BZNR Forum Index
Author Message

<  Ekologija  ~  NORVEŠKA ZAKONOM ZABRANILA UNIŠTAVANJE ŠUMA

Slobodanka.Radojevic
Posted: Thu Jul 28, 2016 11:33 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
PTC, cреда, 27. јул 2016,

Норвешка је прва земља на свету која је законом забранила сечу шума. Одлуку је донео норвешки парламент крајем маја 2016. године. Примарни циљ нове регулативе јесте заштита биодиверзитета кроз спречавање било којe врстe негативног утицаја на екосистем.

Одлука норвешког парламента односи се на забрану употребе свих производа чија производња подразумева уништавање шума.

Палмино уље, соја и дрвена грађа били су у 40% случајева узрок уништавања шума у периоду од 2010. до 2011. године у многим земљама, а посебно у Бразилу и Аргентини.

Норвешка Фондација за заштиту шума годинама је спроводила кампање, организовала акције и улагала напоре како би подстакла такву одлуку парламента.

Одлука која јача еколошку свест
Очекује се да одлука норвешког парламента инспирише и владе других земаља, нарочито оних развијених, које су способне да преусмере своје финансије на одрживе пројекте и да приликом доношења законске регулативе и економских планова на одговоран начин узму у обзир дугорочне еколошке ризике.

Норвешка држава улаже значајна средства у пројекте за очување животне средине широм планете, па је тако уложено 250 милиона долара у заштиту шума у Гвајани, као и милијарду долара за спровођење Споразума о превенцији сече шума у Бразилу.

То се првенствено односи на заштиту тропских шума које покривају свега 6% земљине површине, а представљају станиште за више од половине светске флоре и фауне.

Процењено је да је угроженост ретких и важних шума толика да би у случају изостанка одговарајућих акција заштите оне биле потпуно уништене за само сто година. Не треба заборавити да очување шума значајно доприноси борби против климатских промена.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum