BZNR forum
Autor Poruka

<  Energetska efikasnost  ~  MOGUĆE VELIKE UŠTEDE ENERGIJE U PORODIČNIM OBJEKTIMA

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Pon Sep 28, 2015 10:58 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1078
izvor: ZELENA-SRBIJA | 26.09.2015

Mere energetske efikasnosti, poput izolacije zgrade uz promenu načina grejanja, mogu doneti velike uštede energije u porodičnim objektima, ocenila je profesorka Mašinskog fakulteta u Beogradu Maja Todorović.

Maja Todorović je rekla za portal EurAktiv Srbija da je nakon sanacije svoje porodične kuće i uvođenja toplotne pumpe za potrebe grejanja umesto grejanja na struju i drvo, ostvarila znatne uštede energije i smanjila račune za struju u zimskom periodu za 70 odsto.

"Zimski računi su sada u proseku manji 70 odsto, nakon prelaska na toplotnu pumpu, a letnji računi za oko 30 do 35 odsto", rekla je ona i dodala da je u prošloj grejnoj sezoni uštedela 57 odsto energije.

Maja Todorović je rekla da je, prema početnoj projekciji, očekivala da će računi biti prepolovljeni a da će se investicija koja nije mala, isplatiti za oko šest i po godina.

"Međutim, posle ove prve kompletne sezone (od ugradnje uređaja), mada je zima bila malo blaža, (pokazalo se da) uređaj će se praktično isplatiti za nekih pet ili pet i po godina", rekla je ona.

Ona je istakla da je izolacija zgrade i zamena stolarije prvi korak na putu ka uštedama energije ali da je za značajnije rezultate neophodno promeniti i način grejanja.

Maja Todorović je ocenila da je za male rezidencijalne objekte vrlo povoljna toplotna pumpa vazduh-voda, za čiju ugradnju se i sama opredelila u svom domu, s obzirom da se koristi i za grejanje prostorija i za sanitarnu toplu vodu.

"Ono što je ključno a što je usledilo nakon saniranja same kuće jeste promena načina grejanja", rekla je ona i dodala da je za uštede bitno to što se štedi i na toploj vodi ne samo tokom zime, već tokom cele godine.

Prema njenim rečima, najvažnije je da se za uštede energije u nekom objektu pronađe pravo rešenje, jer "rešenja ima jako puno i svaki objekat ima svoje specifičnosti".

Maja Todorović je ocenila da gde postoji volja ima i načina da se nešto uradi po pitanju energetske efikasnosti.

Kao probleme u Srbiji na tom planu izdvojila je nedovoljnu informisanost o mogućnostima za uštede energije, kao i pitanje finansiranja zbog ionako već velike zaduženosti stanovništva.

"Međutim, sve je moguće. Sada je i zakonodavstvo unapređeno tako da se otvara budžetski fond koji vam daje mogućnost da povučete sredstva, ukoliko imate zaista dobar projekat kojim pokazujete koliko ćete štedeti energije", rekla je ona i dodala da i komercijalne banke daju povoljnije kredite za ovakve projekte.

(Opširnije www.euractiv.rs)
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu