BZNR forum
Autor Poruka

<  Energetska efikasnost  ~  JEDNOSTAVNIJE OZNAKE ZA ENERGETSKU EGIKASNOST

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Čet Avg 27, 2015 11:56 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1078
izvor: ZELENA-SRBIJA | 26.08.2015

Evropska komisija predložila je izmene propisa o označavanju energetske efikasnosti sa ciljem da potrošačima omogući da zahvaljujući boljoj informisanosti izaberu najbolji kućni aparat uz istovremenu uštedu energije i novca. Jednostavnije označavanje takođe će doprineti načelu "energetska efikasnost na prvom mestu" uključenom u strategiju energetske unije, piše portal EurAktiv Srbija.

Novo označavanje zapravo predstavlja vraćanje na staro bez zbunjujućih oznaka i treba, pored ostalog, da olakša kupcima upoređivanje proizvoda. Očekuje se da izmene pravila o označavanju energetske efikasnosti frižidera, šporeta, mašina za pranje, stupe na snagu za godinu dana.

Kako bi potrošači dobili jasnije podatke o energetskoj efikasnosti proizvoda, koja je trenutno klasifikovana na skali od A do G, od A+++ do D itd, i kako bi ih proizvođači i maloprodavci još više poštovali, Komisija je predložila vraćanje na već poznatu i efikasnu skalu od A do G bez zbunjujućih pluseva u klasama.

Takođe se predviđa uspostavljanje digitalne baze podataka za nove energetski efikasne proizvode. Komisija predlaže da se svi novi proizvodi koji se plasiraju na tržištu Evropske unije registruju u "onlajn" bazi podataka, što će doprineti većoj transparentnosti i olakšati nacionalnim vlastima nadzor tržišta.

Da se sistem oznaka energetske efikasnosti EU pokazao kao uspešan, potvrđuje podatak da ga je 85% evropskih potrošača koristilo pri kupovini.

Međutim, najveći broj proizvoda imao je visok kvalitet (A+, A++, A+++), dok su ostale klase bile prazne, u nekim slučajevima čak i A. Toliko pozitivni rezultati otežavali su potrošačima da razgraniče koji su proizvodi najbolji. Naime, kupovinom A+ proizvoda oni su mislili da kupuju jedan od energetski najefikasnijih proizvoda na tržištu, dok su zapravo kupovali jedan od najneefikasnijih.

Oznake energetske efikasnosti od A do G takođe treba da ohrabre potrošače da kupuju najefikasnije proizvode i tako smanjuju potrošnju energije.

Komisija je navela da, prema procenama, 10-15% proizvoda ne tržištu nije u skladu sa zahtevima sistema energetske efikasnosti i da je zbog tog nepoštovanja izgubljeno oko 10% predviđene uštede energije. Upravo rešenju tog problema treba da doprinese baza podataka za registraciju u kojoj će proizvođači i uvoznici unositi informacije o svojim proizvodima, što je već obavezno prema evropskim zakonima.

Baza će takođe omogućiti potrošačima i proizvođačima dostupnost ključnim informacijama i olakšati digitalizaciju energetskih oznaka.

Kada Komisijin predlog bude usvojen, novi proizvodi će nositi nove oznake energetske efikasnosti dok će se oni koji su već na tržištu prodavati sa starim.

Prodavci će pak registrovati svoje proizvode, a informacije će biti dostupne vlastima članica EU, što će olakšati provere i povećati transparentnost.

Takođe, Komisijin predlog podrazumeva i kampanje za bolju informisanost potrošača.

Evropska komisija saopštila je i da će podržati "zajedničke akcije tržišnog nadzora", kao što je EEpliant projekat u kom učestvuje 12 članica EU.

Očekuje se da novi sistem donese dodatnu uštedu energije u visini potrošnje u tri baltičke zemlje zajedno.

Trenutne mere za označavanje energetske efikasnosti za rezultat imaju uštedu od oko 175 miliona tona naftnog ekvivalenta godišnje. To je količina koja odgovara godišnjoj primarnoj potrošnji energije u Italiji ili godišnjoj potrošnji oko 60 miliona domaćinstava.

Prednosti za sve

Procenjuje se da će izmenjene energetske oznake sačuvati potrošačima više od 15 evra godišnje zahvaljujući jasnijim informacijama o energetskoj efikasnosti proizvoda i mogućnosti upoređivanja. To će trenutnoj uštedi od 465 evra godišnje po domaćinstvu dodati još 15 evra.

Izmenjeno označavanje će doneti proizvođačima i prodavcima povećanje prihoda veće od 10 milijardi evra godišnje na sadašnjih 55 milijardi ekstra prihoda. Korist za proizvođače i prodavce doći će kroz smanjenje rizika od zabune među potrošačima kada biraju proizvod, kao i od smanjenja administrativnog opterećenja putem registracije proizvoda i digitalizovanog preuzimanja podataka.

Prednosti za članice EU odnose se prvenstveno na uštedu u vremenu za tržišni nadzor zahvaljujući registraciji proizvoda u bazi podataka. Biće smanjeno i opterećenje administracije jer je predlog direktno primenjiv i ne mora da se unosi u nacionalno zakonodavstvo.

Propisi o energetskoj efikasnosti i označavanju na tržištu EU trenutno važe za 11 grupa proizvoda: mašine za pranje sudova, mašine za pranje veša, sušilice, frižidere, usisivače, lampe, svetiljke, televizore, klima uređaje, šporete i aspiratore.

Za osam grupa proizvoda važe zahtevi energetske efikasnosti ali ne i pravila o označavanju: set-top boksove, spoljna napajanja, elektromotore, cirkulatore, ventilatore, pumpe za vodu, kompjutere i trasformatore.

Označavanje i zahtevi energetske efikasnosti za grejače i bojlere počeće da važe od septembra 2015. i važiće samo za nove proizvode na tržištu.

Predlog Komisije će biti poslat u Evropski parlament i Savet i postizanje dogovora se očekuje u narednih godinu dana.

Kada budu odobrene, Komisija će sprovesti izmene za grupe proizvoda koji imaju energetsku oznaku u periodu od pet godina za većinu proizvoda.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu