BZNR forum
Autor Poruka

<  Ekologija  ~  EKOLOŠKA KATASTROFA: SUŠE SE HEKTARI ČETINARA

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Pet Avg 18, 2017 09:02 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
izvor: Novosti | 17. avgust 2017.

Do pre tri-četiri godine samo sporadična pojava sada je uzela maha, pa se suše čitavi kompleksi od po desetinu hektara

SUŠE se stotine hektara šuma na levoj obali reke Tisovice u novovaroškom selu Debelja, a seljaci strahuju da će ostati bez "zelenih rudnika" i traže odgovore za ogromne štete. Šume su većinom državne, ali deo je i u privatnom vlasništvu.

Na padinama u klisuri reke, u dužini od 10 kilometara, sušenje smrče i jele dobija razmere ekološke katastrofe. Do pre tri-četiri godine samo sporadična pojava sada je uzela maha, pa se suše čitavi kompleksi od po desetinu hektara, ili manje parcele, na potezu od Rutavaca, preko Vrhova, Borja do Smudninoga.

U donjem toku reke osušena stabla se povremeno uklanjaju dve godine, a tek pre nekoliko dana, posle višegodišnjih apela meštana, započelo je probijanje puta u nepristupačan deo šuma i žarište sušenja.

Meštani već godinama traže odgovore od nadležnih - šta su uzroci sušenja, kako ih zaustaviti i sprečiti i koje su sve posledice? Niko se, pak, ne oglašava...

Ovde strahuju da se zaraza ne prošire na susedna sela Trudovo i Gornje Trudovo, ostatak Debelje, te Božetiće i zahvati komplekse šuma u međurečju Uvca i Tisovice, koji pripadaju specijalnom rezervatu prirode "Uvac".
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu