BZNR forum
Autor Poruka

<  Lice za BZR  ~  Lice za BZR na porodiljskom

lekter
Poslao: Sre Okt 30, 2013 15:27 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 30 Okt 2013 Poruke: 1
Trebalo bi da je iz naslova jasno šta je pitanje: Ukoliko je lice za BZR na porodiljkom bolovanju da li je poslodavac dužan da odredi nekog drugog od zaposlenih da obavlja njegovu dužnost ili da angažuje neko pravno lice? Da li i ta nazovi zamena mora imati položen ispit iz BZR? Da li je pak poslodavac ne mora preduzimati nikakve posebne korake? I naravne gde je muguće pročitati kako je zakonodavac regulisao ovakve slučejeve?
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Jovanium
Poslao: Ned Nov 03, 2013 19:19 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 08 Maj 2013 Poruke: 80 Lokacija: Zrenjanin
Porodiljsko odsustvo za zaposlenu trudnu ženu, bez obzira koji posao obavlja, započinje najranije 45 a najkasnije 28 dana pre datuma predviđenog za porođaj. Ovo odsustvo traje 3 meseca i nakon toga nastupa odsustvo radi nege deteta koje traje 9 meseci. To znači da će dotična osoba koja obavlja poslove BZNR biti odsutna minimum godinu dana. U većini slučajeva, kada iskoristi oba odsustva, ima pravo koristiti zaostali godišnji odmor što može, mimo ovih godinu dana, produžiti njeno odsustvo još koji mesec.
Za svo vreme njenog odsustva poslodavac mora imati pokriveno radno mesto za poslove BZNR. Poslodavac odlučuje o tome kako će to pokrivati. Najčešće mu se nude dve mogućnosti: zaposliti lice za BZNR na određeno vreme (naravno, uz obavezan stručni ispit) ili angažovati spoljnu službu za te poslove.
Zakonski, ovo je regulisano Zakonom o radu (videti "Zaštita zaposlenih") a unutar firme Rešenjem o porodiljskom odsustvu i odsustvu radi nege deteta.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu