BZNR forum
Autor Poruka

<  Upravljanje otpadom  ~  TRIVAN: ODMAH SE POZABAVITI UPRAVLJANJEM OTPADOM

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Sre Jul 05, 2017 13:25 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1017
izvor: Tanjug | 02. jul 2017.

Upravljanjem otpadom i otpadnim vodama i kvalitetom zemljišta moramo da se pozabavimo odmah, poručuje novi ministar u vladi Srbije, ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

On, međutim, ukazuje da nemamo dovoljno sredstava da bismo mogli sami da rešimo problem upravljanja otpadom, te da nam je potreban novac sa strane.

"Model koji to omogućava, a da mi ne izgubimo kontrolu nad resursom, jeste model javno-privatnog partnerstva, da pronalazimo strane partnere koji su spremni da imaju korist od toga", objašnjava Trivan u razgovoru za Tanjug.

Prema nekim slobodnim procenema, zbog nedostatka ulaganja u sistem upravljanja otpadom godišnje izgubimo više desetina miliona evra , a ministar ne ulazeći u procene, naglašava da otpad nije đubre, kako se često govori, već ozbiljan resurs, koji treba da kontrolišemo.

Upozorava da će biti vrlo oprezan kada je reč o tehnologijama, jer nije svejedno koje od njih će se primenjivati.

"Ne dolazi u obzir uvoz prvljavih tehnologija u Srbiju po svaku cenu, dolaze u obzir moderne tehnologije. Uvek ćemo da vidimo gde su neke tehnologije primenjene i potvrđene, jer ne dolazi u obzir da Srbija bude eksperiment za takve stvari, niti će biti dok sam ja ovde", naglasio je Trivan.

Prethodno ministarstvo je učinilo napore da zaista pokuša da dobije sliku kvaliteta životne sreidine i narušenosti sistema životne sredine, dodao je Trivan.

"Bio bih sklon tome da još jednom to pretresmo, jer mi se čini da ima prostora da još bolje utvrdimo stanje životne sredine i, kada to utvrdimo, da kažemo šta su prioriteti", rekao je Trivan.

Ponavlja da su upravljanje otpadom i otpadnim vodama i kvalitetom zemljišta svakako urgentni poslovi, koji traže i mnogo finansijskih sredstava, te ističe da na tome mora da se radi odmah.

Da bi se to postiglo, mantra će morati da postane reč - projekti, jer bez rojekata, kaže, nema mogućnosti za napredak.

"Možete imati novca koliko god hoćete, čak i u budžetu, ali nema izvođenja radova bez projekta", podvukao je ministar.

Zbog toga, najavljuje, svi subjekti u Srbiji, državni organi, lokalne samouprave, preduzeća, ustanove, moraju da pristupe izradi projekata, u čemu će imati pomoć i podršku resornog ministarstva.

Kako kaže, pitanja iz oblasti životne sredine nisu politička, stranačka pitanja, već nacionalna, državna, i podrška svih aktera u Skupštini Srbije formiranju posebnog ministarstva za tu oblasti daje mu krila.

"Presrećan sam što je formirano Ministarstvo, nevezano za to ko će ga o voditi. Ljudi na čelu će se menjati, ali je važno da ono ostane kao samostalno ministarstvo, jer je jasno da ne može u okviru jednog ministarstva da postoji i zaštita životne sredine zbog značaja te oblasti i zbog obima poslova koji nas očekuju. Neophodno je da se jedan organ i jedan ministar stalno bave pitanjima iz ove oblasti ", rekao je Trivan.

Zbog toga je osnivanje ministarstva jedan od najvažnijih političkih postupaka i odluka u poslednjih nekoliko meseci, podvukao je Trivan.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu