BZNR forum
Autor Poruka

<  Izvođenje radova na gradilištu  ~  BZR na gradilištima je veliki problem i razvijenih zemalja

Borko Kovacevic
Poslao: Uto Maj 12, 2015 09:37 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2015 Poruke: 35
Na teritoriji Britanije je sprovedena akcija inspekcije rada kojom je provereno stanje na gradilištima širom zemlje. Akcija je trajala od 22. Septembra do 17. Oktobra 2014. godine.

Neprihvatljivi uslovi i opasan način rada, primećen je na skoro pola, od 1748 gradilišta, koliko su inspektori obišli u periodu od mesec dana. (1 od 5 slučajeva, morala je da bude izrečena formalna zabrana rada).

Većina pronađenih problema i nedostataka, tvrde iz inspekcije, mogla je da bude sprečena jednostavnim i jasnim planiranjem i menadžmentom.

35% izrečenih kazni ticalo se problema kao što su, neadekvatno upravljanje azbestom, slaba kontrola izlaganja radnika štetnim prašinama, buci i vibracijama.

Međutim neobezbeđenje osnovne zaštite ljudi koji rade na visini je i dalje najčešća pojava i čini 42% izrečenih kazni.

Ne uspostavljanje plana rada na visini je i dalje glavni problem, iako su bezbednosne mere opšte poznate i vrlo jednostavne za implementaciju. Neprihvatljivo je da su inspektori morali da obustave rad u preko 200 slučajeva zbog nepravilnosti pri radu na visini.

Rezultati:

Loše stanje / opasan način rada 40% (691 of 1748)
Na 360 (1 od 5) gradilišta, stanje je toliko loše da su bile potrebne intervencije inspektora.
313 izrečenih zabrana
235 izdatih zahteva za poboljšanje
Najčešći problem je rad na visini (padovi) (42%), loša kontrola opasnih prašina(12%), loši uslovi (12%) i problemi sa azbestom (10%).
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Jovanium
Poslao: Čet Maj 14, 2015 13:01 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 08 Maj 2013 Poruke: 80 Lokacija: Zrenjanin
Inspekcija u zemljama EU je daleko rigoroznija nego kod nas. Inspektori za sobom nose prenosive uređaje za merenje buke, hemijskih isparenja i ostale priručne aparate da bi se na licu mesta uverila kako se poštuju propisi iz BZNR. Kod nas se to još uvek gleda da li su zadovoljeni minimalni kriterijumi primene preventivnih mera. Po statistici, mi ne zaostajemo daleko od njih. Zamislite da jedna takva inspekcija dođe kod nas sa svim tim aparatima i uređajima i sprovede daleko opsežniju kontrolu gradilišta i ostalih radnih mesta.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
Borko Kovacevic
Poslao: Pet Maj 15, 2015 12:06 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2015 Poruke: 35
Slažem se da bi ista ta inspekcija kod nas našla, mnogo više nepravilnosti, ali to nije poenta, poenta je, da je 40% nepravilnosti od svih pregledanih gradilišta, mnogo, koliko god da je inspekcija rigorozna, naročito kada se uzme u obzir da je od toga na 50% gradilišta morala biti izrečena obustava radova.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu