BZNR Forum Index
Author Message

<  Zdravlje zaposlenih  ~  ŠEST POSLOVA OD KOJIH JE VEĆA MOGUĆNOST DOBIJANJA RAKA

Slobodanka.Radojevic
Posted: Tue Sep 13, 2016 13:53 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
Izvor: Pixabay.com, 13.09.2016.

Neki poslovi su jako opasni, pa tako ako ste na primjer vatrogasac ili policajac, svakodnevno rizikujete da smrtno stradate od posljedica požara ili pak oružja. No, postoje i drugi poslovi koji imaju skrivene, ali opasne nuspojave.

U svakom slučaju, bilo koji posao da radite, suočeni ste sa određenim zdravstvenim rizikom, a lista poslova u nastavku se povezuje sa rizikom od limfoma, leukemije i drugih vrsta raka.

Ukoliko i vi radite jedan od ovih poslova, ne mora značiti da ćete odmah oboljeti. Tako prema izvještaju američkog Udruženja oboljelih od raka, nekada može proći decenija dok bolest ne izađe na površinu. To znači da ljudi koji su radili u različitim industrijama prije 40 godina, mogu oboljeti nakon toga i to zbog izloženosti određenim toksinima.

1. Proizvodnja guma
Gume se prave od mnogo različitih hemikalija, a radnici koji rade na proizvodnji su izloženi pari, prašini i hemijskim nusproduktima koji predstavljaju ozbiljan zdravstveni rizik. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, nekoliko studija je pokazalo povećanje broja smrtnih slučajeva zbog raka mokraćnog mjehura, raka želuca i pluća.
Tom spisku su dodati i leukemija i limfom, što pravljenje guma čini jednom od najviše izloženih industrija kancerogenima. Istraživanje je pokazalo da ovi toksini mogu biti apsorbovani kroz kožu, ne samo udisanjem.

2. Poljoprivredni poslovi
Žene koje rade u poljoprivredi imaju 35 posto veći rizik od dobijanja raka dojke, pokazala je studija. Drugi izvještaj je pokazao da imaju i visok rizik za dobijanje raka pluća, zbog povećane izloženosti hemikalijama, ali u to je uključeno i pasivno pušenje kao i izloženost hemijskom elementu radonu.
Prema australijskoj studiji, poljoprivreda se nalazi u top pet mjesta poslova koji imaju veći rizik za dobijanje raka u toj zemlji. Često izlaganje izduvnim gasovima, pesticidima, umjetnim gnojivima dovodi do limfoma, leukemije i drugih vrsta raka.

3. Frizeri i brijači
Jedna trećina žena koje imaju više od 18 godina, kao i 10 posto muškaraca, koristi neki oblik boje za kosu, a usluge traže u profesionalnim salonima.
Studija iz 2009. je pokazala da frizeri i brijači imaju veći rizik od dobijanja raka mjehura, grla i pluća. Nacionalni institut za rak ukazuje na boju za kosu kao jednog od krivaca, i to zbog česte izloženosti hemikalijama.

4. Automehaničari
Automehaničari imaju prljav, mastan posao, ali opasnost nije u tome. Azbest se još uvijek koristi kod kočnih obloga, a azbestna vlakna se ispuštaju u vazduh te tako dospijevaju u pluća radnika. Azbest je vodeći uzrok mezotelioma - teškog oblika raka. Pored azbesta, automehaničari dolaze i u dodir sa benzinom koji sadrži benzen, a koji je povezan sa leukemijom.

5. Manikir i pedikiri
Saloni za nokte su u žižu javnosti dospjeli prije godinu dana kada se pojavilo nekoliko izvještaja o zdravstvenim problemima. Tako je prijavljen veći broj pobačaja, ali i respiratornih problema, problema sa kožom, kao i rakom, i to vjerovatno zbog izloženosti jakim hemikalijama za čišćenje, lakiranje i ugrađivanje noktiju.
Od svih hemikalija koji uzrokuju zdravstvene probleme, formalin ( koji se koristi da stvrdne nokte) i titan dioksid (koristi se da polira nokte) su dva od najproblematičnijih. Nošenje maske je imperativ kao i ventilacija u salonima.

6. Piloti
Nekoliko izvještaja je pokazalo da letačka posada ima visok rizik od razvoja zloćudnog melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože. Istraživači su prvobitno željeli da okrive letačko osoblje koje koristi svoje besplatne letove za putovanja po tropskim krajevima, no druge studije su pokazale da ne postoji dovoljno dokaza da bi objasnio povećan rizik od raka u toj situaciji.
Naučnici još uvijek ne mogu da daju definitivne odgovore o toj vezi, ali neki vjeruju da je rizik za rak povezan sa većim visinama gdje je letačko osoblje izloženo većem UV zračenju.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum