BZNR forum
Autor Poruka

<  Energetska efikasnost  ~  OPŠTINE DOBILE NOVAC ZA ENERGETSKU EFIKASNOST

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Čet Sep 22, 2016 16:20 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1017
Izvor: Beta, 22.09.2016.

Beograd -- Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike i 15 lokalnih samouprava potpisali su ugovore o dodeli 125 miliona dinara za unapređenja energetske efikasnosti.

Ta sredstva su obezbeđena iz budžetskog fonda za energetsku efikasnost, a maksimalan iznos koji se dodeljuje lokalnim samoupravama za unapređenje energetske efiksnosti je 15 miliona dinara i one su u obavezi da te projekte finasiraju sa još minimalno 30 odsto njihove vrednosti.

Kako je nakon potpisivanja ugovora novinarima kazao ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, očekuje se da će se nakon realizacije tih projekata ostvariti godšnje uštede od oko tri do četiri miliona kilovat časova energije, odnosno uštede svih 15 lokalnih samouprava će biti izmedju 20 i 30 miliona dinara.

"Energetska efikasnost je najveća šansa Srbije i bez ikakve sumnje je jedan ogroman rezervoar u kome zemlja može da uštedi i obezbedi svoju dodatnu energetsku sigurnost i stabilnbost, a to su i prioriteti ministarstva i Vlade Srbije", kazao je on.

Antić je naglasio da se na poziv za dodelu 125 miliona dinara sredstava iz budžetskog fonda koji je bio objavljen 11. april ove godine i koji je trajao do 16. maja prijavile 44 lokalne samouprave sa 44 projekata, ali da je ozbiljnom selekcijom izabrano 15 najboljih projekata i oni se najviše odnose na unapređenje energetske efikasnosti termičkog omotača objekta, odnosno zamenu fasada, stolarije i postavljanje termoizolacije.

"Svaki dinar uložen u energetsku efiksanost je najbolje uloženi dinar i to su najbolje investicije u energetici", kazao je Antić i dodao da Srbija treba prvo da uradi "nultu fazu u energetskoj efikasnosti i obezbedi manje rasipanje energije zamenom stolarije, a tek onda da radi na sofisticiranim projektima u toj oblasti".

On je potsetio da je do sada u Srbiji već sproveden jedan projekat energetske efikasnosti gde je u 11 objekata uloženo oko 80 miliona dinara iz budžeta za energetsku efikasnost i da su njegovi rezultati uštede od oko dva miliona kilovat časova.

Sredstva za projekte unapređenja energetske efikasnosti dobili su Mionica (oko 5,3 miliona dinara), Boljevac (10,2 miliona dinara), Bečej (5,6 miliona), Kruševac (8,9 miliona), Kragujevac, Žagubica i Babušnica ( po15 miliona), Svilajnac i Ražanj ( po 6,8 miliona dinara), Novi Bečej (4,28 miliona dinara), Doljevac (5,2 miliona), Bački Petrovac (9,79 miliona), Gadžin Han (6,5 miliona), Užice (2,9 miliona) i Novi Sad (7,42 miliona dinara).
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu