BZNR forum
Autor Poruka

<  Zdravlje zaposlenih  ~  PREPOZNAJTE SKRIVENE ZNAKOVE STRESA

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Uto Sep 01, 2015 11:17 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1078
izvor: Novosti, 31.08.2015.

Hronična napetost je loša, održava povišen nivo hormona, što može da bude okidač za pojavu različitih oboljenja, pišu Večernje novosti.

Stres je, tvrde stručnjaci, vodeći faktor rizika za nastanak različitih bolesti, uključujući bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, dijabetesa tipa 2 i depresije. Ovo se dešava jer hronični stres održava povišeni nivo hormona. Istraživanja su pokazala da se neke osobe naviknu na ovo izmenjeno stanje, pa više nisu ni svesne da su pod stresom.

Da bi ovakve osobe vratile osmeh na lice potrebno je dosta energije i volje, nekada i stručna pomoć. Za početak, treba prepoznati neobične znake hroničnog stresa. Čim primetite neke od njih, obavezno potražite savet lekara. Najčešće na stres ukazuju simtpomi poput pojačanog znojenja, naglih promena raspoloženja, poteškoća sa spavanjem. Kada problem postane hroničan javlja se i stalna napetost, potištenost, nemir, bezvoljnost, konfuzno ponašanje, osećanje bespomoćnosti, čak i depresije.

ČUDNI SNOVI
Noć je vreme kada se telo i um odmaraju i kada su snovi pozitivni, ujutru se budite bolje raspoloženi nego pre odlaska u krevet. Međutim, kada ste pod stresom, veća je verovatnoća da ćete sanjati čudne i nelagodne snove, koji će vas još više iscrpeti.

ŽELjA ZA SLATKIŠIMA
Istraživanja su pokazala da stres povećava želju za slatkišima, a naučnici ovu pojavu objašnjavaju činjenicom da hormoni stresa negativno utiču na nivo šećera u krvi i mogu da dovedu do naglih promena ovog parametra. Kada šećer naglo padne, povećava se želja za slatkišima.

MENSTRUALNI GRČEVI
Žene koje su pod hroničnim stresom imaju dvaput veći rizik da tokom menstruacije osete jače bolove i grčeve. Stručnjaci smatraju da je za to odgovorna hormonska neravnoteža.

BOLOVI U STOMAKU
Nervoza, napetost i stres mogu da isprovociraju bolove u stomaku i leđima, glavobolju, nesanicu. Utvrđeno je da osobe koje su pod hroničnim stresom čak tri puta češće pate od ovih tegoba.

GLAVOBOLjA
Kada se glavobolja javi tokom radnih dana, najčešće se to pripisuje umoru i stresu. Tokom slobodnih dana nivo hormona stresa počinje naglo da pada i ta nagla promena osobama koje su pod hroničnim stresom može da bude okidač za iznenadnu glavobolju.

ISPUCALE USNE
Usne pucaju, naročito u uglovima, zbog nedostatka vitamina B, posebno vitamina B6. On je značajan za zdravlje nervnog sistema i za dobijanje energije iz ugljenih hidrata, masti i proteina iz hrane.

BOLOVI U VILICI
Hroničan stres često dovodi do škljocanja vilice i škripanja zubima. Razlog za to je što se tokom stresa više grče mišići lica, ali i zbog nedostatka vitamina B5.

KRVARENjE DESNI
Istraživanja su pokazala da hronično visok nivo hormona stresa može da oslabi imuni sistem koji zatim manje efikasno brani desni od bakterija. Osetljive desni ukazuju na manjak vitamina C koji, između ostalog, pomaže u proizvodnji antistresnog hormona interferona.

FLEKE NA NOKTIMA
Bele fleke na noktima često se povezuju sa nedostatkom kalcijuma, ali one mogu da budu indikator i niske količine cinka u organizmu. On je važan za imunitet i proizvodnju hormona, među kojima su najvažniji insulin i polni hormoni.

ZATVOR PA PROLIV
Smenjivanje tvrde i tečne stolice nastaje zbog manjka magnezijuma, značajnog minerala koji se više troši kada smo pod stresom i kada jedemo šećer. Opuštanje mišića i mozga, ali i mišića probavnog sistema nakon stresa umnogome zavisi od količine magnezijuma.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu