BZNR Forum Index
Author Message

<  Inspekcija rada  ~  INSPEKTORI DANONOĆNO NA GRADILIŠTIMA

Slobodanka.Radojevic
Posted: Wed Mar 04, 2015 16:45 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Tanjug| 04. 03. 2015.

Direktorka Inspektorata za rad Bojana Jočić izjavila je danas da je više od pedeset inspektora Inspektorata za rad juče bilo u kontroli najvećih gradilišta u zemlji, Koridora 10 i 11, i najavila da će tokom ove građevinske sezone kontrole biti vršene danonoćno kako bi se povećala bezbednost radnika na gradjevinama, sprečio rad na crno i zaštitili i radnici i budžet Srbije.

Samo tokom druge polovine prošle godine, inspektori Inspektorata za rad su u više od 28.000 kontrola iz "sive zone" u legalne tokove "izvukli" oko 40.000 radnika, a ove godine kontrole će biti jos rigoroznije, kako bi se što više suzbio rad na crno.

Tokom prošle godine inspektori Inspektorata za rad Ministarstva rada podneli su i 17 krivičnih prijava protiv odgovornih zbog smrtnih povreda i povreda sa smrtnim ishodom.

Novinar je obišao deo gradilišta na Koridoru 10 kod Pirota i Bele Palanke zajedno sa ekipom Inspekcije rada Pirotskog upravnog okruga na čelu sa šefom te inspekcije Aleksandrom Popovićem.

Kako je kazao Popović, nakon obavljenih nadzora otkrivena su četiri radnika koja su radila na crno, a bilo je i prekršaja iz oblasti bezbednosti na radu.

- Na tri lokacije četiri radnika nemaju zaključene ugovore o radu, odnosno nisu prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje, a iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, utvrdili smo da na dve lokacije nisu primenjivane mere iz Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu i shodno ovim nepravilnostima inspektori rada podneće protiv poslodavaca i odgovornih lica prekršajne prijave - rekao je on.

Prema njegovim rečima, cilj ovih kontrola bio je pre svega da se, s obzirom na početak gradjevinske sezone, upozore poslodavci da će Inspektorat za rad i Ministarstvo rada preduzeti sve mere, pre svega u vidu velikog broja nadzora da bi se povećala bezbednost radnika ali i smanjila siva zona.

Ispravka: Direktor inspektorata je Bojan Jočić, a u tekstu koji je preuzet sa sajta Tanjuga pogrešno je navedeno da je direktorka inspektorata Bojana Jočić.


Last edited by Slobodanka.Radojevic on Thu Mar 05, 2015 13:07; edited 1 time in total
View user's profile Send private message
galamic
Posted: Thu Mar 05, 2015 11:44 Reply with quote
Joined: 17 Aug 2008 Posts: 1572 Location: Beograd
TANJUG, 04.03.2015 10:14

Inspektori danonoćno na gradilištima

PIROT - Direktor Inspektorata za rad Bojan Jocić izjavio je danas da je više od pedeset inspektora Inspektorata za rad juče bilo u kontroli najvećih gradilišta u zemlji, Koridora 10 i 11, i najavio da će tokom ove građevinske sezone kontrole biti vršene danonoćno kako bi se povećala bezbednost radnika na građevinama, sprečio rad na crno i zaštitili i radnici i budžet Srbije.

Samo tokom druge polovine prošle godine, inspektori Inspektorata za rad su u više od 28.000 kontrola iz "sive zone" u legalne tokove "izvukli" oko 40.000 radnika, a ove godine kontrole će biti jos rigoroznije, kako bi se što više suzbio rad na crno.

Tokom prošle godine inspektori Inspektorata za rad Ministarstva rada podneli su i 17 krivičnih prijava protiv odgovornih zbog smrtnih povreda i povreda sa smrtnim ishodom.

Novinar Tanjuga obišao je deo gradilišta na Koridoru 10 kod Pirota i Bele Palanke zajedno sa ekipom Inspekcije rada Pirotskog upravnog okruga na čelu sa šefom te inspekcije Aleksandrom Popovićem.

Kako je Tanjugu kazao Popović, nakon obavljenih nadzora otkrivena su četiri radnika koja su radila na crno, a bilo je i prekršaja iz oblasti bezbednosti na radu.
"Na tri lokacije četiri radnika nemaju zaključene ugovore o radu, odnosno nisu prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje, a iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, utvrdili smo da na dve lokacije nisu primenjivane mere iz Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu i shodno ovim nepravilnostima inspektori rada podneće protiv poslodavaca i odgovornih lica prekršajne prijave," rekao je on.

Prema njegovim rečima, cilj ovih kontrola bio je pre svega da se, s obzirom na početak građevinske sezone, upozore poslodavci da će Inspektorat za rad i Ministarstvo rada preduzeti sve mere, pre svega u vidu velikog broja nadzora da bi se povećala bezbednost radnika ali i smanjila siva zona.

Po rečima Popovića, tokom prošle godine bilo je i drastičnih slučajeva prilikom kontrola, da radnici koji su znali da nisu prijavljeni, iz straha, beže sa gradilišta prilikom pojave inspektora plašeći se da će protiv njih biti preduzete neke mere.
" Želja mi je da kažemo radnicima da je Inspekcija rada ovde pre svega zbog njihove zaštite. Prilikom kontrola mi preduzimamo mere i nalažemo svim poslodavcima da svi radnici koji su angažovani imaju ugovor o radu, budu prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje i da se poštuju odredbe o bezbednosti na radu tako da ne postoji ni jedan razlog da se radnici plaše inspekcija", kaže Popović.

Jedna od drastičnih nepravilnosti zatečenih prilikom kontrole gradilišta mosta kod sela Staničenje kod Pirota je situacija da su se radnici na most koji se gradi peli na potpuno nebezbednoj dasci bez adekvatne zaštitne ograde i drugih jasno propisanih bezbednosnih mera, čime im je bila ozbiljno ugrožena bezbednost, dodao je on.

Nakon intervencije inspektora ova nepravilnost je u najkraćem roku ispravljena a protiv odgovornih će biti podnete odgovarajuće prijave.Foto Tanjug, video
View user's profile Send private message Send e-mail
Slobodanka.Radojevic
Posted: Thu Mar 05, 2015 21:05 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
Paдили на црно на Коридорима 10 и 11

PTC, 05. МАРT 2015,

Инспекција рада је током надзора на градилиштима Коридора 10 и 11 открила 18 радника на црно, односно они нису имали закључене одговарајуће уговоре.

Инспекторат за рад извршио је надзор 3. марта, а од укупно укупно 632 затечена лица, откривено је 18 радника на црно, односно нису имали закључене уговоре о раду и уговоре о обављању привремених и повремених послова, преноси Бета.

Инспектори рада су донели 15 решења о отклањању неправилности из области радних односа и наложили послодавцима заснивање радног односа са затеченим лицима, као и отклањање осталих неправилности.

Поднето је и четири захтева за покретање прекршајног поступка против послодаваца, као и један захтев за покретање прекршајног поступка у области безбедности и здравља на раду.

Инспектори су донели и укупно 14 решења за отклањање недостатака у области безбедности и здравља на раду, као и једно решења о забрани рада због неоспособљености запосленог за безбедан и здрав рад.

Надзори су обављени у 91 привредном субјекту који изводи радове на тим градилиштима, наведено је у саопштењу Министарства за рад.

Из Министарства за рад је најављено да ће, с обзиром на број особа зaтечених на раду на црно и интензивирање грађевинских радова у предстојећем периоду, инспекција рада континуирано наставити појачане надзоре на градилиштима Коридора 10 и 11, као и на другим градилиштима у Србији.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum