BZNR forum
Autor Poruka

<  Inspekcija rada  ~  SU: VIŠE OD 70 ZAPOSLENIH NAKON KONTROLA INSPEKCIJE

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Pon Apr 20, 2015 10:38 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
izvor: Tanjug, 18.04.2015

SUBOTICA - U prvom kvartalu ove godine, kroz integrisane kontrole usmerene na suzbijanje rada na crno u Subotici, otkriveno je 35 neprijavljenih radnika, dok su sa ukupno 71 zaposlenim poslodavci nakon toga zasnovali puni radni odnos, rečeno je danas Tanjugu u Inspekciji rada Severnobačkog okruga.

Inspektori će ubuduće kontrolisati poslodavce u smenama, pa i uveče, cilj nije sprovođenje represivne mere, već prevencija, tvrde u Inspekciji rada, a do sada je podneto 35 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv poslodavaca koji su učinili prekršaj.

Kako je rekao rukovodilac odseka inspekcije Severnobačkog okruga Božo Ivković integrisani ili objedinjeni nadzor predstavlja istovremeni zajednički nadzor inspektora rada, sanitarnog inspektora, inspektora Poreske uprave, uz podršku Policijske uprave.

Prema njegovim rečima, u prvom kvartalu sprovedeno je i sedam noćnih akcija u kojima je obavljeno 14 nadzora kod poslodavaca, gde je utvrđeno da dva poslodavca rade na crno, odnosno da nisu upisani u registar, a prema tome ni zaposleni nisu bili prijavljeni.

Nakon noćnih akcija, 15 lica je zatečeno na radu na crno, 34 lica su zasnovala radni odnos, a protiv šest poslodavaca je pokrenut prekršajni postupak.

On je dodao da je inspektorima uveden smenski rad tako da se i ubuduće kontole mogu očekivati i pre i posle podne, odnosno uveče.
"Inspektorat za rad planira jednodnevne akcije u kojima će učestvovati od 80 do 100 inspektora koji bi prevenstveno kontrolisali rad na crno. Skrećem pažnju poslodavcima da, ukoliko imaju zaposlenih sa kojima nisu zaključili ugovore o radu, to što pre učine jer su kazne astronomske", upozorio je Ivković.

Načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković zadovoljan je dosadašnjim rezultatima integrisanih nadzora na području okruga, jer je u prvom kvartalu ove godine za 50 odsto povećan broj podnetih zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka u odnosu na lane, dok je kod inspekcije rada porast 60 odsto.

Osim toga, po njegovim rečima, i privrednici i građanstvo su iskazali interesovanje na tu temu, tako da je u mnogo većem procentu porastao broj njihovih dolazaka u inspekciju kako bi se informisali o novinama iz zakonske regulative oblasti rada.
"Lično sam zadovoljan postignutim rezultatima. Nije cilj represivna mera, već preventivni rad i da se pomogne svim onima koji posluju po normama i regulativama zakonskih obaveza svih", rekao je Vučković Tanjugu.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu