BZNR forum
Autor Poruka

<  Zagađenje i zaštita voda  ~  U KITOVIMA IZ SREDOZEMNOG MORA ALARMANTNA KOLIČINA PLASTIKE

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Pon Jun 12, 2017 09:29 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1098
izvor: Tanjug | 10. jun 2017.

Svetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wilde Fund for Nature) saopštila je da je njeno novo istraživanje koje uključuje obdukciju kitova iz Sredozemnog mora pokazalo alarmantnu količinu mikroplastike u tim životinjama.

Na Svetski dan okeana i povodom prve UN konferencije o okeanima, koja je u četvrtak održana u Njujorku, WWF je naveo da su otkrili "nove dokaze o kontaminaciji plastikom kitova na Mediteranu", prenosi Hina.

Navodi se da je ta svetska organizacija za zaštitu prirode novim istraživanjem pokazala uticaj zagađenja plastikom u severozapadnom delu Sredozemnog mora.

"Stručnjaci WWF analizirali su biopsije skoro 100 morskih sisara (tri vrste kitova) koji žive u utočištu za morske sisare Pelagosu, najvećem zaštićenom području na Mediteranu, između (kontinentralnog dela) Italije, Francuske i ostrva Sardinije", navodi WWF.

Ta organizacija objašnjava da "istraživanje pokazuje visoku kontaminaciju kitova ftalatima".

"Ftalati su jedna od komponenti plastike, a obično se nalaze u ambalaži, zavesama za tuširanje, kablovima, lakovima, lekovima, bojama itd. Nalaze se i u kozmetici, npr. lakovima za nokte ili kosu, kao i u parfemima. Prosečna koncentracija DEHP-a (najtoksičnijeg ftalata) pronađenog u suvom tkivu kitova je 1060 µg/kg (mikrograma po kilogramu), a smatra se da je ona visoka kad je iznad 300 µg/kg", ističe se u saopštenju WWF.

Dodaje se da su ftalati toksični za ljude i životinje, sa mogućim štetnim posledicama na plodnost i razvoj fetusa.

"Veruje se da uzrokuju endokrine poremećaje, a neki od njih su klasifikovani kao kancerogeni. Danas se u svetu proizvodi tri miliona tona ftalata na godinu", navodi WWF.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu