BZNR forum
Autor Poruka

<  Povrede na radu  ~  BOŽIĆ TREFALT: U POSLEDNJIH 20AK DANA 5 SMRTNIH POVREDA

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Pon Avg 24, 2015 12:34 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
izvor: Tanjug, 24 Avgust 2015.

BEOGRAD - U poslednjih dvadesetak dana bilo je pet smrtnih povreda na radu, a dogodilo se i petnaestak teških povreda i više lakih povreda na radu, izjavila je danas direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić Trefalt.

Božić Trefalt je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, istakla da svake godine u proseku bude 35 smrtnih povreda na radu, oko 1.000 teških povreda i između 20.000 i 25.000 lakših povreda na radu.

U poslednje vreme povećan je broj povreda na radu, jer je uobičajeno da visoke temperature vazduha utiču na koncentraciju prilikom obavljanja posla, rekla je Božić Trefalt.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu je ukazala da su obično septembar i oktobar meseci "gde je krivulja najveća za povrede na radu".

Govoreći o izvorima povređivanja, Božić Trefalt je ukazala da su to najčešće padovi sa visine, ali da je u poslednje vreme to kontakt sa strujom.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu je ukazala da ima i rada "na crno" i nestručne radne snage.

Obaveza je poslodavca, onog trenutka kada se dogodi povreda, da to prijavi inspekciji rada, naglasila je Božić Trefalt i dodala da ima oko 10 odsto neprijavljenih povreda na radu.

Na pitanje o slučajevima kada radnik bude povređen, a nije bio prijavljen, Božić Trefalt je odgovorila da su predviđene kazne za poslodavca koje mogu iznositi od milion do dva miliona dinara.

Božić Trefalt je apelovala na poslodavce i zaposlene da, kada god se desi neki slučaj bilo lake ili teške povrede na poslu, da to prijave Inspekciji rada, jer je kasnije teško utvrditi činjenice.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu je ukazala da se u građevinarstvu tokom godine dogodi 50 odsto povreda na radu, ali da ih ima i u poljoprivredi, saobraćaju, industriji i u kod malih preduzetnika.

"Kada govorimo o bezbednosti i zdravlju na radu kompletno ima oko 40 propisa. Mi smo sve to predali prošle godine u junu mesecu u Briselu", rekla je Božić Trefalt i dodala da "što se nas tiče, poglavlje 19 može da bude otvoreno".
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu