BZNR forum
Autor Poruka

<  Povrede na radu  ~  FURTULA: OD POČETKA GODINE 28 POVREDA SA SMRTNIM ISHODOM

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Sre Okt 25, 2017 21:08 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
izvor: Pink.rs, 25.10.2017.

Broj povreda sa smrtnim ishodom na radnom mestu je samnjen za 12 procenata u odnosu na prošlu godinu. Najveći broj povreda sa smrtnim ishodom zabeležen je na gradilištima.

Marina Furtula, direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu je gostujući na TV Pink rekla da je statistika kada su u pitanju povrede na radu slična i u drugim evropskim zemljama.

- Ove godine u oblasti građevinarstva bilo je osam povreda sa smrtnim ishodom, od ukupno 28 , dok je prerađivačkoj industriji bilo šest. Broj povreda sa smrtnim ishodom na radu smanjen za 12 odsto. To nije dovoljno, ali je ipak značajan pomak - kazala je Furtula.

Ona je ukazala da je građevinarstvo specifična oblast, a jedan od problema je i mnogo rada na crno. Kako je dodala, povrede se u ovoj oblasti događaju jer nisu primenjena sva pravila bezbednosti na radu.

Furtula je najavila izmene Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, te objasnila da je zakonske propise potrebno uskladiti sa evropskim propisima, ali i drugim zakonima.

Prema njenim rečima, izmenama zakona biće otkolonjeni i problemi iz prakse - poput načina procene rizika.

Furtula je istakla da svaki poslodavac mora imati uspostovljen sistem bezbednosti i zdravlja na radu, te da je za povredu uvek odgovoran poslodavac, koji je nakon nesreće dužan da pozove inspekciju i prijavi povredu na radu.

Govoreći o eventualnim zloupotrebama zakona o dualnom obrazovanju, ona je istakla da su usvojene uredbe, čija primena počinje 1. januara, a koje zabranuju angažovanje dece na opasnim poslovima, kao što je na primer rudnik.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu