BZNR Forum Index
Author Message

<  Važni datumi i dešavanja  ~  Sistemi menadžmenta zdravljem i bezbednošću na radu

galamic
Posted: Thu May 04, 2017 15:20 Reply with quote
Joined: 17 Aug 2008 Posts: 1572 Location: Beograd
Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu
Objavljeno 03 maj, 2017

I ove godine 28.aprila je obeležen Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu, koji se pokazao i kao idealno vreme da se razmotri novi međunarodni standard čije se objavljivanje očekuje početkom sledeće godine: ISO 45001, Sistemi menadžmenta zdravljem i bezbednošću na radu - Zahtevi sa uputstvom za primenu - prvi međunarodni standard za sisteme menadžmenta zdravljem i bezbednošću na radu.

Poslednje procene Međunarodne organizacije rada (International Labour Organization - ILO) pokazuju da više od 6 300 ljudi umire svakoga dana (što je preko 2,3 miliona godišnje) od posledica povreda na radu, a ukupno se na godišnjem nivou dogodi preko 300 miliona nezgoda. Ovaj veliki teret, kako za poslodavce tako i za zaposlene, stvara neželjene gubitke široj ekonomiji kroz prevremeno penzionisanje, bolovanja/odsustva radnika i povećane premije osiguranja.
Kampanja podizanja svesti koju na godišnjem nivou 28. aprila organizuje ILO, usmerena je na skretanje pažnje međunarodne javnosti na veličinu problema i promovisanje i stvaranje kulture bezbednosti i zdravlja, koja može da pomogne u smanjenju broja povreda na radu.

Kako ISO 45001 može da pomogne
Ovaj dobrovoljni standard koji je trenutno u fazi razvoja pomoći će organizacijama širom sveta da poboljšaju svoje performanse zdravlja i bezbednosti na radu kreiranjem bezbedne radne sredine u kojoj postoji prevencija povreda na radu i oboljevanja i u kojoj se čuvaju ljudski životi.
ISO 45001, Sistemi menadžmenta zdravljem i bezbednošću na radu – Zahtevi sa uputstvom za primenu, obezbediće zahteve za implementaciju sistema menadžmenta i okvir kojim se smanjuje rizik od povređivanja na radu i oboljevanja zaposlenih.

Ovaj standard razvijaju eksperti u Tehničkom komitetu za zaštitu zdravlja i bezbednost na radu (ISO/PC 283, Occupational health and safety management systems), uz primenu principa drugih sistema menadžmenta, kao što su ISO 14001 (zaštita životne sredine) i ISO 9001 ( kvalitet). Uzeti su u obzir i drugi međunarodni standardi u ovoj oblasti, uključujući OHSAS 18001, uputstva Međunarodne organizacije rada (ILO-OSH Guidelines), različiti nacionalni standardi i međunarodni standardi rada (ILO standardi) i konvencije.

Kome je namenjen?
ISO 45001 je namenjen za sve organizacije, bez obzira na njihovu veličinu ili delatnost, i može se integrisati sa drugim programima zaštite zdavlja i bezbednosti na radu koji se tiču zdravlja i dobrobiti radnika.

Kada će biti dostupan?
Drugi nacrt (DIS) međunarodnog standarda ISO 45001 biće objavljen 19. maja 2017. godine, kada i počinje period glasanja koji se završava 13. jula. U ovoj fazi glasanja, članice ISO-a (uključujući Srbiju) koje su učestvovale u razvoju standarda imaju obavezu da glasaju na sadašnju verziju nacrta i na taj način omoguće približavanje fazi objavljivanja standarda, što se očekuje u februaru 2018. godine. Svi zainteresovani mogu da daju primedbe na drugi nacrt standarda ISO 45001 preko svojih nacionalnih tela za standardizaciju, članica ISO-a.

Institut za standardizaciju Srbije kao punopravna članica ISO-a, preko komisije za standarde i srodne dokumente KS CASACO, Ocenjivanje usaglašenosti i menadžment kvalitetom, aktivno učestvuje u razvoju ovog međunarodnog standarda.

Detaljnije informacije o ISO 45001 i njegovim fazama razvoja, pogledajte na posebnoj ISO veb-stranici namenjenoj zaštiti zdravlja i bezbednosti na radu, ovde.

Izvor: iss.rs
View user's profile Send private message Send e-mail

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum