BZNR forum
Autor Poruka

<  Izvođenje radova na gradilištu  ~  gradiliste u krugu firme

vladimirr
Poslao: Uto Jun 30, 2015 15:14 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 24 Nov 2014 Poruke: 12
Postovane kolege, zamolio bih Vas za savet kako da se zastitim u sledecoj situaciji:

Naime, poslodavac u u krugu firme poceo da gradi objekat, meni nepoznate namene...radovi nisu prijavljeni inspekciji, nije uradjen elaborat i nije angazovan koordinator jer vlasnik firme tako zeli. Ja sam napravio zapisnik sa svim stavkama i dostavio ga vlasniku firme na uvid i potpis ali je on odbio da ga potpise. Sto se tiče gradnje tog objekta, ne mogu da dobijem nikakve informacije, niti imam pristup dokumentaciji. Kako da zastitim sebe u slucaju neke teze povrede na radu?

Unapred se zahvaljujem kolegama koje odvoje vreme da odgovore na ovaj upit.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Zoran Šukalo
Poslao: Uto Jun 30, 2015 16:00 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 15 Dec 2008 Poruke: 221 Lokacija: Beograd
Poštovani kolega

Ovo je dobar primer kako poslodavci donošenjem odluke o imenovanju Lica za BZR samo ispunjavaju zakonsku obavezu a ne i suštinski u cilju podizanja mera bezbednosti i smanjenju rizika.
Predlog u skladu sa članom 40 Zakona tačka 7 beleška o aktivnostima koje vidiš u toku dana u krugu poslodavca na lokaciji gradilišta u kojoj navedeš ukratko aktivnosti i rizike koje si video i odložiš kod sebe sa konstatacijom da si pokušao od poslodavca da dobiješ informaciju o radovima i da se uključiš u aktivnosti za koje u odluci odgovaraš.

Pozdrav
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
vladimirr
Poslao: Uto Jun 30, 2015 22:12 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 24 Nov 2014 Poruke: 12
Hvala puno na savetima, tako cu i uraditi. Cini mi se da vodim "borbu sa vetrenjacama", ali tako je kako je. Jednostavno, poslodavci ne shvataju ili neće da shvate da uz određena ulaganja u sektor BZNR mogu svesti na minimum mnoge rizike i njihove posledice. E, tek kada se nesto loše desi, ona se pitaju: "Sta da radim"? I kada posle toga uspeju nesto da "izmuvaju" opet nastavljaju po starom.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
vladimirr
Poslao: Sre Jul 01, 2015 13:00 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 24 Nov 2014 Poruke: 12
Takođe, treba mi savet sta da radim sa radnicima koji radne u grugu firme na poslovima zavarivanja...ima ih 3-4, kako koji dan, nisu prijavljeni, nisu iz druge firme, fizicka su lica. U sistematizaciji ne postoji radno mesto "zavarivac" niti postoji procena rizika za to radno mesto. Oni tu rade po potrebi, rade par dana, pa ih onda nema, pa se ponovo pojave i tako u krug. Sta ja ovde mogu da uradim?
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Zoran Šukalo
Poslao: Pet Jul 03, 2015 08:01 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 15 Dec 2008 Poruke: 221 Lokacija: Beograd
Kolega
Pripemi dopis direktoru da si na gradilištu video da se izvode radovi zavarivanja i da u proceni rizika nemaš obrađeno radno mesto u radnoj okolini pa ćeš da to uradiš a i savet da za radnike koji se angažuju po potrebi može da se urade ugovori o privremeno povremenim poslovima što omogućava poslodavcu da legalno izvršava poslove.
Procena rizika za radove zavarivanja treba da se uradi iako to nisu radovi koja su delatnost privrednog društva a i da znaš postoji obaveza po zakonu o zaštiti od požara kad se vrše topli radovi obezbeđenje uslova i dokumentovanje.
Dopisom pokazuješ direktoru da ti pratiš događanja i daješ predloge koji su u interesu poslodavca a indirektno i svih zaposlenih.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu