BZNR forum
Autor Poruka

<  BZR  ~  Radno vreme - Zakon o radu

surfer
Poslao: Uto Feb 23, 2010 14:15 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 29 Dec 2009 Poruke: 2 Lokacija: Beograd
Moje ime je Mirko Milosevic i radim kao Lice za BZR u rudarskoj kompaniji koja se bavi istraznim busenjem u Srbiji. Naime, interesuje me maksimalan broj casova koje radnik moze provesti radeci na radnom mestu. Citao sam Zakon o radu i Clan 57. kaze da je taj broj 60 casova nedeljno u slucaju preraspodele radnog vremena, odn. da u toku 6 meseci taj broj u proseku ne bude duzi od punog radnog vremena.

Konkretno, radnici Izvodjaca radova koji vrse istrazna busenja najcesce organizuju smenski rad na dva nacina:

1. 12 sati rade, pa 12 sati odmaraju u toku 7 dana, onda 7 dana odmaraju kod kuce
2. 12 sati rade, pa 12 sati odmaraju dok traje busenje (moze trajati mesecima)

Da li su ova dva nacina, ili jedan od njih, u saglasnosti sa odredbama Zakona o radu, i ako jesu (jeste) kako se to objasnjava, odn. kojim internim aktom se to uredjuje? Hvala najlepse.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Goran
Poslao: Sre Feb 24, 2010 13:36 Odgovoriti sa citatom
Site Admin Pridružio: 17 Feb 2008 Poruke: 23
Ovo je odgovor naše pravne službe

Postovani g. Milosevicu,

u vezi Vaseg pitanja dostavljam Vam sledeci odgovor:
Zakonom o radu ("Sluzbeni glasnik RS" br.24/05 i 61/05) radno vreme uredjeno je Čl.50-63. Puno radno vreme je ono radno vreme koje traje nedeljno 40 casova, a ne krace od 36. U vasem konkretnom slucaju predmet pitanja je rad duzi od punog radnog vremena.

Ova materija uredjena je putem prekovremenog rada (cl.53) koji ne moze biti duzi od 4 casa u jednom radnom danu, odnosno 8 casova u toku jedne radne nedelje, a moze se uvesti samo u Zakonom utvrdjenim slucajevima.
Zbog specificnosti poslova koji se odnose na prirodu delatnosti, bolje koriscenje sredstava i izvrseje odredjenog posla u odredjenim rokovima poslodavac moze izvrsiti preraspodelu radnog vremena (cl.57) stim da to ne moze da u vremenskom periodu od 6 meseci u toku kalendarske godine u proseku bude duze od punog radnog vremena. Napominje Vam se da i u ovom slucaju duzina nedeljnog radnog vremena ne moze preci 60 casova, sto znaci 12 casova casova po radnom danu za navedeni period.

Medjutim, poslodavac moze utvrditi radno vreme u smenama, sto je konkretno Vas slucaj, uz odredjena ogranicenja, tako da zaposleni ne moze da radi neprekidno vise od jedne radne nedelje nocu, izuzev u koliko o tome zaposleni neda pismenu saglasnost.U pogledu uvodjenja prerspodele radnog vremena, kao i smenskog rada, poslodavac je duzan da to ucini donosenjem resenja sa kojim ce upoznati zaposleni. Resenje je duzan da donese najkasnije 8 dana pre uvodjenja preraspodele radno vremena, odnosno smenskog radnog vremena (cl.16 stav 1 tacka 3).

U koliko postoji sindikat u privrednom drustvu o uvodjenju prekovremenog rada, preraspodeli radnog vremena ili smenskom radu, duzan je da pribavi i misljenje sindikata.

--

Pozdrav,

Radivoj R.
Pravna služba Tehpro d.o.o.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
surfer
Poslao: Čet Feb 25, 2010 18:40 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 29 Dec 2009 Poruke: 2 Lokacija: Beograd
Postovani gospodine Radivoje,

Hvala na iscrpnom odgovoru. Medjutim, obzirom da je problematika komplikovana, molim Vas da me kontaktirate na 062 231 116 ili mirko.milosevic@riotinto.com. Ili da mi ostavite Vase kontakte u ovoj temi, pa cu ja Vas pozvati.

Hvala najlepse,
Mirko
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
BZNR forum  ~  BZR
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu