BZNR forum
Autor Poruka

<  Ekologija  ~  NAJVEĆA SOLARNA ELEKTRANA NA SVETU

ana.sukalo
Poslao: Uto Feb 18, 2014 11:18 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 19 Nov 2013 Poruke: 22
Izvor: VEČERNJE NOVOSTI

Najveća solarana elektrana na svetu: Ima čak 300.000 ogledala

Ivanpah Solar Electric Generating System je smešetena je na granici Kalifornije i Nevade, a poređenja radi za trećinu je slabije snage od NE Krško

Najveća solarna elektrana na svetu je zvanično otvorena u četvrtak. Ivanpah Solar Electric Generating System je smešetena je na granici Kalifornije i Nevade, a poređenja radi za trećinu je slabije snage od NE Krško.

Elektrana se prostire na više od 13.000 kilometara kvadratnih državnog zemljišta u pustinji Mojave, a izgradnja je finansirana novcem poreznika i najveći investitor je Google.

Oko elektrane je postavljeno 300.000 ogledala koordiniranih kompjutorima i usmerenih u tri tornja visine 140 metara. Tornjevi toplinu koriste za zagrevanje vode koja pokreće turbine. Temperature oko tornjeva mogu dosegnuti i više od 500 Celzijevih stepeni.

Iz Udruženja za zaštitu okoline upozoravaju da tako visoke temperature uzrokuju ekološke probleme. Oko elektrane već je pronađeno puno uginulih ptica. Iz elektrane kažu kako je sve sagrađeno u skladu sa zakonom.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:478405-Najveca-solarana-elektrana-na-svetu-Ima-cak-300000-ogledala
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu