BZNR Forum Index
Author Message

<  Ekologija  ~  KATASTROFA: JUŽNA MORAVA BLOKIRANA SMEĆEM

Slobodanka.Radojevic
Posted: Thu May 09, 2013 11:53 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
Blic | 08. 05. 2013. - 17:51h |
Ogromne količine plastičnih flaša, kesa i drugog smeća potpuno su prekrile Južnu Moravu kod Vranja i blokirale prolaz čamcima.

Jedva uspeli da se izvuku iz smećaFoto: Klub „Ekstrim“- Situacija je zastrašujuća. Obišli smo čamcem deo u dužini od 12 kilometara i jedva smo uspeli da prođemo. U jednom trenutku smo se usred smeća zaglavili i da nije bilo profesionalnih veslača, ne znam kako bismo se izvukli - priča za „Blic” Nela Cvetković, članica gradskog veća Vranja zadužena za ekologiju.

Ona upozorava građane da iz tog razloga nipošto ne pokušavaju sami da organizuju akcije čišćenja.

- Treba da se uradi projekat na nivou regiona i da se angažuju velika državna preduzeća poput „Srbija voda”. Potrebna je teška mehanizacija i znatno veći broj ljudi nego što ih poseduju vranjske službe. Osim ogromnih količina plastičnog smeća, u reci se nalaze čitava stabla trulog drveća i grane - kaže Cvetkovićeva.


Pretpostavlja se da najveći deo otpada potiče sa Bujanovačke deponije sa koje i manja bujica ponese velike količine smeća, a kad se nivo reke spusti, ono ostane na obalama i koritu. Opština Bujanovac pripremila je projekat sanacije deponije, ali se još ne zna kada će početi njegova realizacija.


Klub ekstremnih sportova „Ekstrim” je pre dve godine snimio film „Tužna Morava” na kome se vide velike naslage smeća u reci, nakon čega je ovaj deo Morave očišćen u okviru akcije “Očistimo Srbiju”. Sada je, kako kaže sekretar kluba Srboljub Pešić, situacija još gora.


- Pozvali smo Sektor za vanredne situacije sa molbom za podršku i tim za spasavanje na vodi i zajedno smo pokušali da se spustimo rekom, što opet nije bilo moguće od smeća - rekao je on. Nakon spusta gumenim čamcem koji je trajao oko dva i po sata sata, snimili su drugi deo filma o ekološkoj katastrofi na Južnoj Moravi pod nazivom “Tužna Morava 2 - Stara se majka ne laže”.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum