BZNR Forum Index
Author Message

<  Zdravlje zaposlenih  ~  NA BOLOVANJE? NI MRTVI!

Slobodanka.Radojevic
Posted: Fri Dec 09, 2016 10:37 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Blic| 08. 12. 2016

Zaposleni u Srbiji će pre otići na posao i ako jedva stoje na nogama, nego što će otvoriti bolovanje, a za to ističu dva ključna razloga – bolovanje znači manju platu, kao i strah da će im poslodavac zameriti.

Ovo je pokazala anketa koju je "Blic" sproveo na svom sajtu, ali i iskustva iz ordinacija lekara opšte prakse.

Prema našoj anketi, u kojoj je učestvovalo oko 5.000, njih 72 odsto reklo je da na bolovanje ide baš retko, a na pitanje kada idu, čak 81 odsto anketiranih je odgovorilo: "samo ako baš ne mogu da ustanem iz kreveta, u principu izbegavam".

Da im bolovanje nikako ne odgovara jer im je tako manja plata kaže 43 odsto anketiranih, a da će im poslodavac zameriti strahuje 22 odsto. Nešto više od jedne trećine (35 odsto) kaže da ne voli da odsustvuje sa posla.

Rezultate ankete potvrđuje i dr Neveka Dimitrijević, lekar opšte prakse u Domu zdravlja Voždovac u Beogradu.

- Naši ljudi nerado uzimaju bolovanje i nerado slušaju preporuke lekara da treba da odleže. Čak sam u praksi imala slučajeve da su pacijenti na hemoterapiji posle zračenja išli na posao – kaže doktorka.

Prema njenim rečima, zaposleni pričaju da ih poslodavci često pritiskaju, da ih zovu dok su na bolovanju i pitaju kada će da se vrate.

Doktorka Dimitrijević ističe i da u poslednjih godinu dana, poslodavci sve češće pritiskaju i same lekare i direktore zdravstvenih ustanova.

- Traže nam da za radnika, kome smo već otvorili bolovanje, potpišemo izjavu kojom još jednom potvrđujemo da radnik iz zaista opravdanih razloga ne može da dođe na posao – kaže doktorka.

Pitanje je, međutim, da li takav radnik donosi više štete nego koristi, jer, kao što kaže doktorka, zaposleni sa, recimo, virusom može da zarazi veliki deo kolektiva.

Iz Unije poslodavaca Srbije poručuju da ni poslodavci nisu srećni kada mu zaposleni dođe bolestan na posao, a posebno ne kad zarazi i ostale pa dođe do smanjenja produktivnosti.

- Ipak, zaposleni izbegavaju da idu na bolovanje zbog girpa ili stomačnih virusa jer im se tako umanjuje zarada – kaže za "Blic" Aleksandra Kovačević iz Unije poslodavaca Srbije.

Ona još ističe i da nijedan poslodavac neće zameriti ako radnik ne dođe na posao zato što je zaista bolestan, ali se problem javlja sa onima koji zloupotrebljavaju bolovanje.

- Veliki broj kompanija koje su nam se žalile na zloupotrebu bolovanja, navele su da se to najčešće dešava u toku sezonskih radova u poljoprivredi. Na fiktivna bolovanja se odlazi radi produženog vikenda, bolesti dece, problema u porodici ili na poslu, radi produžetka otkaznog roka... Ukoliko zaposleni primaju minimalnu zaradu, čak i ako su na bolovanju, njima zarada neće biti umanjena pa se često bave još nekim poslom na crno dok su na tom fiktivnom bolovanju – objašnjava ona i dodaje da ako je dijagnoza depresija ili bolovi u kičmi obično se savetuje šetnja i u tom slučaju je jako teško dokazati da je bolovanje zloupotrebljeno.

Ne ispaštaju oni koji su stvarno bolesni

Kovačevićeva još dodaje da se u svakoj firmi zna ko zloupotrebljava bolovanje tako da se sumnja ne reflektuje na druge.

Prema njenim rečima, dešava se da se odmah po završetku jednog bolovanja otvara sledeće sa novom dijagnozom, drugog specijaliste, pa na radnika ne možete da računate duže nego što ste mislili.

Ipak, dodaje, mogućnosti za malverzacije su se smanjile u odnosu na period od pre deset godina jer je unapređen zdravstveni informacioni sistem.

Doktorka Nevenka Dimitrijević kaže da u praksi nije primetila razliku između zaposlenih u državnom i privatnom sektoru, jer se i jednima i drugima umanjuje plata zabog bolovanja, pa tako svi izbegavaju.

Čak navodi da u nekim slučajevima bolje prolaze zaposleni kod privatnika, gde poslodavac pusti radnika da ne dođe par dana, dok ne ozdravi, i pri tom mu ni ne traži dozanke niti mu umanji platu. S druge strane, u državnom sektoru, kaže, zakon se striktno primenjuje i nema ovakih "povlastica".
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum