BZNR forum
Autor Poruka

<  Pravna regulativa  ~  POSLANICI O IZMENI 3 EKOLOŠKA ZAKONA SLEDEĆE SEDMICE

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Uto Mar 03, 2015 10:58 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
izvor: Beta, 01 mart 2015

Skupštine Srbije trebalo bi da naredne sedmice po hitnom postupku razmatra izmene zakona o hemikalijama, biocidnim proizvodima i o integrisanom sprečavanju i kontroli zagadjivanja životne sredine.

Cilj izmena je da se obezbedi kontinuirano finansiranje upravljanja hemikalijama i biocidnim proizvodima kroz uvodjenje taksi, efikasniji inspekcijski nadzor, kao i da se bolje reguliše i olakša izdavanje integrisanih dozvola o zaštiti životne sredine industrijskim postrojenjima.

Izmenama zakona o hemikalijama i biocidnim proizvodima je precizirano da se poštuje princip po kome onaj ko stavlja hemikalije i biocidne proizvode na tržište mora da snosi teret upravljanja, dok će se kroz precizniju podelu poslova inspekcija iz više ministarstava omogućiti bolja kontrola tih oblasti.

Izmenama Zakona o hemikalijama uvode se takse za firme koje se bave proizvodnjom i prometom hemikalija kako bi se obezbedio kontinuitet u finansiranju sistema upravljanja hemikalijama i primenio princip da onaj ko stavlja hemikalije u promet i ostvaruje dobit od toga plaća upravljnje.

Predlogom tog zakona predvidjeno je i razgraničenje inspekcijske nadležnosti ministarstva za zaštitu životne redine, zdravlja i trgovine, kao i obrazovanje zajedničkog tela radi boljeg nadzora nad hemikalijama.

Ni važećim Zakonom o biocidima nije razgraničena nadležnost inspekcije za zaštitu životne sredine, sanitarne, veterinarske i tržišne inspekcije, što će biti promenjeno, a zakon će se uskladiti i u delu koji se odnosi na prenos nadležnosti sa nekadašnje Agencije za hemikalije, koja je ukinuta, na ministarstvo zaduženo za zaštitu životne sredine.

U nekim postupcima za koje je ranije bilo predvidjeno plaćanje naknada, novim predlogom zakonom one se brišu, tako da bi finansijsko opterećenje za firme koje se bave proizvodnjom i prometom biocidnih proizvoda trebalo da bude manje.

Suština zakona o hemikalijama i biocidnim proizvodima neće biti promenjena, a izmene neće uticati na stepen uskladjivanja sa propisima EU.

Cilj izmena Zakona o integrisnom sprečavanju kontroli zagadjenja životne sredine je uskladjivanje odredbi koje se odnose na početak rada postrojenja, koja su u obavezi da pribave integrisanu dozvolu, sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Tim novinama u zakonu će se promeniti dinamika rešavanja i izdavanja industrijskim postrojenjima integrisanih dozvola koje se odnose na zaštitu životne sredine, za šta će rok biti produžen sa 2015. na 2020. godinu.

U Srbiji trenutno postoji 196 postrojenja koja moraju da imaju integrisanu dozvolu, zahtev je podnelo 166, ali je od kraja 2014. na republičkom, pokrajinskom i lokalnom novou izdato samo 10 dozovola.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu