BZNR forum
Autor Poruka

<  Inspekcija rada  ~  INSPEKCIJA RADA KONTROLISALA POSLODAVCE ŠIROM SRBIJE

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Čet Mar 30, 2017 10:34 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
izvor: www.srbija.gov.rs, 28.03.2017.

Инспекторат за рад Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије саопштио је данас да је у тродневним надзорима послодаваца који се баве грађевинарством, трговином, угоститељством, услугама, производњом хлеба, пецива и колача и одржавањем и поправком моторних возила откривено да приближно 30 одсто затечених радника ради "на црно".

У саопштењу се наводи да је контролисано 760 послодаваца широм Србије, посебно у Београду и Сремском управном округу, а од 2.202 затечена радника, њих 675 није било пријављено на обавезно социјално осигурање и није имало уговор о раду.

Радници "на црно" откривени су код готово половине контролисаних послодаваца (код њих 347), а најдрастичнији примери утврђени су у Шапцу, где је код једног послодавца од 17 ангажованих радника, чак 16 било непријављено, док је у Чоки на једном месту од 15 затечених, њих 14 било ангажовано "на црно".

Један послодавац у Новом Пазару није пријавио 13 од 15 радника, код послодавца у Београду од 10 ангажованих девет је било непријављено, док је код послодавца у Сомбору од 17 радника девет радило "на црно".

Код послодавца у Сјеници шест од седам затечених радника није било пријављено, а у Инђији 19 од 36. Код два послодавца у Крагујевцу сви радници (по пет) су радили "на црно", а код послодавца у Сјеници пет од 10 затечених.

Инспектори су због утврђених прекршаја поднели 125 прекршајних пријава, издали 11 прекршајних налога и донели 167 решења.

Инспекцијским надзорима откривена су и 24 нерегистрована субјекта, који су се бавили трговином, грађевинарством, угоститељством, фризерским услугама, одржавањем и поправком моторних возила, откупом секундарних сировина, такси превозом, производњом грађевинског материјала и пољопривредом.

Инспектори су донели 24 решења којима су нерегистрованим субјектима наложили да одмах покрену прописани поступак за упис у одговарајући регистар и забранили им даље обављање делатности до испуњења за то прописаних услова.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu