BZNR forum
Autor Poruka

<  Primeri loše prakse  ~  GINU ZBOG PROPUSTA

Goran
Poslao: Pet Nov 20, 2009 16:56 Odgovoriti sa citatom
Site Admin Pridružio: 17 Feb 2008 Poruke: 23
Pogibija Ratka Šukare (50) iz Obrovca nakon pada sa skele na drugom spratu zgrade u izgradnji treća je tragedija na novosadskim gradilištima od početka godine, a još 20 građevinaca je teže i lakše povređeno na radu. Većina ovih nesreća posledica su nepoštovanja propisa o bezbednosti na gradilištima, a zbog različitih propusta u obezbeđenju inspektori su samo u poslednja tri meseca podneli više od 50 prekršajnih prijava i naplatili stotinak mandatnih kazni.

Šukara je, prema rečima istražnog sudije, nastradao zbog niza propusta u radu gradilišta na uglu Hilandarske i Ulice Vojvode Bojovića. Nesrećni građevinac nije nosio zaštitnu kacigu ni pojas, a prema prvim rezultatima istrage, pao je nakon što se trula daska, postavljena na skelu, očigledno slomila pod njim.

Komentar iz preduzeća „Gravet“ o tragediji nismo mogli da dobijemo. Na sajtu republičke Agencije za privredne registre nema podataka o ovoj firmi i njenim vlasnicima.
Načelnica inspekcije rada za Južnobački okrug Ljiljana Stojšić kaže da se najčešći propusti u radu odnose upravo na nenošenje zaštitne opreme, odnosno šlemova.

- Odgovornost je uglavnom podeljena. Onoliko koliko prekršaje prave poslodavci, u toliko slučajeva utvrdimo i odgovornost radnika - kaže Stojšićeva, dodajući da se često događa da radnici odbijaju da nose zaštitna odela i šlemove. Drugi čest propust na gradilištima su, prema iskustvu inspektora, neobezbeđeni otvori na gradilištu. Upravo zato je polovinom oktobra na gradilištu na Telepu poginuo i radnik Mikoš G. (52). Radeći na 10. spratu zgrade u Ulici Polgar Andraša, nesrećni radnik je propao kroz otvor za lift. Beživotno telo su u kućištu lifta pronašle njegove kolege.
Uz rizik ovog posla, brojni građevinci rade i na crno. Izvođači radova često angažuju „sezonce“ iz susedne Bosne, od kojih većina nema urednu dokumentaciju, kao ni obezbeđenu zdravstvenu zaštitu.

- Mog kolegu je, nesrećnim slučajem na gradilištu, debeo lim posekao po ruci i skoro mu odsekao palac. Odmah se pojavio izvođač radova koji nam, i pored krvarenja iz rane, nije dozvolio da ga odvezemo na Urgentno odeljenje, već je insistirao da mu mi previjemo ranu i pustio ga kući. Momak nije bio prijavljen, nije imao socijalno osiguranje i šef se uplašio da će incident navući inspekciju na gradilište - priča građevinac O. M..
Mada je poslednja tragedija na gradilištu i dalje predmet istrage, nezvanično se saznaje i da je Šukara radio „na crno“. Ako se istragom ustanovi da je do propusta došlo zbog nepoštovanja propisa o radu, inspekcija pokreće prekršajne prijave protiv investitora, odnosno izvođača radova.

- U većini slučajeva investitori potpisuju ugovore sa izvođačima radova koji su time zaduženi i za bezbednost na gradilišu. Ako se utvrdi da je do nesrećnog slučaja došlo usled odgovornosti poslodavca, bilo da je investitor ili izvođač, propisane kazne su od 400.000 do milion dinara - navode u inspekciji, ističući da visina kazne zavisi od sudije.

Izvor: BLIC 17.11.09.
http://www.blic.rs/vojvodina.php?id=121023#
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
galamic
Poslao: Pet Jun 04, 2010 23:12 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 17 Avg 2008 Poruke: 1571 Lokacija: Beograd
Nastavak prethodne vesti iz ugla nadležne inspekcije rada:

Nepravilnosti na svakom trećem gradilištu
- U Novom Sadu je tada bilo više od 400 aktivnih gradilišta. Do tada, u sklopu akcije „Sigurna gradilišta“, prekontrolisano je oko 200 lokacija i na svakoj trećoj se moglo susresti sa nepravilnostima u radu - rekao je u svojoj izjavi za Blic glavni komunalni inspektor Srđan Jakovljev. On je istakao da je odgovornim licima na trećini prekontrolisanih gradilišta naplaćena mandatna kazna ili su pokretane prekršajne prijave protiv odgovornih lica.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu