BZNR forum
Autor Poruka

<  Oprema za rad i LZS  ~  Tehnička dokumentacija (POLOVNA UVEZENA OPREMA ZA RAD)

Nikola Simić
Poslao: Čet Nov 12, 2015 10:55 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 09 Dec 2013 Poruke: 16
Molim Vas za jedno mišljenje vezano za tehničku dokumentaciju za opremu za rad.

Naime, Poslodavac je uvezao polovnu mašinu (liniju) za proizvodnju papira (dosta je stara mašina, min. 20 godina) iz delova, koju je nakon dopremanja u Srbiju, kompletno sastavio i stavio u pogon (mašinu su montirali ljudi iz Srbije koji imaju iskustva na radu sa takvim mašinama) i mašina je trenutno u funckiji i radi.

S obzirom da je mašina kupljena polovna iz Nemačke, dokumentacija za nju ne postoji, ni Uputstva za upotrebu, ni Deklaracije o usaglašenosti, apsolutno ništa.

Pitanje je sledeće, da li je Poslodavac (korisnik) dužan da izrađuje kompletnu tehničku dokumentaciju, da izvrši proces usaglašavanja sa standardima, da izradi Uputstvo za upotrebu i održavanje i dr, ili je u obavezi samo nešto od ovoga ?

Zahvaljujem.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Zoran Šukalo
Poslao: Pet Nov 13, 2015 13:38 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 15 Dec 2008 Poruke: 220 Lokacija: Beograd
Poštovani kolega

Očekujem da će Vam još neko dati mišljenje a ja razmišljam ovako

Sklapanjem mašine iz više delova Vaš poslodavac je preuzeo ulogu PROIZVOĐAČA mašine. Tako da se ta radnja može tretirati pod Zakon o opštoj bezbednosti proizvoda -- Pravilnik o bezbednosti mašina -- Vodiš za primenu Pravilnika o bezbednosti mašina. Kad pročitate sve mislim da ćete zaključiti da je jeftinije kupiti novu mašinu sa Garancijom - Uputstvom za upotrebu i održavanje i Edukacijom zaposlenih za pravilno korišćenje i bezbedan rad.

Niko Vam nebrani da sami napravite AUTO iz delova raznih automobila ali da bi ga koristili u saobraćaju morate da prođete određene radnje pre registracije i dobijanja saobraćajne dozvole i tablica
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
Nikola Simić
Poslao: Pet Nov 13, 2015 14:48 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 09 Dec 2013 Poruke: 16
Poštovani Zorane,

Zahvaljem na odgovoru i u potpunosti se slažem sa Vama.

Čak i u slučaju da Korisnik/Vlasnik izvrši mehaničke prepravke i dorade na bilo kojoj mašini, samim tim preuzima ulogu Proizvođača i na njega se prenose sve obaveze u vezi sa tim i to je jasno.

Moje pitanje je u stvari proisteklo zbog stava 2 člana 24.* Novog Zakona o BZR 91/15.


"Члан 24.*
Послодавац може да запосленима да на коришћење опрему за рад и средство и опрему за личну заштиту на раду, само ако су усаглашени са прописаним техничким захтевима, ако је њихова усаглашеност оцењена према прописаном поступку, ако су означени у складу са прописима и ако их прате прописане исправе о усаглашености и друга прописана документација.*

Послодавац који је запосленима дао на коришћење опрему за рад и средство и опрему за личну заштиту на раду пре ступања на снагу прописа којим је утврђена обавеза из става 1. овог члана, дужан је да обезбеди упутство за њихову употребу и одржавање.*

Послодавац је дужан да обезбеди запосленима упутства за безбедан рад по прописима о безбедности и здрављу на раду за коришћење опреме за рад и средстава и опреме за личну заштиту на раду.*

Послодавац је дужан да обезбеди превод документације из става 3. овог члана на језик који запослени разуме.*

Одредбе ст. 1. и 2. овог члана примењују се на све промене радног и технолошког процеса.*

*Службени гласник РС, број 91/2015Da li ovo znači da mašine i oprema koje su date na korišćenje pre (2012)? godine ne moraju da poseduje tehničku dokumentaciju (sertifikat o usaglašenosti, proizvođačka uputstva....), već samo uputstvo za upotrebu i održavanje i bezbedan rad koje je izradio korisnik ili vlasnik opreme za rad ?
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Zoran Šukalo
Poslao: Pon Nov 16, 2015 08:37 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 15 Dec 2008 Poruke: 220 Lokacija: Beograd
Poštovani kolega

Na našem tržištu ima mašina stariš i 40 godina koje se prodaju kad preduzeća odu u stečaj po relativno povoljnim uslovima i oni koji kupuju u tom trenutku razmišljaju da će im poslužiti da ostvare određen rezultat pa da u nekom trenutku mogu da kupe novu mašinu. Pošto na tržištu toga ima dosta a pri inspekciskom nadzoru dolazi do problema striktnog poštovanja zakona ovim rešenjem se prevazilazi problem. Ali poslodavac mora da zna da UPUTSTVO ZA UPOTREBU I ODRŽAVANJE ima težinu u slučaju povrede ili smrtnog slučaja u sudskom postupku pa bi taj dokiument trebalo korektno da se uradi i posluži za osposobljavanje zaposlenih.

Veći deo poslodavaca na našem tržištu nije u mogućnosti da dobije povoljne kredite da kupi opremu za rad i učestvuje na tržišnoj utakmici. Primer kupovina vozila novog jednog i polovnog dva za ista finansiska sredstva a sa dva vozila trebalo bi da ćete ostvariti dupli obim posla.

Zaključak slažem se sa Vama
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
Jovanium
Poslao: Sre Nov 25, 2015 17:57 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 08 Maj 2013 Poruke: 80 Lokacija: Zrenjanin
Gospodine Simiću!
Interesuje me: Da li je na polovnoj mašini, nakon sklapanja a pre upotrebe, izvršen stručni pregled od strane licencirane firme? Važi pravilo da je potrebno izvršiti preventivan pregled opreme pre davanje korisnicima na upotrebu. Vršilac pregleda, odnosno licencirana firma, mora raspolagati tehničkom dokumentacijom a pogotovu Uputstvo od proizvođača.

Moje je mišljenje da poslodavac treba kontaktirati proizvođača te mašine u Nemačkoj ili na bilo koji drugi način da se dokopa tih papira. Negde postoje.

Bio sam u identičnoj poziciji pre 9 godina za jedan strug proizveden u Belgiji. Rovario sam po Netu dok nisam pronašao da je proizvođač tog struga iz Belgije kompletnu proizvodnju prebacio u Kini i odande dobio potrebna dokumenta.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
Nikola Simić
Poslao: Sub Nov 28, 2015 15:51 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 09 Dec 2013 Poruke: 16
Tako je, izvršen je pregled i provera mašine i dobijen je pozitivan stručni nalaz.

Poslodavac je savetovan u vezi kontaktiranja Nemačke radi pribavljanja dokumentacije itd, dokle će to stići videćemo.

Jednostavno nije sve na nama bezbednjacima, ovaj posao je timski rad svih lica uključenih u rad kod Poslodavca i čim jedan u timu zakaže, teško da možemo postaviti stvari na svoje mesta.

Ukratko rečeno, sve dok se ne desi problem (povreda i sl.) Poslodavci često nemaju sluha za ove preventivne aktivnosti.

Pozdrav, Nikola S.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu