BZNR forum
Autor Poruka

<  Važni datumi i dešavanja  ~  Sistemi menadžmenta zdravljem i bezbednošću na radu

galamic
Poslao: Čet Maj 04, 2017 15:20 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 17 Avg 2008 Poruke: 1572 Lokacija: Beograd
Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu
Objavljeno 03 maj, 2017

I ove godine 28.aprila je obeležen Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu, koji se pokazao i kao idealno vreme da se razmotri novi međunarodni standard čije se objavljivanje očekuje početkom sledeće godine: ISO 45001, Sistemi menadžmenta zdravljem i bezbednošću na radu - Zahtevi sa uputstvom za primenu - prvi međunarodni standard za sisteme menadžmenta zdravljem i bezbednošću na radu.

Poslednje procene Međunarodne organizacije rada (International Labour Organization - ILO) pokazuju da više od 6 300 ljudi umire svakoga dana (što je preko 2,3 miliona godišnje) od posledica povreda na radu, a ukupno se na godišnjem nivou dogodi preko 300 miliona nezgoda. Ovaj veliki teret, kako za poslodavce tako i za zaposlene, stvara neželjene gubitke široj ekonomiji kroz prevremeno penzionisanje, bolovanja/odsustva radnika i povećane premije osiguranja.
Kampanja podizanja svesti koju na godišnjem nivou 28. aprila organizuje ILO, usmerena je na skretanje pažnje međunarodne javnosti na veličinu problema i promovisanje i stvaranje kulture bezbednosti i zdravlja, koja može da pomogne u smanjenju broja povreda na radu.

Kako ISO 45001 može da pomogne
Ovaj dobrovoljni standard koji je trenutno u fazi razvoja pomoći će organizacijama širom sveta da poboljšaju svoje performanse zdravlja i bezbednosti na radu kreiranjem bezbedne radne sredine u kojoj postoji prevencija povreda na radu i oboljevanja i u kojoj se čuvaju ljudski životi.
ISO 45001, Sistemi menadžmenta zdravljem i bezbednošću na radu – Zahtevi sa uputstvom za primenu, obezbediće zahteve za implementaciju sistema menadžmenta i okvir kojim se smanjuje rizik od povređivanja na radu i oboljevanja zaposlenih.

Ovaj standard razvijaju eksperti u Tehničkom komitetu za zaštitu zdravlja i bezbednost na radu (ISO/PC 283, Occupational health and safety management systems), uz primenu principa drugih sistema menadžmenta, kao što su ISO 14001 (zaštita životne sredine) i ISO 9001 ( kvalitet). Uzeti su u obzir i drugi međunarodni standardi u ovoj oblasti, uključujući OHSAS 18001, uputstva Međunarodne organizacije rada (ILO-OSH Guidelines), različiti nacionalni standardi i međunarodni standardi rada (ILO standardi) i konvencije.

Kome je namenjen?
ISO 45001 je namenjen za sve organizacije, bez obzira na njihovu veličinu ili delatnost, i može se integrisati sa drugim programima zaštite zdavlja i bezbednosti na radu koji se tiču zdravlja i dobrobiti radnika.

Kada će biti dostupan?
Drugi nacrt (DIS) međunarodnog standarda ISO 45001 biće objavljen 19. maja 2017. godine, kada i počinje period glasanja koji se završava 13. jula. U ovoj fazi glasanja, članice ISO-a (uključujući Srbiju) koje su učestvovale u razvoju standarda imaju obavezu da glasaju na sadašnju verziju nacrta i na taj način omoguće približavanje fazi objavljivanja standarda, što se očekuje u februaru 2018. godine. Svi zainteresovani mogu da daju primedbe na drugi nacrt standarda ISO 45001 preko svojih nacionalnih tela za standardizaciju, članica ISO-a.

Institut za standardizaciju Srbije kao punopravna članica ISO-a, preko komisije za standarde i srodne dokumente KS CASACO, Ocenjivanje usaglašenosti i menadžment kvalitetom, aktivno učestvuje u razvoju ovog međunarodnog standarda.

Detaljnije informacije o ISO 45001 i njegovim fazama razvoja, pogledajte na posebnoj ISO veb-stranici namenjenoj zaštiti zdravlja i bezbednosti na radu, ovde.

Izvor: iss.rs
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu