BZNR Forum Index
Author Message

<  Inspekcija rada  ~  INSPEKCIJA RADA OD JURE DOBILA 2 AUTA, ŽALILO SE 26 RADNIKA

Slobodanka.Radojevic
Posted: Mon Jul 25, 2016 10:49 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: BIZLife, 25/07/2016

Za šest godina koliko fabrika „Jura“ posluje u Srbiji žalilo se 26 zaposlenih, a u jednom slučaju radnik se inspekciji obratio dok je u toj fabrici radio, naveo je dnevni list „Danas“.

Nakon što je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić 15. jula naložio Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da bez odlaganja, najkasnije u roku od pet dana novinarki dnevnog lista Danas dostavi informacije o inspekcijskim kontrolama u fabrikama „Jura“ u Rači, Nišu i Leskovcu, ministarstvo je dostavilo izveštaj u kome je navedeno i da je bilo nekoliko zahteva sindikata koji su se žalili na zabranu organizovanja.

„U izveštaju inspekcije rada navodi se i da je u tri navrata inspekcija kaznila Juru zbog propusta sa 300.000 dinara, a Ministarstvo rada potvrdilo je ‘Danasu’ da je tokom aprila 2013. fabrika ‘Jura’ u Nišu donirala Inspektoratu za rad dva automobila, marke Kia i to, kako se navodi u odgovoru, isključivo za ‘unapređenje i poboljšanje rada Inspektorata za rad, odnosno terenskog rada inspektora‘“, naveo je list.

„Danas“ je dodao i da je prema izveštajima inspektora za rad u Nišu, Kragujevcu i Leskovcu, od 2010. do danas inspekciija dobila na desetine zahteva zaposlenih. Konkretno, u Rači 17 radnika Jure je tražilo da inspekcija reaguje različitim povodima, najviše zbog nepoštovanja ugovora o radu, dok je u Nišu takvih pojedinačnih zahteva bilo devet, uz jednu anonimnu.

U većini slučajeva zahtevi su odbačeni, jer zaposleni u Juri koji su se žalili inspekciji nisu kasnije podnosili zahtev za odlaganje izvršenja rešenja za donošenje pravne presude a to je jedina mera koju, kako su naveli, inspektor rada može da preduzme ukoliko se osoba žali nakon što joj je prestao radni odnos.

„Tokom šest godina koliko je Jura u Rači, inspekciji rada se žalilo 17 radnika, ali u Ministarstvu ističu da su se svi podnosioci žalbi za zlostavljanje na radu i mobing, inspekciji žalili nakon prestanka radnog odnosa, osim Mirjane M. Kako tvrde u Ministarstvu, po Zakonu o radu Inspekcija je nadležna samo za zaposlene, ne i one koji nisu u radnom odnosu„, navedeno je u tekstu.

Dnevni list je podsetio i da je ministar rada Aleksandar Vulin 29. aprila rekao da je bilo manjih nepravilnosti, a da se nijedan radnik nije obratio inspekciji dok je bio zaposlen.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum