BZNR forum
Autor Poruka

<  Inspekcija rada  ~  POJAČAN RAD INSPEKTORA NA GRADILIŠTIMA

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Pet Mar 27, 2015 22:34 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
izvor: Tanjug, 27.03.2015

BEOGRAD - Inspektorat za rad izvršio je pojačane inspekcijske nadzore na teritoriji grada Beograda, kojima su obuhvaćena gradilišta, ugostiteljski objekti i privatne škole.

U inspekcijskim nadzorima 94 inspektora rada u 211 privrednih subjekata zatečeno je 1.186 osoba na radu, od kojih je 143 radilo ,,na crno“, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Najveći broj neprijavljenih radnika, kako je navedeno, njih 120, zatečen je na gradilištima.

Istaknuto je i da je kod jednog poslodavca - izvođača radova na gradilištu, od 10 angažovanih radnika, njih osam je radilo "na crno".
"Prilikom nadzora na gradilištima u blokovima 67a i 65 u Novom Beogradu i na Voždovcu, u trenutku dolaska inspektora veći broj radnika je pobegao", navodi se u saopštenju.

Inspektori rada su, istaknuto je, rešenjima naložili da se sa osobama na radu "na crno“ zaključe ugovori o radu, da se prijave na obavezno socijalno osiguranje, a protiv odgovornih lica su podneli 32 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

U oblasti bezbednosti i zdravlja na radu podneto je još 18 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Inspekcija je donela osam rešenja o zabrani rada na radnom mestu zbog neosposobljenosti zaposlenih za bezbedan i zdrav rad, kao i zbog neposredne opasnosti po život i zdravlje zaposlenih, nepostojanja stručnih nalaza o ispravnosti opreme za rad i neupućivanja zaposlenih koji rade na radnim mestima sa povećanim rizikom na periodične lekarske preglede.

Iz Ministarstva su poručili da je doneto i 26 rešenja zbog utvrđenih nepravilnosti u oblasti radnih odnosa, kao i 56 rešenja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

"Imajući u vidu broj osoba zatečenih na radu 'na crno', inspekcija rada će i u narednom periodu organizovati ponovljene vanredne inspekcijske nadzore, pre svega na gradilištima, uz asistenciju policije", dodaje se u saopštenju.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu