BZNR forum
Autor Poruka

<  Vatrogasne službe  ~  VATROGASCI SA ZAPREŽNIM KOLIMA

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Pet Apr 26, 2013 10:49 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1117
PTC 26.05.2013.

Добровољно ватрогасно друштво из Плочице код Панчева изложило је возила за гашење пожара стара стотинак година. Машине су и данас употребљиве, а посебна атракција је запрежно ватрогасно возило из 1885. године.

Једно од најстаријих српских ватрогасних друштава основано је 1901. године у панчевачком селу Плочица. Овде још увек раде и возила која су се тад користила за гашење пожара.

Некада су ватрогасци морали да буду снажни, јер су морали брзо да испумпавају воду. Запрежно ватрогасно возило произведено у Аустрији 1891. још ради. Има резервоар од 100 литара, а некада су га вукли коњи.

Најстарији ватрогасац у Плочици, Ратко Керкез (69), каже да је читаво село имало обавезу да помаже ватрогасном друштву.

"У моје време мештани села имали су обавезу да 48 сати на смену дежурају код својих кућа – са упрегнутим коњима и опремом за гашење пожара. Омладина се на сваких шест сати смењивала на торњу цркве, одакле су осматрали околину и упозоравали село на евентуалну опасност", присећа се Ратко Керкез.

Годишње у Плочици и околним селима избије по десетак пожара. Ватрогасци су увек ту, али не само да гасе ватру већ и да помажу кад дође до елементарних непогода.

Председник ДВД "Плочица" Миодраг Антић каже да они праве насипе за одбрану од поплава, а зими чисте снег. Тренутно имају 62 члана.

"Добро смо организовани. Иако је све засновано на добровољној бази, стижемо да уз редован посао обављамо и дужност ватрогасца. Имамо једном месечно вежбе и засад није било проблема приликом интервенција", каже Антић.

Уз два запрежна ватрогасна возила стара преко 100 година, ту је и Фапов камион из 1960, који подсећа на нека давно прошла времена, у којима су ватрогасци били веома цењени у свом селу.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu