedoči Ivan Vasović.

M. BOŠNJAK
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu