BZNR Forum Index
Author Message

<  Inspekcija rada  ~  RADNICI TUŽE INSPEKTORKU RADA

Slobodanka.Radojevic
Posted: Wed Oct 14, 2015 09:23 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
PTC, 13.10.2015.

Радници Предузећа за путеве "Београд" и даље не добијају исплатне листиће којима би наплатили потраживања и примају зараду мању од минималне. Због тога је неколико њих одлучило да тужи инспекторку рада Светлану Војновић јер тврде да није пријавила, нити казнила директора фирме Небојшу Павловића. Инспекторка негира оптужбе, а Министарство рада тражи да се провере.

Показујући изводе из банака, радници тврде да им директор, заступник капитала, Агенција за мирно решавање спорова, Инспекција рада и приватни адвокат за годину и по нису обезбедили ни минималне зараде.

Од маја прошле године, фирма им појединачно дугује више од 300 хиљада динара које не могу да наплате, јер не добијају обрачунски лист.

"Ја и даље не знам шта примам јер пет година нисам видео листић па ме занима дали неко постоји у овој држави који може да нареди да добијем листић, јер он је меродаван сутра за било шта - да могу да тужим било кога, јер тражим своје", каже Перица Симић, радник Предузећа за путеве "Београд"

Радници објашњавају да је директор одбио да се проблем реши преко Агенције за мирно решавање спорова. Ни три инспекцијске контроле, кажу, нису ништа промениле.

"И дан данас примамо плату која није по колективном уговору, примамо плату мању од минималне зараде. Значи примамо нешто што ни сами не знамо шта је зато што немамо платне листиће око којих сам се управо обратио Светлани Војиновић да се то реши", наводи један од радника, Драган Милосављевић.

Милосављевић каже да инспекторки није поднео писмену пријаву јер му је у телефонским разговорима обећала да ће "убедити" директора да им исплати дуг.

Испекторка Војиновић одбацује све оптужбе и тврди да су минималне зараде исплаћене свим радницима када је она била у контроли и да је видела исплатне листе.

"То је ван памети и не могу да коментаришем. Мислим да је срамота да тако каже. Тачно је да смо се ја и Милосављевић Драган чули. Милосављевић Драган мени уопште није странка ни у једном предмету", тврди Војиновићева.

У Министарству рада одлучни су да провере оптужбе против инспектора.

"Очекујем од вас да ми дате име и презиме тог човека па ћемо покренути иницијативу. Уколико је он тако нешто рекао радницима, бојим се да ћемо то морати да решавамо на суду", каже ресорни министар Александар Вулин.

Случај ће добити судско решење, али је незвесно када, због тога што је и прво рочиште по тужби за неисплаћене зараде, из маја прошле године, заказано у новембру - годину и по дана касније.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum