BZNR forum
Autor Poruka

<  Zagađenje i zaštita voda  ~  VODA SKUPLJA OD BENZINA

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Uto Apr 14, 2015 13:44 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1117
izvor: Novosti, Milomir Kragović, 13. april 2015.

U sirotoj Srbiji skoro da ne postoje postrojenja za preradu otpadnih komunalnih voda, pa u rekama završe milioni metara kubnih prljavštine koji su opasni zagađivači naših života

NISMO ni svesni koliko smo bogati, jer imamo - vodu! Po količini i kvalitetu ove dragocene tečnosti nalazimo se na 47. mestu u svetu. Bar negde nismo na začelju.

Neću da vas plašim, ali do 2025. godine dve trećine čovečanstva pogodiće manjak vode. Poražavajuća je činjenica da šest hiljada dece mlađe od pet godina svakog dana umre od zagađene vode, a godišnje pet miliona žitelja planete je manje jer nema dovoljno ove tečnosti.

I ova ilustracija: stanovnici Kalifornije sami su predložili zakon po kojem je 500 dolara kazna za one nesavesne koji pijaću vodu koriste za zalivanje travnjaka ili za pranje automobila.

Jesmo bogati vodom, ali se prema njoj ponašamo kao pijani milioneri! Potpuno maćehinski! Kao da pljujemo u sopstveni bunar.

Prosečni građanin Srbije, recimo, mesečno potroši dvostruko više vode od prosečnog Francuza. Ne lezi vraže, statistika kazuje da je lane u Srbiji blizu pet hiljada osoba imalo šugu. Prema tome, zdrava voda se manje koristi za čistoću tela, već se nemilice rasipa na pranje ulica, na kupanje automobila, zalivanje bašti...

Koliko vode besmisleno otiče zbog neispravnih slavina? U sirotoj Srbiji skoro da ne postoje postrojenja za preradu otpadnih komunalnih voda, pa u rekama završe milioni metara kubnih prljavštine koji su opasni zagađivači naših života.

A svi dobro znamo da će voda uskoro biti skuplja od benzina, da će je poneki plaćati dijamantima, da je deo planete neće imati, da svi normalni u svetu već razvijaju najsavremenije tehnologije kako bi uštedeli svaku kap.

Ne znam da li ćemo radikalno promeniti svoj odnos prema vodi, ili će i ovde bitka da se bije otrcanim frazama.

Podsetiću na misao velikog američkog pesnika Vestona Audena: "Hiljade ljudi živelo je bez ljubavi, bez vode nijedan".
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu