BZNR Forum Index
Author Message

<  Izvođenje radova na gradilištu  ~  BZR na gradilištima je veliki problem i razvijenih zemalja

Borko Kovacevic
Posted: Tue May 12, 2015 09:37 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2015 Posts: 35
Na teritoriji Britanije je sprovedena akcija inspekcije rada kojom je provereno stanje na gradilištima širom zemlje. Akcija je trajala od 22. Septembra do 17. Oktobra 2014. godine.

Neprihvatljivi uslovi i opasan način rada, primećen je na skoro pola, od 1748 gradilišta, koliko su inspektori obišli u periodu od mesec dana. (1 od 5 slučajeva, morala je da bude izrečena formalna zabrana rada).

Većina pronađenih problema i nedostataka, tvrde iz inspekcije, mogla je da bude sprečena jednostavnim i jasnim planiranjem i menadžmentom.

35% izrečenih kazni ticalo se problema kao što su, neadekvatno upravljanje azbestom, slaba kontrola izlaganja radnika štetnim prašinama, buci i vibracijama.

Međutim neobezbeđenje osnovne zaštite ljudi koji rade na visini je i dalje najčešća pojava i čini 42% izrečenih kazni.

Ne uspostavljanje plana rada na visini je i dalje glavni problem, iako su bezbednosne mere opšte poznate i vrlo jednostavne za implementaciju. Neprihvatljivo je da su inspektori morali da obustave rad u preko 200 slučajeva zbog nepravilnosti pri radu na visini.

Rezultati:

Loše stanje / opasan način rada 40% (691 of 1748)
Na 360 (1 od 5) gradilišta, stanje je toliko loše da su bile potrebne intervencije inspektora.
313 izrečenih zabrana
235 izdatih zahteva za poboljšanje
Najčešći problem je rad na visini (padovi) (42%), loša kontrola opasnih prašina(12%), loši uslovi (12%) i problemi sa azbestom (10%).
View user's profile Send private message
Jovanium
Posted: Thu May 14, 2015 13:01 Reply with quote
Joined: 08 May 2013 Posts: 80 Location: Zrenjanin
Inspekcija u zemljama EU je daleko rigoroznija nego kod nas. Inspektori za sobom nose prenosive uređaje za merenje buke, hemijskih isparenja i ostale priručne aparate da bi se na licu mesta uverila kako se poštuju propisi iz BZNR. Kod nas se to još uvek gleda da li su zadovoljeni minimalni kriterijumi primene preventivnih mera. Po statistici, mi ne zaostajemo daleko od njih. Zamislite da jedna takva inspekcija dođe kod nas sa svim tim aparatima i uređajima i sprovede daleko opsežniju kontrolu gradilišta i ostalih radnih mesta.
View user's profile Send private message Send e-mail
Borko Kovacevic
Posted: Fri May 15, 2015 12:06 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2015 Posts: 35
Slažem se da bi ista ta inspekcija kod nas našla, mnogo više nepravilnosti, ali to nije poenta, poenta je, da je 40% nepravilnosti od svih pregledanih gradilišta, mnogo, koliko god da je inspekcija rigorozna, naročito kada se uzme u obzir da je od toga na 50% gradilišta morala biti izrečena obustava radova.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum