BZNR forum
Autor Poruka

<  Lice za BZR  ~  Magacini i rad na otvorenom ispod dalekovoda- HITNO

vladimirr
Poslao: Uto Jun 02, 2015 18:59 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 24 Nov 2014 Poruke: 12
Drage kolege, zamolicu Vas za savet sta mi je ciniti...naime, od skoro radim kao lice za BZR u jednoj firmi ( tek se susrecem sa materijom) i ono sto mi je odmah opalo u oci jeste da se magacini i radni prostor nalaze ispod velikih dalekovoda, dakle u pitanju je visoki napon. Postojie ranije izvestaji inspekcije da nije bilo nepravislnosti. Sta mi je ciniti po ovom pitanju? Da li su to bezbedni uslovi za rad? Ako bi kao lice za BZR zabranio rad na poslovima koji se obavljaju ispod zica, prakticno bi citava firma stala. Unapred zahvalan...
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
branko radonjić
Poslao: Čet Jun 04, 2015 12:33 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 23 Apr 2008 Poruke: 61
Lice za BZR može da zabrani rad samo ako postoji neposredna opasnost po život ili zdravlje. To ovde nije slučaj i ne treba preduzimati ništa, odnosno ne treba izricati nikakvu meru zabrane. Kada bi se izvodili neki radovi - sa dizalicom ili drugom opremom koja može ugroziti bezbednost, odnosno narušiti sigurnosnu udaljenost do dalekovoda lice za BZR predlaže odgovarajuće mere. Iz pitanja se ne vidi nazivni napon dalekovoda, sigurnosna udaljenost i mnogo toga.
Smatra se da vod prelazi preko zgrade i kad je rastojanje horizontalne projekcije najbližeg provodnika u neotklonjenom položaju od zgrade manje od 3,0 m za vodove nazivnog napona do 20 kV i manje od 5,0 m za vodove nazivnog napona većeg od 20 kV.Za nepristupačne delove zgrade (krov, dimnjak i sl.) sigurnosna udaljenost iznosi 3,0 m. Sigurnosna udaljenost je najmanja dozvoljena udaljenost provodnika, odnosno delova pod naponom od zemlje ili nekog objekta u bilo kom pravcu pri temperaturi + 40oC i opterećenju vetrom od nule do punog iznosa. Složeno je sve ovo i nije pitanje za ad hok odgovor.
Sad
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
vladimirr
Poslao: Ned Jun 14, 2015 20:33 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 24 Nov 2014 Poruke: 12
Postovani kolega, zahvaljujem se na odgovoru i savetima. Nisam tehničke struke ( zavrsio sam fakultet Bezbednosti), pa mi stvari oko struje, napona, jacine, vodova i sl. nisu najjasnije pa cu pomoc potraziti od kolega iz elektro struke. Takodje, imao bih jos nekih nedoumica: naime, u pogonu firme postoje dve nadzemne cisterne koje nisu prosle ispitivanje, vec su postavljene na divlje, bez dozvole? E sad kako je u pitanju firma koja se bavi maloprodajom, tako je i registrovana u APR-u nisam siguran da li se za cisterne i moze dobiti dozvola za koriscene. Iz cisterni se snadbeva vozni park firme, kamioni i automobili. Takodje, u firmi postoje i radnici koji rade na crno poslove zavarivanja ( pripremaju krovnu konstrukciju i vrse zavarivanje). Nisu prijavljeni, nemaju nikakav ugovor, nisu iz druge firme. Poslodavac ih je angazovao kao fizička lica. Sta mi je ciniti po ovom pitanju? Da li je dovoljno da ih ja osbosobim za bezbedan rad preko obrazca 6, jer ne vidim drugu mogucnost u ovom slucaju. Zamolio bih Vas za odvovor uz jos jedno veliko hvala na prethodnom odgovoru.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
branko radonjić
Poslao: Pon Jun 15, 2015 20:44 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 23 Apr 2008 Poruke: 61
Dovoljno je da lice za BZR izvesti svog rukovodioca da se koriste cisterne za gorivo za koje nije pribavljena saglasnost nadležnih organa MUP-a. Pručiti te propise i konsultovati se sa stručnacima iz oblasti ZOP-a. i u izveštaju o stanju i problemima BZR i ZOP izneti sve nedostatke i nepravilnosti koje bi mogle da ugroze bezbednost i zdravlje zaposlenih ili da izazovu požar ili eksploziju. Nije od značaja za koje poslove je privredno društvo registrovano. U rešenju APR se navodi samo pretežna delatnost,a poslodavac može da se bavi i drugim delatnostima u skladu sa zakonom.
Svi kod poslodavca imaju pravo na bezbednost i zdravlje na radu, bez obzira po kom osnovu obavljaju neke poslove. Tako i radnici "na crno" uživaju to pravo. Znači imaju pravo i na osposobljavanje za bezbedan i zdrav rad. Ako osposobite i popunite obrazac br.6 i u slučaju inspekcijske kontrole praktično ste "prijavili" rad nacrno. Zato ne treba trošiti energiju na neko teoretsko mudrovanje pa neka taj poslodavac ogovara za svoj bahati odnos. Svakako u izveštaju o stanju BZR i to treba navesti i upozoriti poslodavca na odgovornost za slučaj da se dogodi neki neželjeni događaj.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
vladimirr
Poslao: Pon Jun 22, 2015 23:42 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 24 Nov 2014 Poruke: 12
Hvala puno na iscrpnim odgovorima. Zamolio bih vas jos i za vase misljenje po pitanju odgovornosti lica za BZNR ukoliko se desi teza povreda ili smrtni slucaj na radu. Ukoliko sam kao lice za BZNR izvestio poslodavaca pisanim putem da postoje nepravilnosti o kojim sam pisao u prethondim postovima i ukoliko se desi ,neka nesreca sa tezim i smrtnim ishodom da li u tom slucaju ja kao lice za BZNR podlezem krivicnoj odgovornosti? Krivicni zakonik navodi krivicne sankcije za odgovorno lice u firmi, sto je prvenstveno direktor firme...e sad da li u tom slucaju i lice za BZNR moze krivico odgovarati ili se mozda pokrece prekrsajni postupak.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
branko radonjić
Poslao: Sub Jul 18, 2015 10:35 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 23 Apr 2008 Poruke: 61
Radnik koji se povredi ima svog rukovodioca (poslovođu, šefa, direktora...)i oni treba da brinu o primeni mera za bezbedan i zdrav rad. Menadžer za BZR - lice za BZR nije dežurni policajac, već stručno lice koje organizuje obavljanje poslova u ovoj oblasti, prati i kontroliše stanje i izveštava osobe koje su odgovorne za neposrednu primenu preventivnih mera. Raspored odgovornosti svih u privrednom društvu utvrđuje se Opštim aktom - Pravilnikom , ili kolektovnim ugovorom o pravima, obavezama i odgovornostima na osnovu čl. 3 i 14. Zakona o BZR. Tim opštim aktom mora se detalljno utvrditi odgovornost (npr. Poslovođa je dužan da ne dozvoli rad zaposlenom koji ne koristi sredstva za ličnu zaštitu, rad na mašini bez zaštitnih naprava, da rukoje opremom za koju nije stručno osposobljen ......i td. Za lice za BZR je dovoljno da obavlja poslove saglasno odredbi čl. 40 Zakona i redovno izveštava rukovodioce o stanju u ovoj oblasti NPR. "Uobičajena je pojava da radnici pri radu sa brusilicom ne koriste zaštitne naočare, da uklanjaju štitnik sa brusilice, da obavljaju poslove na skeli na kojoj nisu primenjene mere za bezbedan rad (navesti koje mere) da su istekli rokovi pregleda i ispitivanja opreme za rad koja podleže ovoj obavezi, da su istekli rokovi npr periodičnih lekarskih pregleda ......i td."Znači da lice za BZR ne bi trebalo da krivično, niti prekršajno odgovara ako svoje poslove obavlja u skladu sa Zakonom. Jer ono ne može da donese odluku o angažovanju npr. pravnih lica sa licencom ako nema saglasnost onog ko odlučuje o tome. Ne može napr uputiti zaposlene na periodični lek.pregled ako za to nema odobrenje onog koji odlučuje o tome. Ali može izvestiti svog rukovodioca da je neophodno u cilju bezbednosti i zdravlja uraditi ( navesti šta uraditi) da se povreda ne bi dogodila. Ipak u punoj meri u ovom društvu ne funkcioniše pravna država, a mnogi tužioci, sudije, advokati..... nisu baš dobri poznavaoci našeg ni EU sistema BZR. Zato treba biti oprezan Wink
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu