BZNR forum
Autor Poruka

<  Povrede na radu  ~  Povreda kada se ispunjeni svi uslovi za bezbedan rad

Jovanium
Poslao: Čet Sep 11, 2014 13:55 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 08 Maj 2013 Poruke: 80 Lokacija: Zrenjanin
U praxi se dešavaju slučajevi kada radnik doživi povredu na radu pri redovnom obavljanju svojih radnih aktivnosti a poslodavac je primenio sve uslove i mere za bezbedan rad(obučio radnika, primenio preventivne mere, obezbedio LZS i lekarske preglede).
Ovo se najčešće dešava usled velike dinamike na radu, usled zaokupljenosti radnika svojim poslom, čestim i brzim promenama radnog mesta i rukovanju različitim oruđima za koje radnik ima sva potrebna znanja i veštine. Radnik jednostavno zaboravi da se pridrži odredjenih instrukcija i zabrana na radnom mestu, zaboravi da upotrebi LZS, nije dovoljno skoncentrisan pri promeni radnog mesta ili nije adekvatno reagovao ili predvideo opasnost na radnom mestu.
Naravno, konačan ishod o tome daju inspekcija i medicina rada.
Pitanje je: Koliko radnik u takvim okolnostima snosi odgovornost za povredu na radu i koja su njegova prava pri ostvarivanju naknade za bolovanje i lečenje? Da li se poslodavac, i pored svih ispunjensti za zdrav i bezbedan rad, može teretiti u smislu pokretanja prekršajnog postupka?
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
omikron
Poslao: Uto Sep 16, 2014 08:40 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 20 Nov 2012 Poruke: 17
Sve ima svoju cenu. A mi najviše plaćamo zdravljem i životom. Samo da bi poslodavac prošao sa što manje troškova, a opet da bi finalni proizvod bio što jeftiniji, da bi ga osiromašeni kupac kupio i tako u krug.
Dok se ne podigne standard, neće moći da se unapredi BZR, jer to naravno košta. Da bi osigurao dobre uslove za bezbedan i zdrav rad poslodavac mora dosta da plati, i opet u ovom konkretnom slučaju usled pojačanog obima posla dolazi do povreda usled ljudskog faktora. U nekoj bogatijoj zemlji bi obezbedili rotaciju radnih mesta, obezbedili odmor radnika na svakih sat vremena, zaposlili dodatno radnika, itd. Onda radnik ne bi izgubio koncentraciju i povređivao se. Onda ne bi bilo ni ovih pitanja, kad bi se stvari poređale od početka. Nadam se da i kod nas postoje firme u kojima se radnici ne povređuju.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu