BZNR Forum Index
Author Message

<  Važni datumi i dešavanja  ~  28. APRIL - DAN BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJA NA RADU

Slobodanka.Radojevic
Posted: Fri Apr 28, 2017 09:57 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
U Srbiji 42 radnika staradala na radnom mestu

Savez samostalnih sindikata Srbije upozorio je da se veliki broj poslodavaca prema bezbednosti i zdravlju na radu odnosi neodgovorno.

Kako su saopštili, prošle godine 42 radnika u Srbiji stradala su na radnim mestima.

"Neodgovoran odnos poslodavaca ogleda se kroz neprijavljivanje radnika, neosposobljavanje za bezbedne uslove rada, neopremanje sredstvima i opremom za ličnu zaštitu i neomogućavanje redovnih sistematskih pregleda", saopštio je taj sindikat povodom 28. aprila - Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu.

Istaknuto je da svaki radnik ima pravo na zdravu i bezbednu radnu okolinu i da "niko ne bi trebalo da ima dilemu šta mu je najvažnije jer su život i zdravlje iznad svega".

"Sigurni i zdravi uslovi rada tokom celog radnog veka su dobri za sve - radnika, biznis i društvo u celini. U Srbiji se, međutim, decenijama toleriše nemaran odnos, ne samo prema bezbednosti na radu, već prema ukupnoj sigurnosti i zdravlju ljudi", ocenio je Samostalni sindikat.

Dodaje se da su najugroženiji radnici u građevinarstvu, rudarstvu i prerađivačkoj industriji, kao i mladi i radnici u malim i srednjim preduzećima koji rade rizične poslove, bez neophodne obuke i ne traže zaštitu sindikata.

Izvor: Beta, 28.04.2017.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum