BZNR Forum Index
Author Message

<  Inspekcija rada  ~  POJAČAN RAD INSPEKTORA NA GRADILIŠTIMA

Slobodanka.Radojevic
Posted: Fri Mar 27, 2015 22:34 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Tanjug, 27.03.2015

BEOGRAD - Inspektorat za rad izvršio je pojačane inspekcijske nadzore na teritoriji grada Beograda, kojima su obuhvaćena gradilišta, ugostiteljski objekti i privatne škole.

U inspekcijskim nadzorima 94 inspektora rada u 211 privrednih subjekata zatečeno je 1.186 osoba na radu, od kojih je 143 radilo ,,na crno“, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Najveći broj neprijavljenih radnika, kako je navedeno, njih 120, zatečen je na gradilištima.

Istaknuto je i da je kod jednog poslodavca - izvođača radova na gradilištu, od 10 angažovanih radnika, njih osam je radilo "na crno".
"Prilikom nadzora na gradilištima u blokovima 67a i 65 u Novom Beogradu i na Voždovcu, u trenutku dolaska inspektora veći broj radnika je pobegao", navodi se u saopštenju.

Inspektori rada su, istaknuto je, rešenjima naložili da se sa osobama na radu "na crno“ zaključe ugovori o radu, da se prijave na obavezno socijalno osiguranje, a protiv odgovornih lica su podneli 32 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

U oblasti bezbednosti i zdravlja na radu podneto je još 18 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Inspekcija je donela osam rešenja o zabrani rada na radnom mestu zbog neosposobljenosti zaposlenih za bezbedan i zdrav rad, kao i zbog neposredne opasnosti po život i zdravlje zaposlenih, nepostojanja stručnih nalaza o ispravnosti opreme za rad i neupućivanja zaposlenih koji rade na radnim mestima sa povećanim rizikom na periodične lekarske preglede.

Iz Ministarstva su poručili da je doneto i 26 rešenja zbog utvrđenih nepravilnosti u oblasti radnih odnosa, kao i 56 rešenja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

"Imajući u vidu broj osoba zatečenih na radu 'na crno', inspekcija rada će i u narednom periodu organizovati ponovljene vanredne inspekcijske nadzore, pre svega na gradilištima, uz asistenciju policije", dodaje se u saopštenju.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum