BZNR forum
Autor Poruka

<  Energetska efikasnost  ~  TEŽAK PUT DO ENERGETSKE EFIKASNOSTI NA LOKALU

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Pet Maj 22, 2015 12:44 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1008
izvor: Zelena Srbija, 20.05.2015.

Opštine se u uvođenju mera energetske efikasnosti suočavaju s nedostatkom novca, razumevanja, informacija i stručnosti, ali mnoge od njih uspevaju da se izbore s preprekama, i svesne mogućih ušteda i da uz pomoć međunarodnih organizacija postignu uspeh, preneo je danas portal EurAktiv.Kako su preneli sagovornici EurAktiva zaduženi za energetsku efikasnost u Vrbasu, Kučevu i Kraljevu, ulaganja su za sada usmerena na adaptaciju javnih zgrada, a finansijske podrške za građane za sada nema.

U Vrbasu je za početak mera energetske efikasnosti u javnom sektoru ključan bio projekat za uspostavljanje sistema upravljanja energijom u Kuli, Temerinu, Bačkoj Palanci i Vrbasu koji je finansirala EU, i u okviru kojeg je formirana Kancelarija za energetski menadžment u Vrbasu i napravljen informacioni sistem za praćenje potrošnje energije i tople vode.

Inženjeri iz Kraljeva su se uključili u kampanju "Otkrijmo energiju" koja je pokrenuta u okviru projekta Nemačke agencije za međunarodnu saradnju (GIZ), a prijavili su se i za obuku za energetsku efikasnost i postali "nosioci, prvih, nultih licenci za energetsku efikasnost".

"U samom Kraljevu najveći uspeh je to što se probudila svest lokalne samouprave, odnosno gradske uprave. Shvatili su kolike uštede mogu da se ostvare, da taj novac koji uštede ostaje za budžet grada, tako da je počelo, krenulo se u odvajanje para za sanacije objekata, jedne godine jednog, iduće godine drugog", rekao je ekspert za energetsku efikasnost u tom gradu Aleksandar Avramović.

Opštine pre svega ulažu u adaptaciju javnih objekata, od vrtića i škola, do domova za stare i zgrada lokalne samouprave, jer za sada nema budžeta za podsticaje za stanovništvo, ali i to je kako navode planirano da se uvede što pre.

Projekat adaptacije vrtića "Lane" u Kučevu bio je vredan 5,8 miliona dinara i podrazumevao je zamenu stolarije, sređivanje fasade i postavljanje izolacije, odnosno stiropora debljine 10 milimetara, čime je kako navode u toj opštini, ostvarena ušteda od 205.983 kilovat sati (KWh) struje i 13.400 evra.

Jedan od primera rezultata u Vrbasu je adaptacija Osnovne škole "20. oktobar" koja je uklljučila zamenu prozora i popravljanje fasade i donela u potrošnji energije i tople vode za oko 30 odsto.

Iz Kraljeva je naveden primer sanacije individualnog stambenog objekta od 70 kvadratnih metara, gde je izolacijom i zamenom drvene stolarije omogućena ušteda od 51,35 odsto.

Periodi otplate sprovedenih mera se razlikuju renoviranje fasada i zamena stolarije su finansijski zahtevnije i period otplate je duži, dok je primena termostatskih ventila primer mere s kratkim rokom otplate, pri čemu su uštede velike.

Predstavnica Kancelarije za energetski menadžment Opštine Vrbas Sanja Korać rekla je da i sama promena ponašanja korisnika, poput regulisanja grejanja termostatom umesto otvaranjem prozora, može doneti uštede do 10 odsto.

Kao ključni alat za planiranje mera i praćenje rezultata navela je informacioni sistem, koji je u Vrbasu napravljen u okviru projekta EU i u kojem postoje podaci o potrošnji struje i tople vode od 2009. godine, a ovakav informacioni sistem se razvija u Kraljevu, dok je u Kučevu u planu.

Građani za sada uglavnom ne mogu da računaju na finansijske podsticaje za unapređenje svojih stanova, ali u Vrbasu na primer Kancelarija za energetski menadžment pruža savete građanima o tome koji je odgovarajući način da smanje energetsku potrošnju svojkih domova.

Ekspert za energetsku efikasnost u Kraljevu Aleksandar Avramović rekao je da je važno građane motivisati, ali da to najviše zavisi od Ministarstva finansija.

Naveo je primer razvijenih zemalja poput Danske, Švedske, Nemačke ili Austrije, u kojima se građani delimično oslobađaju poreza ako ulažu u energetsku sanaciju objekta. Opširnije na www.euractiv.rs.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu