BZNR forum
Autor Poruka

<  Događaji/Primeri loše prakse  ~  OPASNI OTPAD ODLAGALI NA DEPONIJU BEZ IKAKVE DOZVOLE

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Sre Mar 22, 2017 09:12 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
izvor: Blic | 22. 03. 2017

Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine utvrdila je da je kompanija „Asa eko“ kršila propise i na regionalnu deponiju u Kikindi odlagala opasni otpad bez ikakve dozvole.

Zbog toga joj je zabranjen dalji prijem i odlaganje takvog otpada, a Republička inspekcija za zaštitu životne sredine podnela je prijavu tužilaštvu protiv „Ase“.

- Deponija u Kikindi predviđena je za neopasni otpad, a inspektor je vanrednim nadzorom utvrdio da tamo ulazi i određena vrsta opasnog otpada, najviše kontaminirana zemlja. Zabranio je dalji prijem opasnog otpada, jer je to suprotno dozvoli koju je izdao naš sekretarijat. Inspektor nema mogućnost da zabrani rad ili oduzme dozvolu toj firmi, jer nema ovlašćenje da kontroliše rad mobilnih operatera koji su bili angažovani na toj deponiji. Nemamo ni mogućnost da proverimo koju količinu opasnog otpada je „Asa“ odložila na lokaciji u Kikindi, ali procenjujemo da je u pitanju oko 5.000 tona - kaže Nemanja Erceg, pomoćnik sekretara Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine

„Asa eko“, koja je u oktobru prošle godine promenila ime u „Fcc eko“, nije radila po uslovima koji su propisani u dozvoli za rad, već je na regionalnu deponiju u Kikindi odlagala opasan otpad. Iako postoje sumnje da je „Asa“ pune tri godine nezakonito tretirala i deponovala opasan otpada iz industrija i tako ostvarila veliku dobit, u Sekteratijatu za zaštitu životne sredine kažu da to nisu znali.

- Dozvole toj firmi su izdate 2014. i 2015. godine, ali inspekcija ranije nije imala informacije da se na deponiju u Kikindi odlaže opasan otpad. Mobilne operatere koje su angažovali i njihova postrojenja izazivaju dosta problema po Vojvodini, jer ih je teško kontrolisati - kaže Erceg, i napominje da „Asa” do 2020. godine treba da pribavi integrisanu dozvolu da bi mogla da radi.

ODUZETA DOZVOLA

Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine oduzela je dozvolu za rad firmi „Eko 21“ jer je utvrdila da je na deponiji u Beloj Crkvi lagerovala 107,89 tona otrovnog otpada.

- Tamo je zabranjeno nelegalno skladištenje i naloženo je da se otpad odnese kod odgovarajućeg operatera, što „Eko 21” nije učinio - kaže Nemanja Erceg iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu