BZNR forum
Autor Poruka

<  Zdravlje zaposlenih  ~  ITALIJANSKI SUD PRIZNAO VEZU IZMEĐU MOBILNOG I TUMORA

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Pon Apr 24, 2017 10:48 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
izvor: Politika, 22.04.2017.

Роберто Ромео добијаће одштету од 500 евра месечно пошто је прихваћена његова тужба да је оболео и изгубио слух због претеране употребе телефона на послу

Суд на северу Италије пресудио је да тужитељ, који тврди да је добио тумор на мозгу због мобилног телефона, треба да добије обештећење од државе. Роберто Ромео, дугогодишњи руководилац у италијанском „Телекому”, изјавио је пред судом у месту Ивреа да је због посла последњих 15 година био принуђен да користи мобилни телефон од три до четири сата дневно и да је због тога добио тумор на мозгу.

„Нисам имао избора осим да телефоном причам са колегама како бих организовао посао. Петнаест годинама сам стално звао, из куће, аутомобила... Временом се јавио осећај да ми је десно уво блокирано, а тумор је установљен 2010. године. Срећом, није злоћудан али ја не чујем ништа на то уво јер ми је уклоњен слушни живац”, пренео је „Гардијан” Ромеову изјаву италијанским медијима.

Медицински вештак проценио је да је у овом случају оштећење телесних функција 23 одсто, па је судија одлучио да му се месечно из националног фонда који покрива незгоде на раду исплаћује око 500 евра.

Пресуда је донета 11. априла, али су се тек сада детаљи појавили у јавности.

Адвокат тужитеља тврди да је ово први пут у свету да је на суду призната узрочно-последична веза неодговарајуће употребе мобилних телефона и тумора на мозгу. Разлог је, како је навео, то што је судски вештак одбио да прихвати студије које су спонзорисале телекомуникације компаније.

Ромео је рекао да не жели да демонизује ове уређаје, али да људи морају да буду опрезнији када их користе. Он није тужио „Телеком Италије”, за који и даље ради, него државни завод за здравствено осигурање. На основу пресуде, на коју постоји право жалбе, годишње би требало да добија између 6.000 и 7.000 евра.

Италијанска агенција за заштиту потрошача размишља да на основу ове пресуде покрене колективну тужбу са захтевом да се на мобилним телефонима истакне упозорење о ризику за здравље које би формулисала италијанска агенција за здравствено осигурање.

Досадашња научна истраживања потенцијалне штетности употребе мобилних углавном су долазила до закључка да, онако како их већина људи користи, не представљају озбиљан ризик по здравље.

Дуготрајнија употреба може да представља известан ризик, показале су неке студије, мада већина стручњака сматра да је превише рано за меродавне процене употребе ове релативно нове технологије.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu