BZNR Forum Index
Author Message

<  Oprema za rad i LZS  ~  Tehnička dokumentacija (POLOVNA UVEZENA OPREMA ZA RAD)

Nikola Simić
Posted: Thu Nov 12, 2015 10:55 Reply with quote
Joined: 09 Dec 2013 Posts: 16
Molim Vas za jedno mišljenje vezano za tehničku dokumentaciju za opremu za rad.

Naime, Poslodavac je uvezao polovnu mašinu (liniju) za proizvodnju papira (dosta je stara mašina, min. 20 godina) iz delova, koju je nakon dopremanja u Srbiju, kompletno sastavio i stavio u pogon (mašinu su montirali ljudi iz Srbije koji imaju iskustva na radu sa takvim mašinama) i mašina je trenutno u funckiji i radi.

S obzirom da je mašina kupljena polovna iz Nemačke, dokumentacija za nju ne postoji, ni Uputstva za upotrebu, ni Deklaracije o usaglašenosti, apsolutno ništa.

Pitanje je sledeće, da li je Poslodavac (korisnik) dužan da izrađuje kompletnu tehničku dokumentaciju, da izvrši proces usaglašavanja sa standardima, da izradi Uputstvo za upotrebu i održavanje i dr, ili je u obavezi samo nešto od ovoga ?

Zahvaljujem.
View user's profile Send private message
Zoran Šukalo
Posted: Fri Nov 13, 2015 13:38 Reply with quote
Joined: 15 Dec 2008 Posts: 221 Location: Beograd
Poštovani kolega

Očekujem da će Vam još neko dati mišljenje a ja razmišljam ovako

Sklapanjem mašine iz više delova Vaš poslodavac je preuzeo ulogu PROIZVOĐAČA mašine. Tako da se ta radnja može tretirati pod Zakon o opštoj bezbednosti proizvoda -- Pravilnik o bezbednosti mašina -- Vodiš za primenu Pravilnika o bezbednosti mašina. Kad pročitate sve mislim da ćete zaključiti da je jeftinije kupiti novu mašinu sa Garancijom - Uputstvom za upotrebu i održavanje i Edukacijom zaposlenih za pravilno korišćenje i bezbedan rad.

Niko Vam nebrani da sami napravite AUTO iz delova raznih automobila ali da bi ga koristili u saobraćaju morate da prođete određene radnje pre registracije i dobijanja saobraćajne dozvole i tablica
View user's profile Send private message Visit poster's website
Nikola Simić
Posted: Fri Nov 13, 2015 14:48 Reply with quote
Joined: 09 Dec 2013 Posts: 16
Poštovani Zorane,

Zahvaljem na odgovoru i u potpunosti se slažem sa Vama.

Čak i u slučaju da Korisnik/Vlasnik izvrši mehaničke prepravke i dorade na bilo kojoj mašini, samim tim preuzima ulogu Proizvođača i na njega se prenose sve obaveze u vezi sa tim i to je jasno.

Moje pitanje je u stvari proisteklo zbog stava 2 člana 24.* Novog Zakona o BZR 91/15.


"Члан 24.*
Послодавац може да запосленима да на коришћење опрему за рад и средство и опрему за личну заштиту на раду, само ако су усаглашени са прописаним техничким захтевима, ако је њихова усаглашеност оцењена према прописаном поступку, ако су означени у складу са прописима и ако их прате прописане исправе о усаглашености и друга прописана документација.*

Послодавац који је запосленима дао на коришћење опрему за рад и средство и опрему за личну заштиту на раду пре ступања на снагу прописа којим је утврђена обавеза из става 1. овог члана, дужан је да обезбеди упутство за њихову употребу и одржавање.*

Послодавац је дужан да обезбеди запосленима упутства за безбедан рад по прописима о безбедности и здрављу на раду за коришћење опреме за рад и средстава и опреме за личну заштиту на раду.*

Послодавац је дужан да обезбеди превод документације из става 3. овог члана на језик који запослени разуме.*

Одредбе ст. 1. и 2. овог члана примењују се на све промене радног и технолошког процеса.*

*Службени гласник РС, број 91/2015Da li ovo znači da mašine i oprema koje su date na korišćenje pre (2012)? godine ne moraju da poseduje tehničku dokumentaciju (sertifikat o usaglašenosti, proizvođačka uputstva....), već samo uputstvo za upotrebu i održavanje i bezbedan rad koje je izradio korisnik ili vlasnik opreme za rad ?
View user's profile Send private message
Zoran Šukalo
Posted: Mon Nov 16, 2015 08:37 Reply with quote
Joined: 15 Dec 2008 Posts: 221 Location: Beograd
Poštovani kolega

Na našem tržištu ima mašina stariš i 40 godina koje se prodaju kad preduzeća odu u stečaj po relativno povoljnim uslovima i oni koji kupuju u tom trenutku razmišljaju da će im poslužiti da ostvare određen rezultat pa da u nekom trenutku mogu da kupe novu mašinu. Pošto na tržištu toga ima dosta a pri inspekciskom nadzoru dolazi do problema striktnog poštovanja zakona ovim rešenjem se prevazilazi problem. Ali poslodavac mora da zna da UPUTSTVO ZA UPOTREBU I ODRŽAVANJE ima težinu u slučaju povrede ili smrtnog slučaja u sudskom postupku pa bi taj dokiument trebalo korektno da se uradi i posluži za osposobljavanje zaposlenih.

Veći deo poslodavaca na našem tržištu nije u mogućnosti da dobije povoljne kredite da kupi opremu za rad i učestvuje na tržišnoj utakmici. Primer kupovina vozila novog jednog i polovnog dva za ista finansiska sredstva a sa dva vozila trebalo bi da ćete ostvariti dupli obim posla.

Zaključak slažem se sa Vama
View user's profile Send private message Visit poster's website
Jovanium
Posted: Wed Nov 25, 2015 17:57 Reply with quote
Joined: 08 May 2013 Posts: 80 Location: Zrenjanin
Gospodine Simiću!
Interesuje me: Da li je na polovnoj mašini, nakon sklapanja a pre upotrebe, izvršen stručni pregled od strane licencirane firme? Važi pravilo da je potrebno izvršiti preventivan pregled opreme pre davanje korisnicima na upotrebu. Vršilac pregleda, odnosno licencirana firma, mora raspolagati tehničkom dokumentacijom a pogotovu Uputstvo od proizvođača.

Moje je mišljenje da poslodavac treba kontaktirati proizvođača te mašine u Nemačkoj ili na bilo koji drugi način da se dokopa tih papira. Negde postoje.

Bio sam u identičnoj poziciji pre 9 godina za jedan strug proizveden u Belgiji. Rovario sam po Netu dok nisam pronašao da je proizvođač tog struga iz Belgije kompletnu proizvodnju prebacio u Kini i odande dobio potrebna dokumenta.
View user's profile Send private message Send e-mail
Nikola Simić
Posted: Sat Nov 28, 2015 15:51 Reply with quote
Joined: 09 Dec 2013 Posts: 16
Tako je, izvršen je pregled i provera mašine i dobijen je pozitivan stručni nalaz.

Poslodavac je savetovan u vezi kontaktiranja Nemačke radi pribavljanja dokumentacije itd, dokle će to stići videćemo.

Jednostavno nije sve na nama bezbednjacima, ovaj posao je timski rad svih lica uključenih u rad kod Poslodavca i čim jedan u timu zakaže, teško da možemo postaviti stvari na svoje mesta.

Ukratko rečeno, sve dok se ne desi problem (povreda i sl.) Poslodavci često nemaju sluha za ove preventivne aktivnosti.

Pozdrav, Nikola S.
View user's profile Send private message
Role80
Posted: Tue Apr 10, 2018 14:17 Reply with quote
Joined: 01 Nov 2016 Posts: 7
Poštovane kolege, zamolio bih za malu pomoć.

Interesuje me koja je prateća dokumentacija, sa aspekta BZR-a, obavezna za dostavljanje prilikom isporuke viljuškara, odnosno da se tačnije izrazim šta je sve od dokumentacije neophodno da dostavi proizvođač, a šta distributer i zastupnik istih da bi pomenuti viljuškar bio pušten u rad. U principu, ovo je pitanje i za svu ostalu opremu za rad, koja podleže i prepoznata je od strane Pravilnika o bezbednosti mašina.

Ono što mene najviše zanima je dokument pod nazivom Deklaracija o usaglašenosti. Naime, imao sam prilike da vidim pomenutu dokumentaciju koju je zastupnik jedne poznate svetske marke dostavio prilikom isporuke viljuškara, a u sklopu koje se nalazilo Uputstvo za rad(ali ne na srpskom jeziku), kao i Deklaracija o usklađenosti, na engleskom jeziku(ali sa evropskim zakonima i standardima). Obzirom da je aktuelnim Pravilnikom o bezbednosti mašina definisano tačno sta sve od dokumentacije mora biti dostavljeno da bi određena mašina mogla biti uključena u radne procese na bezbedan način(Uputstvo za rad na srpskom jeziku, Deklaracija o usaglašenosti na srpskom jeziku-izrađena u skladu sa uputima iz pomenutog pravilnika...), a da pomenute ustanove ne dostavljaju ovaj dokument(Deklaraciju), tj. bar su takva moja saznanja, interesuje me mišljenje svih posetilaca i stručnih lica na ovom forumu po ovom osnovu.

Naravno, zanimaju me i iskustva ostalih kolega, jer kao što znamo jedno je teorija i ono što je definisano kroz Zakon BZR-a, pravilnike i uredbe a obično u praksi i nije baš tako sprovedeno.
View user's profile Send private message
LjubomirJ
Posted: Wed Apr 11, 2018 09:19 Reply with quote
Joined: 04 Aug 2009 Posts: 47
Role80 wrote:
Poštovane kolege, zamolio bih za malu pomoć.

Interesuje me koja je prateća dokumentacija, sa aspekta BZR-a, obavezna za dostavljanje prilikom isporuke viljuškara, odnosno da se tačnije izrazim šta je sve od dokumentacije neophodno da dostavi proizvođač, a šta distributer i zastupnik istih da bi pomenuti viljuškar bio pušten u rad. U principu, ovo je pitanje i za svu ostalu opremu za rad, koja podleže i prepoznata je od strane Pravilnika o bezbednosti mašina.

...


Poštovani,

sva dokumentacija koju ste naveli je, u skladu sa propisima koje ste naveli, neophodno dostaviti prilikom isporuke, odnosno puštanja u rad.

Nažalost, nadležne inspekcije NE insistiraju da se navedena dokumentacija dostavi uz viljuškare.

Kao što ste i naveli, dosta zastupnika/prodavaca/distributera viljuškara poseduje i dostavlja navedenu dokumentaciju ali skoro isključivo na engleskom jeziku.
View user's profile Send private message
Role80
Posted: Thu Apr 12, 2018 12:08 Reply with quote
Joined: 01 Nov 2016 Posts: 7
Poštovani kolega,

Slažem se sa svim navedenim, a upravo me ovo odgovor na ovo pitanje i zanima jer znam da su od početka godine učestale posete inspekcijskih organa koji su nekim firmama u mom gradu tražile na uvid baš ovu dokumentaciju. Iz tog razloga želeo da ih dočekam spreman odnosno ne bih želeo da se nađem u "nebranom grožđu".

Takođe, poznate su i predrasude da su inspekcije temeljnije u manjim firmama, odnosno da zalaze u detalje. Upoznat sam i sa stavom zastupnika/distributera viljuškara kojima je jednostavnije i lakse da dokumentaciju dostavljaju na engleskom jeziku iako su naši propisi decidni i jasni, odnosno ne žele da se izlažu dodatnom trošku radeći po paroli APP(ako prođe prođe).

U principu, većina stvari se radi i nabavlja po preporuci, najčešće vodeći računa o što nižoj ceni i kakvom takvom kvalitetu, a na nama ostalima je da tražimo, kontrolišemo i insistiramo da dostavljena prateća dokumentacija bude u skladu sa našim propisima, odnosno da ukazujemo na uočene propuste.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum