BZNR forum
Autor Poruka

<  Vatrogasne službe  ~  SVE O RUSKOM SUPERAVIONU ZA GAŠENJE POŽARA

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Pon Avg 05, 2013 13:59 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1117
izvor: Beta | 05. 08. 2013.

Avion za gašenje požara Berijev Be-200 iz ruskog Ministarstva za vanredne situacije, koji će danas sleteti na niški aerodrom iz preventivnih razloga, predstavlja jednu od najefikasnijih amfibijskih letelica za gašenje požara u svojoj klasi.

Kada se koristi u konfiguraciji za gašenje požara, Berijev 200 ima kapacitet od 12 tona vode, što je ekvivalent količini koju ukupno nosi šest helikoptera Mi-8, kakvi se koriste u Vojsci Srbije za te namene.

Prednost aviona Berijev 200 je u tome što punjenje rezervoara za vodu može da obavlja ne samo na aerodromu, već i u niskom letu iznad mora ili jezera, zahvaljujući čemu može da obavi više dejstava po požarom ugroženom području za kraće vreme.

Za punjenje rezervoara od 12 tona Berijevu 200 potrebno je 14 sekundi dok je za ispuštanje kompletnog kapaciteta vode u jednoj sekvenci potrebno nešto manje od sekunde.

Na niški aerodrom "Konstantin Veliki" danas će sleteti ruski avion za gašenje požara Berijev 200 koji će iz preventivnih razloga u Srbiji ostati do kraja septembra. Ruska letelica u Niš dolazi po medjuvladinom sporazumu o osnivanju Srpsko-ruskog humanitarnog centra i na osnovu odluke Vlade Srbije.

U Srbiji se do 30. septembra na osnovu vremenske prognoze Republičkog
hidrometerološkog zavoda i iskustava iz ranijih godina strahuje od velikih požara na otvorenom prostoru. Pored vode, Berijev 200 na požare može da ispušta i hemijske supstance koje sprečavaju širenje vatre i pomažu suzbijanje požara.

Osim za "bombardovanje" požara iz vazduha, Berijev 200 može da se koristi i za potrebe traganja i spašavanja na moru, prevoz tereta i ljudi (do 72 putnika) ali i za protivpodmorničku borbu. Može da obavlja i medicinski transport i evakuaciju, kada se u unutrašnjost aviona može smestiti do 30 pacijenata na nosilima.

Avion je koncipiran 1989. godine a dozvolu za početak razvoja konstrukcioni biro dobio je krajem 1990. godine. Prvi model Berijeva 200 prikazan je na vazduhoplovnoj izložbi u Parizu 1991. godine. Probni let obavljen je 24. septembra 1998. godine dok je prvo poletanje sa vode obavljeno godinu dana kasnije. U operativnu upotrebu uključen je 2003. godine a do sada je napravljeno devet letelica.

Uspešno je korišćen za gašenje požara širom Evrope, pre svega u Grčkoj, Italiji, Portugaliji i Rusiji ali i u Indoneziji i Izraelu. Osim Rusije, jedan avion kupio je i Azerbejdžan.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu