BZNR forum
Autor Poruka

<  BZR  ~  BEOGRAD: VRELINA, ZNOJ I PRAŠINA

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Sre Avg 02, 2017 21:48 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1113
izvor: Novosti | 02. avgust 2017.

PONOVNI tropski talas, koji je zahvatio prestonicu zadao je probleme svim sugrađanima, a pogotovo uposlenim na otvorenom. Dok su terenski radnici gradskih službi u utorak bili pošteđeni rada u najtoplijem delu dana, putari firme "Ratko Mitrović", angažovani na rekonstrukciji Bulevara oslobođenja, Slavije, Mije Kovačevića i Ruzveltove radili su punom parom.

Preporuku Štaba za vanredne situacije grada i Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja da se radovi na otvorenom obustave u slučaju da živa u termometru prelazi 37 stepeni zasada ne razmatraju iz preduzeća "Ratko Mitrović". Njihovi zaposleni u utorak su okupani znojem i prašinom bili na svojim radnim mestima puno radno vreme.

- Trenutno se radi bez obzira na visoke temperature - kažu iz preduzeća "Ratko Mitrović". - Radnici prave pauze i povremeno se sklanjaju sa sunca. Zasada ne planiramo obustavu, ali ćemo videti i doneti odluku u skladu sa situacijom.

I vozači GSP u neklimatizovanim vozilima u pauzama od pet minuta na okretnicama polivali su se vodom, pa sa peškirima oko vrata nastavljali vožnju.

- U autobusima sa klimom mnogo je lakše, ali na onim linijama u kojima ne radi jedva preživljavamo - kaže vozač Aleksandar Vojisavljević. - Ukoliko se vozači nisu sami organizovali i kupili frižidere na terminusima, donose nam flaše sa toplom vodom, što nam nije od neke koristi.

OBAVEZNO PRAVITI ČEŠĆE PAUZE
OVO je treći toplotni talas i sugrađani su se već navikli - kaže Nada Macura, portparolka Hitne pomoći.
- Mnogi su na odmoru ili na kupalištima, pa nemamo više posla nego inače. Savet za poslodavce je da sklanjaju radnike sa vrućine u najtoplijem delu dana, kao i da radnici moraju da unose od dva do tri litra mineralne vode.

Radnici gradskih službi primorani su da rade po najvećoj vrućini samo ako je reč o hitnim intervencijama, dok su na redovnim poslovima angažovani u prepodnevnim i poslepodnevnim satima.

- Uz posebne mere kod hitnih radova izlaze na teren - kaže Darko Glavaš iz "Beokom servisa". - Od 12 do 16 sati nisu na terenu, pa pojačavamo treću smenu. Poslovođe su dobile upustvo da se radnici odmaraju. A najviše temperature tek očekujemo u petak i tokom vikenda.

ZABRANjENO SPALjIVANjE OTPADA

ODGOVORNIMA na gradilištima i drugim objektima u danima povećane spoljne temperature preporučuje se da obezbede dovoljne količine tečnosti, preduzmu sklanjanje i odmaranje radnika kada su temperature najviše, ili uvođenje smenskog ili noćnog rada tamo gde je to moguće. Preporučuje se odgovornim licima stalni obilazak radnika na objektima radi kontrole sprovođenja mera zaštite. Strogo je zabranjeno spaljivanje otpada i žita. Zabranjeno je loženje vatre u zoni 200 metara od ruba šume - stoji u preporuci.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
BZNR forum  ~  BZR
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu