BZNR forum
Autor Poruka

<  Inspekcija rada  ~  MNOGO RADA NA CRNO U RASINSKOM OKRUGU

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Pet Mar 11, 2016 10:53 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
izvor: novapobeda.com, 10.03.2016.

На подручју Расинског округа инспекција рада затекла је 2015. године 318 радника који су радили на црно, а било је случајева да су поједини послодавци покушавали да спрече инспекцијски надзор закључавањем пословног простора, саопштили су у крушевачкој инспекцији рада.

Начелник крушевачке инспекције рада Југослав Вељковић рекао је агенцији Бета да је инспекција прошле године пронашла знатно више радника на црно него претходне године, када је затечено 128 непријављених.

„До тог повећања је дошло јер је изменама закона предвиђено да послодавац мора да има уговор о раду са запосленим у простору у коме инспекција врши надзор“ рекао је Вељковић.

Он је навео да је „променом закона“ таква ситуација почела да се бележи као „рад на црно“, што раније није био случај.

„Са 207 лица послодавци су одмах након надзора закључили уговоре о раду и пријавили их на обавезно социјално осигурање, док је са осталима то учињено након доношења решења којима им је то наложено“ , казао је Вељковић.

Инспекција је, како је додао, успела да доскочи онима који су закључавали пословне просторије да би спречили контролу јер је, након што посумња да се „крију“ непријављени радници, долазила у пратњи полиције и уз налог за претрес.

„Било је и ситуација у којима су непријављени радници покушавали да побегну кроз друге излазе, а у свим тим објектима је радио већи број лица на црно“, казао је Вељковић.

У Расинском округу је према подацима инспекције рада током прошле године било 359 повреда на раду, што је за око 30 више него годину дана раније. Број тешких повреда је у прошлој години био 54, а у 2014. години 53.

Прошле године је једна особа погинула на раду, док је годину дана раније било два таква случаја у Расинском округу.

Крушевачка инспекција рада, у којој је уз начелника ангажовано седморо инспектора, током прошле године обавила је 1.984 надзора у области радних односа и безбедности и здравља на раду, 690 надзора примене Закона о спречавању злостављања на раду, 930 контрола примене Закона о заштити становништва од штетног утицаја дуванског дима и шест надзора над применом Закона о равноправности полова.

Инспекција је донела 1.540 решења којима је наложено отклањање 3.173 недостатка и неправилности, поднета су 262 захтева за покретање прекршајних поступака, једна кривична пријава за случај смртне повреде на раду, издат је 101 налог за прекршаје за које је казана прописана у фиксном износу, а укупан износ изречених новчаних казни је више од 20 милиона динара.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu