BZNR forum
Autor Poruka

<  Ekologija  ~  NORVEŠKA ZAKONOM ZABRANILA UNIŠTAVANJE ŠUMA

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Čet Jul 28, 2016 11:33 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
PTC, cреда, 27. јул 2016,

Норвешка је прва земља на свету која је законом забранила сечу шума. Одлуку је донео норвешки парламент крајем маја 2016. године. Примарни циљ нове регулативе јесте заштита биодиверзитета кроз спречавање било којe врстe негативног утицаја на екосистем.

Одлука норвешког парламента односи се на забрану употребе свих производа чија производња подразумева уништавање шума.

Палмино уље, соја и дрвена грађа били су у 40% случајева узрок уништавања шума у периоду од 2010. до 2011. године у многим земљама, а посебно у Бразилу и Аргентини.

Норвешка Фондација за заштиту шума годинама је спроводила кампање, организовала акције и улагала напоре како би подстакла такву одлуку парламента.

Одлука која јача еколошку свест
Очекује се да одлука норвешког парламента инспирише и владе других земаља, нарочито оних развијених, које су способне да преусмере своје финансије на одрживе пројекте и да приликом доношења законске регулативе и економских планова на одговоран начин узму у обзир дугорочне еколошке ризике.

Норвешка држава улаже значајна средства у пројекте за очување животне средине широм планете, па је тако уложено 250 милиона долара у заштиту шума у Гвајани, као и милијарду долара за спровођење Споразума о превенцији сече шума у Бразилу.

То се првенствено односи на заштиту тропских шума које покривају свега 6% земљине површине, а представљају станиште за више од половине светске флоре и фауне.

Процењено је да је угроженост ретких и важних шума толика да би у случају изостанка одговарајућих акција заштите оне биле потпуно уништене за само сто година. Не треба заборавити да очување шума значајно доприноси борби против климатских промена.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu