BZNR Forum Index
Author Message

<  Inspekcija rada  ~  Pokretanje integrisanog prekršajnog postupka

vojimir
Posted: Thu May 01, 2014 22:18 Reply with quote
Joined: 14 Jun 2013 Posts: 8
Da li inspektor za rad i radne odnose može da pokrene poslodavcu integrisani prekršajni postupak, ako je u toku inspekcijskog pregleda ustanovio da poslodavac nije prijavio radnika i nije doneo Akt o proceni rizika i osposobio radnike iz oblasti BZNR,a da je poslodavac postupio po rešenju inspektora u naloženom roku iz oblasti BZNR.Inspektor rad je doneo dva rešenja poslodavcu,jedno koje se odnosi na neprijavljenog radnika ,a drugo se odnosi na nesprovođenje propisanim mera iz BZNR. Naime, poslodavac nije prijavio radnike u momentu inspekcijskog pregleda ,ali je iste osposobio za bezbedan rad i doneo Akt o proceni rizika angažujući licenciranu agenciju i samim tim ispošovao rok koji je naložen rešenjem inspektora.Bez obzira na to, inspektor rada je podneo zahtev za integrisani prekršajni postupak kod Opšteg prekršajnog suda ,nakon čega je poslodavcu izrečena presuda po osnovu neprijavljenog radnika i nepoštovanja naloženih mera iz BZNR.
Interesuje me da li inspektor rada koji je ustanovio u momentu pregleda navedene nepravilnosti ,a koje su sprovedene po nalogu inspektora u naloženom roku može da pokrene pomenuti postupak.
View user's profile Send private message Send e-mail
ivanjovanovic19
Posted: Mon May 05, 2014 10:41 Reply with quote
Joined: 02 Nov 2009 Posts: 33 Location: Sabac, Beograd
Nisam bas najbolje razumeo pitanje, ali probacu da pomognem u ovom delu koji sam razumeo.
Nije dovoljno da se ispune nalozene mere, mora biti ispostovan i redosled.
1. Prijava radnika,
2. Obuka,
Datumi moraju biti odgovarajuci. Ako to nije slucaj, morate ponovo raditi obuke, preglede i sl.
Obratite paznju i na datume na Aktu o proceni rizika. Verovatno i tu nesto nije bas kako treba cim je inspektor naveo nepridrzavanje mera u prijavi.
S' obzirom da je postupak pokrenut, a presuda vec doneta, otidjite sto pre do advokata.
View user's profile Send private message
Zoran Šukalo
Posted: Fri May 09, 2014 15:30 Reply with quote
Joined: 15 Dec 2008 Posts: 221 Location: Beograd
Poštovane kolege
Inspektor rada vršeći pregled ustanovljava činjenice a vezano sa obaveze koje privredno društvo ima po zakonu o radu i zakonu o BZR pa na osnovu nedostataka izdaje rešenje šta treba da uradiš i daje rok. A pošto je odgovorno lice imalo obavezu da prijavi radnike i da uradi obuke, proceni rizike itd a to nije uradio kad treba onda se pokreće prekršajni postupak za ono što nisi imao kad je došao u posetu to jest plati kaznu za to što nisi uradio obaveze definisane u zakonu a dobiješ rešenje u kojem piše šta i do kada treba da uradiš. To je u svim zakonima definisano da nije vozili bi smo automobile i tek kad nas zaustavi milicija i pita kad je registrovan mi bi smo otišli da ga registrujemo. Pa pošto smo registrovali vozilo nije primereno da nas kazne što smo vozili 3 godine bez registracije a ovo se dešava mada na lokalnom nivou.
Mislim da je veći problem što broj zaposlenih i ostvarenje prihoda u privrednim društvima i radnjama a i kalkulacija cene za usluge ne omogućavaju da postoji organizacija i struktura koja prati zakonske obaveze i rokove po svim segmentima
Ali to sve pada na teret poslodavca odgovornog lica RANIJE ili KASNIJE niko ga nije terao da prodaje robu ili uslugu po ceni koja neobuhvata sve troškove. Da li je u pitanju želja da dobije posao po bilo koju cenu ili neznanje šta sve treba da se uzme u obzir kad se pravi ponuda. A početak priče je analiza šta traži kupac da li to mogu znam umem da li mogu u traženom roku i sve prateće i pod kojim uslovima a jedan za koliko para evra dolara.
Pozdrav
View user's profile Send private message Visit poster's website

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum