BZNR forum
Autor Poruka

<  Mere ZOP  ~  ZAŠTITA OD POŽARA USLOV ZA DOZVOLU

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Sre Feb 18, 2015 12:15 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1098
izvor: B92, 18.02.2015.

Nijedan ugostiteljski objekat neće moći da počne da radi dok ne dostavi dokaze da su ispunjene mere za zaštitu od požara, izjavio je Predrag Marić.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić je za RTS rekao da je to najvažnija izmena Zakona o zaštiti od požara.

Marić je rekao da će nova pravila u oblasti zaštite od požara u ugostiteljskim objektima početi da se primenjuju u narednih mesec dana.

Skupština Srbije danas će početi raspravu o predloženim izmenama Zakona o zaštiti od požara, koje su u javnosti poznate kao "Tamarin zakon", a koje je republičkom parlamentu na usvajanje predložio otac Tamare Miladinović, jedne od šest žrtava požara koji se 1. aprila 2012. godine dogodio u novosadskoj diskoteci "Kontrast".

"Zakon stupa na snagu osam dana po objavljivanju u 'Službenom glasniku'.

Jedan broj pravilnika je već srpeman i veoma brzo će ići u proceduru. Očekujemo da za 15 do mesec dana startujemo sa novim pravilima", rekao je Marić za RTS.

Marić je napomenuo da je Pravilnik o merama zaštite od požara u ugostiteljskim objektima gotov i da će po usvajanju predloženih zakonskih izmena ići u proceduru, a da se njime uvode strožija pravila zaštite od požara.

"Namera nam je da sukcesivno izbacujemo pravilnike koji definišu mere zaštite od požara u svim ustanovama gde se okuplja veći broj ljudi i deca", dodao je Marić i napomenuo da je najvažnija novina da vlasnici objekata ili investitori moraju da ispune sve što se tiče zaštite od požara kako bi mogli da počnu da rade.

"Do sada ste mogli da se registrujete za bilo šta i da sukcesivno nabavljate saglasnosnosti. Sada niko neće moći da se bavi tim poslom dok ne dostavi dokaze da je preduzeo sve mere u zaštiti protiv požara. To je ono na čemu smo mi insistirali i što je do sada bio veliki problem", istakao je Marić.

On je izrazio nadu da će vlasnici objekata imati svest o tome da zarada nije najvažnija i da život nema cenu.

Kako piše u predloženim izmenama, njima treba da se uspostavi efikasnija kontrola u oblasti bezbednosti objekata, prvenstveno onih u kojima se obavljaju ugostiteljske delatnosti, ali i onih u kojima se okuplja veći broj ljudi, što podrazumeva objekte u kojima se obavljaju delatnosti iz oblasti obrazovanja, nauke, kulture, fizičke kulture, učeničkog i studentskog standarda, zdravstvene zaštite...

Jednu od značajnijih izmena predstavlja prenošenje obaveze za pribavljanje saglasnosti o sprovedenim merama zaštite od požara sa organa uprave nadležnog za izdavanje upotrebne dozvole na investitora, odnosno vlasnika objekta.

"Kako će biti u narednom periodu za objekte koji već rade, naravno da ćemo kroz inspekcijski nadzor pokušati da to nivelišemo", kazao je Marić.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu