BZNR Forum Index
Author Message

<  Izvođenje radova na gradilištu  ~  gradiliste u krugu firme

vladimirr
Posted: Tue Jun 30, 2015 15:14 Reply with quote
Joined: 24 Nov 2014 Posts: 12
Postovane kolege, zamolio bih Vas za savet kako da se zastitim u sledecoj situaciji:

Naime, poslodavac u u krugu firme poceo da gradi objekat, meni nepoznate namene...radovi nisu prijavljeni inspekciji, nije uradjen elaborat i nije angazovan koordinator jer vlasnik firme tako zeli. Ja sam napravio zapisnik sa svim stavkama i dostavio ga vlasniku firme na uvid i potpis ali je on odbio da ga potpise. Sto se tiče gradnje tog objekta, ne mogu da dobijem nikakve informacije, niti imam pristup dokumentaciji. Kako da zastitim sebe u slucaju neke teze povrede na radu?

Unapred se zahvaljujem kolegama koje odvoje vreme da odgovore na ovaj upit.
View user's profile Send private message
Zoran Šukalo
Posted: Tue Jun 30, 2015 16:00 Reply with quote
Joined: 15 Dec 2008 Posts: 221 Location: Beograd
Poštovani kolega

Ovo je dobar primer kako poslodavci donošenjem odluke o imenovanju Lica za BZR samo ispunjavaju zakonsku obavezu a ne i suštinski u cilju podizanja mera bezbednosti i smanjenju rizika.
Predlog u skladu sa članom 40 Zakona tačka 7 beleška o aktivnostima koje vidiš u toku dana u krugu poslodavca na lokaciji gradilišta u kojoj navedeš ukratko aktivnosti i rizike koje si video i odložiš kod sebe sa konstatacijom da si pokušao od poslodavca da dobiješ informaciju o radovima i da se uključiš u aktivnosti za koje u odluci odgovaraš.

Pozdrav
View user's profile Send private message Visit poster's website
vladimirr
Posted: Tue Jun 30, 2015 22:12 Reply with quote
Joined: 24 Nov 2014 Posts: 12
Hvala puno na savetima, tako cu i uraditi. Cini mi se da vodim "borbu sa vetrenjacama", ali tako je kako je. Jednostavno, poslodavci ne shvataju ili neće da shvate da uz određena ulaganja u sektor BZNR mogu svesti na minimum mnoge rizike i njihove posledice. E, tek kada se nesto loše desi, ona se pitaju: "Sta da radim"? I kada posle toga uspeju nesto da "izmuvaju" opet nastavljaju po starom.
View user's profile Send private message
vladimirr
Posted: Wed Jul 01, 2015 13:00 Reply with quote
Joined: 24 Nov 2014 Posts: 12
Takođe, treba mi savet sta da radim sa radnicima koji radne u grugu firme na poslovima zavarivanja...ima ih 3-4, kako koji dan, nisu prijavljeni, nisu iz druge firme, fizicka su lica. U sistematizaciji ne postoji radno mesto "zavarivac" niti postoji procena rizika za to radno mesto. Oni tu rade po potrebi, rade par dana, pa ih onda nema, pa se ponovo pojave i tako u krug. Sta ja ovde mogu da uradim?
View user's profile Send private message
Zoran Šukalo
Posted: Fri Jul 03, 2015 08:01 Reply with quote
Joined: 15 Dec 2008 Posts: 221 Location: Beograd
Kolega
Pripemi dopis direktoru da si na gradilištu video da se izvode radovi zavarivanja i da u proceni rizika nemaš obrađeno radno mesto u radnoj okolini pa ćeš da to uradiš a i savet da za radnike koji se angažuju po potrebi može da se urade ugovori o privremeno povremenim poslovima što omogućava poslodavcu da legalno izvršava poslove.
Procena rizika za radove zavarivanja treba da se uradi iako to nisu radovi koja su delatnost privrednog društva a i da znaš postoji obaveza po zakonu o zaštiti od požara kad se vrše topli radovi obezbeđenje uslova i dokumentovanje.
Dopisom pokazuješ direktoru da ti pratiš događanja i daješ predloge koji su u interesu poslodavca a indirektno i svih zaposlenih.
View user's profile Send private message Visit poster's website

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum