BZNR Forum Index
Author Message

<  Zdravlje zaposlenih  ~  INTERNET SLABI IMUNITET

Slobodanka.Radojevic
Posted: Thu Jul 28, 2016 09:42 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Novosti | 22. jul 2016.

Možda ne vidite vezu između interneta i prehlade, ali to ne znači da ona ne postoji. Naučnici sa Univerziteta u Milanu ustanovili su da što duže "visimo" na internetu, veća je verovatnoća da se razbolimo.

U istraživanju je učestvovalo 500 ispitanika starosti između 18 i 101 godinu i ustanovljeno je da internet-zavisnici imaju 30 odsto veću šansu da se prehlade. Pod stresom su kada su diskonektovani sa mreže, što dovodi do porasta nivoa kortizola, hormona koji utiče na imunitet.

Čak 40 odsto ispitanika priznalo je da su umereno do značajno zavisni od interneta. Prosečna količina vremena provedenog onlajn je šest sati, dok su neki u virtuelnom svetu bili i po deset časova, i to pretežno na društvenim mrežama. Nije bilo razlike po polovima kad je reč o vremenu provedenom na mreži, ali jeste kad je u pitanju sadržaj. Pa tako, žene su koristile internet za društvene mreže i šoping, a muškarci za pornografiju i igrice. Naučnici, ipak, upozoravaju na to da je nevažno za šta koristimo internet, vreme je presudno, pa ako ste na mreži previše dugo, rizikujete da se razbolite.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum